Legea referitoare la pensiile aleşilor locali, declarată neconstituţională de CCR, a fost reexaminată şi adoptată, marţi, de plenul Senatului. Au fost 101 voturi „pentru”, șase abțineri și unul împotrivă. Senatul este cameră decizională în acest caz.
Senatorii au decis că aleșii locali vor avea pensii speciale. Asta, deși Curtea Constituțională declarase legea neconstituțională, unul dintre motive fiind și lipsa sursei de finanțare. Judecătorii au invocat și faptul că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, simplii consilieri locali şi judeţeni fiind exceptaţi de la lege. Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Sumele vor fi cuprinse între 500 și 6.500 de lei, în funcție numărul de mandate și de salariu.
Astfel, persoanele alese după 1992, de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limita de vârstă. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţiile vor fi suportate din bugetele locale. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Comentarii prin facebook