Pentru prima dată în istoria alegerilor din România, numărarea voturilor va fi filmată. În iunie, la locale, a fost introdusă în premieră verificarea actelor de identitate, cu ajutorul unei tablete. Gestionarea datelor este asigurată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Sistemele informatice şi de comunicaţii dedicate alegerilor, dezvoltate şi administrate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pe parcursul procesului electoral de duminică, vor asigura transparenţa votului. Reprezentanții STS au anunțat că toate informațiile legate de participarea la vot şi datele electronice din procesele verbale cu privire la rezultatul votării care vor fi vehiculate prin sistemele informatice ale instituției vor fi făcute publice în timp real. În fiecare din cele 19.000 de secţii de votare din România va exista o tabletă, conectată la STS. Prin intermediul acesteia, vor fi „citite”, pe de o parte, cărţile de identitate ale alegătorilor şi, pe de altă parte, după ora 21, după închiderea secţiilor de votare, va fi filmată transmiterea proceselor-verbale. Acestea vor fi completate electronic de preşedinţii secţiilor, asistaţi de operatori, urmând a fi trimise spre Biroul Electoral Central (BEC). Procesele verbale provizorii se vor colecta, urmând ca acestea să fie făcute publice pe site-ul BEC abia la ora 00, la aceeaşi oră începând publicarea datelor din procesele-verbale legale.
La sediul STS va funcţiona un call center, unde, prin intermediul a 100 de calculatoare, se va păstra legătura cu operatorii din secţiile de votare şi se vor remedia eventualele probleme tehnice. În teritoriu vor exista centre de asistenţă, unde tehnicienii STS vor putea înlocui tabletele defecte. Filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, acestea urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.
Comentarii prin facebook