Consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade, lucrare începută acum 10 ani, este gata și urmează să fie făcută recepția. Nu a fost scris încă un proiect pentru accesarea de fonduri europene în vederea reabilitării, iar președintele CJ, Sorin Grindeanu, spune că acest lucru se va face, dar cu atenție, pentru a nu fi trecute sub preș eventualele nereguli din trecut.
Șantierul de consolidare a aripii de nord-vest a Castelului Huniade, început în urmă cu 10 ani, este gata și urmează, probabil în ianuarie 2017, să fie făcută și recepția. „Am fost notificaţi de constructori privind finalizarea lucrărilor, aşa că a fost convocată comisia de recepţie. S-a întrunit deja, dar a lipsit reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii şi trebuie reluată procedura. Următorul termen a fost anunţat pentru 20 ianuarie, ca să se verifice lucrările executate şi întreaga documentaţie aferentă. Trebuie să se vadă cum au fost închise autorizaţiile de construcţie emise de Primăria Timişoara şi trebuie verificate cum au fost închise toate procedurile”, a declarat Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ Timiș. CJ Timiș a renunțat, la finele lui 2014, la un proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea castelului. Totuși, încă nu a fost scris un proiect european pentru accesarea de bani de la UE, deși cei de la CJ anunțat că vor să facă asta. „Nu am renunţat la idee, dar trebuie realizată întreaga documentaţie, pentru că nu te duci numai cu proiectul scris. Până nu tragem linie şi nu vedem care este situaţia existentă cu privire la îndeplinirea obligaţiilor contractuale, nu putem avea aceste documente finalizate”, mai spune Iliescu.
Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au fost reluate în septembrie 2016, după o pauză de aproximativ jumătate de an. Șantierul a fost deschis în urmă cu un deceniu, dar au existat lungi perioade în care nu s-a lucrat. În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Șantierul a fost cu cântec de la bun început, pentru că proiectul inițial a avut probleme, iar în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, iar acela a fost momentul în care șefii CJ au decis să pună piciorul în prag.
Șeful CJ Timiş, Sorin Grindeanu, explică de ce nu s-a depus un astfel de proiect. „Această telenovelă legată de Muzeul Banatului sper să se închidă. Nu am fost de accord să depunem orice proiect numai de dragul de a depune, aşa cum a fost în trecut, care să devină eligibile doar pentru că nu s-au terminat anumite lucruri. Nu că nu vreau să accesăm fonduri europene, dar nu cu orice risc. Dacă, în acești 10 ani, s-au făcut lucruri pentru care trebuie să răspundă unii, ei nu vor scăpa pentru că noi suntem pe repede înainte acum şi trebuie să semnăm nişte acte ca să accesăm fonduri europene. Se va clarifica această situaţie, respectiv se clarifică toate actele făcute şi, dacă sunt în regulă, mergem mai departe, dar nu să folosească dorinţa noastră de a accesa fonduri europene ca să ascundă anumite lucruri”, a declarat Grindeanu.
Comentarii prin facebook