Se incaseaza impozitele si la Timisoara: unele taxe au disparut, altele au scazut

Funcționarii de la Direcția Fiscală a Primăriei Timișoara au deschis, luni dimineață, ghișeele pentru cei care vor să-și plătească impozitele. 16 ianuarie este prima zi în care se poate face acest lucru. În 2017, unele taxe au dispărut, în timp ce altele au scăzut.

Consilierii locali au aprobat, la jumătate lunii noiembrie 2016, nivelul taxelor și impozitelor pentru anul 2017. Astfel, impozitul pe clădiri, pentru persoane fizice, în prezent aflat la o cotă de 0,1%, va scădea la 0,08%, iar la cele nerezidențiale va coborî de la 0,6% la 0,2%. Va fi eliminat complet impozitul pentru spectacolele de teatru, balet, operă, operetă, concerte filarmonice, filme la cinema, circ sau competiții sportive. În prezent, acesta are o cotă de 2% și aducea la bugetul localt, în fiecare an, între 200.000 și 300.000 de lei. Sunt scutite de impozite, printre altele, muzeele sau casele memoriale, clădirile în care funcționează servicii sociale, clădirile restituite în baza Legii 10, cele retrocedate, cele afectate de calamități, dar și imobilele la care proprietarii au făcut, pe cheltuiala proprie, lucrări pentru creșterea performanței energetice sau au executat lucrări de reabilitare. În cazul terenurilor vor fi aplicate, de asemenea, scutiri de impozite, în situații punctuale. Vor plăti impozit 0 și posesorii de mașini hibride. Au fost eliminate taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor pentru lucrări de întreținere, reparare, conservare, consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice sau pentru lucrări care au scop reducerea riscului seismic.

Taxa pe paragină, adică majorarea cu până la 500% a impozitului pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan, nu este prevăzută în hotărârea de consiliu local. Ea va face obiectul unei alte hotărâri, care va stabili deopotrivă cota de majorare, procedura și condițiile în care se va aplica majorarea. Va trebui făcut însă și un inventar al clădirilor ai căror proprietari vor fi afectați de introducerea acestei taxe. În cazul terenurilor agricole lăsate în paragină, modul în care se va face majorarea de impozit de 500% a fost stabilit într-o altă hotărâre de consiliu local votată în octombrie 2016. Proprietarii ar urma să plătească mai mult doar din 2018, pentru că impozitul crește doar din al treilea an, dacă un teren agricol rămâne nelucrat timp de doi ani consecutiv. Timișorenii care își plătesc impozitele anticipat, până la 31 martie 2017, vor primi, în continuare, o bonificație de 10 procente.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

centură

Centura de Sud a Timișoarei a primit un nou termen în instanță

Procesul Centurii de Sud are, în sfârșit, un nou termen. Și un alt complet de judecată. Tot la Curtea de Apel București, unde se blocase la finele lunii septembrie. Licitația pentru centură este încheiată în luna februarie și, de atunci, rezultatul se „plimbă” prin instanțe.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura de Sud a Timișoarei a primit un nou termen în instanță

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top