Într-un top al celor mai frumoase orașe europene, Budapesta este, fără doar și poate, pe unul dintre locurile fruntașe. Perla Dunării are una dintre cele mai frumoase arhitecturi europene și își păstrează încă aerul imperial, iar vizitatorii se simt prinși, de fiecare dată, într-o poveste.
Clădiri somptuoase. Muzee diverse. Spa. Festivaluri spectaculoase. Locuri care abia așteaptă să fie desoperite. Delicii culinare. Budapestea te captivează de la prima privire, așa că nu puțini sunt cei care aleg să revină cel puțin o dată aici, pentru a prinde cât mai mult din spiritul unic al locului. Agenția de turism Ultramarin vă recomandă cel puțin 10 experiențe pe care trebuie să le trăiți în frumoasa capitală dunăreană:
- Parlamentul este cea mai spectaculoasă și mai mare clădire Din Ungaria, așezată superb pe malul Dunării, a fost construită între anii 1885 și 1904, în stil neogotic. Găzduiește azi și bijuteriile coroanei, cea mai importantă fiind Coroana Sfântului Ștefan, expusă în holul central.
- O croazieră pe Dunăre este varianta perfectă pentru a admira ambele maluri ale capitalei maghiare, împodobite cu clădiri care de care mai frumoase, superb iluminate pe timpul nopții. Alunecând cu vaporașul pe Dunăre e o ocazie unică să admirați cele nouă poduri construite peste fluviu. Dacă decideți să faceți o plimbare pe mal, nu ratați spectacolul celor 60 de pantofi de fier prinși în digul de piatră, un memorial cutremurător dedicat evreilor care, în iarna 1944/1945, au fost împușcați pe malurile Dunării de membrii Partidului Crucilor cu Săgeți.
- Piața Eroilor este o piață monumentală largă, situată la capătul celebrului bulevard Andrassy, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. În mijlocul frumoasei piețe se află esplanada Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra 1.000 de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panoniei.
- Unul dintre cele mai frumoase obiective, indiferent de anotimp, este Bastionul Pescarilor, care include și impunătoarea biserică Matthias. Bastionul Pescarilor este o frumoasă terasă din piatră albă, cu un aer de poveste datorat turnulețelor, de unde priveliștea asupra Budapestei este copleșitoare.
- Bazilica Sfântul Ștefan este una dintre cele mai frumoase biserici din Ungaria și cel mai mare edificiu romano-catolic din Budapesta. Din vârful acesteia, panorama asupra orașului este absolut încântătoare. În interior sunt ascunse adevărate comori, inclusiv mâna dreaptă a primului rege al Ungariei, cel care a devenit Sfântul Ștefan.
- Opera din Budapesta, aflată pe Bulevardul Andrassy, este celebră nu doar prin acustica deosebită, ci și prin arhitectură. Clădirea este decorată cu sute de statui și de picturi, atât în interior, cât și pe exterior.
- Budapesta se mândrește cu câteva centre de balneoterapie unice. Baia termală Szechenyi, baia termală Gellert și baia termală Dagaly sunt doar trei asemenea spa-uri, pentru care merită să faci o excursie.
- Insula Margareta este unul dintre cele mai frumoase și mai prețuite locuri de agrement din Budapesta, pe care se află Baia Palatinus, dar și un teatru și un cinematograf în aer liber. Un obiectiv aparte este castelul de apă, construit în 1911 și care acum servește ca punct de observație panoramică și ca loc de desfășurare al unor evenimente culturale.
- Andrassy, cel mai apreciat bulevard din Budapesta, a fost inclus în anul 2002 în patrimoniul mondial UNESCO și face legătura între centru și parcul central al orașului. De o parte și de alta a străzii se află palate, teatre, Opera, cafenele cochete și magazine.
- Din cele nouă poduri superbe ce leagă cele două maluri ale Dunării în Budapesta, Podul cu Lanțuri este bijuteria absolută. La vremea construirii sale a fost considerat o minune a ingineriei moderne, iar acum este un adevărat punct de atracție datorită decorațiunilor sale din fier forjat.
Aproape că nu este loc în Budapesta care să nu creeze un adevărat spectacol al simțurilor, iar experiențele care pot fi trăite în capitala Ungariei sunt unice. Ultramarin vă așteaptă într-un city-break de neuitat din 11 noiembrie, despre care puteți afla mai multe detalii aici.
Comentarii prin facebook