Cei 128 de tineri, printre care și colaboratori apropiați ai primarului Nicolae Robu, care ar trebui să primească gratis teren de casă trebuie să mai aștepte. Felul în care au fost repartizate parcelele a stârnit nemulțumire, așa că este în derulare o anchetă, deși edilul nu știe exact cine o face. E cert însă, spune acesta, că se fac audieri.
La finele lunii martie, Primăria Timișoara a anunțat lista cu tinerii care îndeplinesc criteriile pentru a primi gratuit teren de casă în baza Legii 15/2003. Printre aceștia se numărau Sanda Greblă, cea mai apropiată colaboratoare a primarului Nicolae Robu, Cătălin Iapă, consilierul personal al edilului, consilierul local PNL Grigore Grigoroiu, fiul consilierului local ALDE Ilare Bordeașu, fiul Rodicăi Aurelian, șefa Serviciului Resurse Umane al PMT, dar și angajați din primărie. Lista a stârnit o mulțime de discuții și nu a fost aprobată în consiliul local nici acum. Primarul Nicolae Robu a trimis, în mai, o adresă către Agenția Națională de Integritate, cerând un punct de vedere oficial legat de eventualele incompatibilități. Edilul a întrebat specialiștii ANI dacă în situații precum cele de la Timișoara există incompatibilitate sau conflict de interese.
„Opinăm că situațiile prezentate nu generează o situație de incompatibilitate. În ceea ce privește conflictul de interese, invederăm faptul că acesta nu rezultă «de lege lata» (n.r. despre legea în vigoare), dintr-o dispoziție legală, ci doar dacă persoana care ocupă o funcție publică emite un act afectat de interesul personal. Prin urmare, opinăm că se poate genera o situație de conflict de interese de natură administrativă dacă: primarul, prin deciziile sale, are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative; funcționarul public a fost/este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice sau juridice cu care are relații cu caracter patrimonial sau dacă interesele sale patrimoniale, ale soțului sau ale rudelor de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice; consilierul local participă la procesul de vot, în cadrul consiliului local, cu privire la adoptarea unor hotărâri în probleme supuse dezbaterii în care are un interes personal patrimonial, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv”, scria, în august, în răspunsul trimis lui Robu, Bogdan Stan, președintele ANI. Între timp, consilierul local PNL Grigore Grigoroiu, care a votat hotărârea prin care s-au stabilit criteriile de atribuire a terenurilor, a renunțat la locul său pe listă.
La finele lunii august, Robu anunța introducerea cât mai rapidă pe ordinea de zi a a CL a hotărârii privind repartizarea celor 128 de parcele a câte 300 metri pătrați, situate în zona Ovidiu Balea. Acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, deși suntem aproape de sfârșitul lui octombrie. Unora dintre tinerii care ar trebui să primească acel teren li s-a spus, când s-au interesat de situația lor, că nici vorbă ca lucrurile să fie clarificate prea curând. „Angajații primăriei spun acum că situația ar fi din nou suspendată, întrucât ar exista două dosare pe rol ale unor persoane nemulțumite de rezultatul contestației”, ne-a spus o tânără aflată în așteptare. Primarul Nicolae Robu afirmă totuși că nu s-a ajuns, cel puțin nu încă în instanță, dar admite că sunt unele probleme. „Este o plângere făcută de cineva că nu i-a fost luată în considerare contestația. Nu suntem trimiși în judecată, nici măcar despre asta nu este vorba, dar este sub anchetă. Au fost chemați cei care se ocupă de problemă să dea declarație, la procuratură sau la poliție, nu știu exact”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul. În aceste condiții, adoptarea „listei celor 128” de către consilierii locali trebuie să mai aștepte, deși au trecut 7 luni de când repartizarea terenurilor a fost făcută publică.
Comentarii prin facebook