Apel… nemtesc catre Robu: Asteptam prelungirea mandatului de manager al lui Lucian Varsandan

Care sunt criteriile în baza cărora se refuză continuarea mandatului lui Lucian Vărșăndan la șefia Teatrului German? Este întrebarea la care a cerut răspuns Societatea Culturală Româno-Germană, care i-a trimis o scrisoare primarului Nicolae Robu. Oficial, Vărșăndan, a cărui lucrare de licență este în domeniul teatrului, nu are studiile necesare pentru această funcție.

Primăria Timişoara nu a încheiat cu Lucian Vărşăndan un nou contract de management, pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST). Vărșăndan a fost evaluat în primăvară și a fost notat cu 9,88. El a depus ulterior, așa cum prevede legea, un proiect de management care trebuia analizat. Surpriză însă! Primăria Timişoara nu a organizat etapa următoare prevăzută de lege, și anume analiza efectivă a acestuia. „Procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt. În consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan, care conduce teatrul din 2007, s-a încheiat la 31 octombrie 2017”, au transmis, pe 1 noiembrie, reprezentanții TGST. Motivul oferit ulterior de primarul Nicolae Robu este că Lucian Vărșăndan nu îndeplinește criteriile legate de studiile pe care ar trebui să le aibă pentru a ocupa funcția respectivă. Trebuie spus că această condiție legată de studii datează din 2015, însă până în luna septembrie nimeni din primărie, nici măcar Rodica Aurelian, competenta șefă a Serviciului Resurse Umane, n-a sesizat nimic.

În prezent, prerogativele de manager al TGST au fost delegate, până la organizarea unui concurs, către Ioan Boldurean, inginerul mecanic care este, din 2000, director adjunct al instituției. Absurdul situației a fost sesizat de Societatea Culturală Româno-Germană, al cărei consiliu director a solicitat oficial lămuriri din partea primăriei.

„Dorim să ne exprimăm nedumerirea față de decizia Primăriei Timișoara legată de situația conducerii Teatrului German de Stat. Am aflat de faptul că primăria nu a mai prelungit contractul lui Lucian Vărșăndan ca manager al teatrului. Noi îl cunoaștem pe domnul Vărșăndan încă dinainte de a ocupa această funcție extrem de importantă în viața culturală a etniei germane, respectiv a orașului Timișoara, astfel că suntem în cunoștința faptului că a urmat studii universitare în domeniile Litere și Drept. Nu se poate nega faptul că studiile filologice la Universitatea de Vest Timișoara, specializarea germană-engleză, nu au o legătură strânsă cu domeniul de activitate al instituției, pe care până acum câteva zile o conducea domnul Vărșăndan. Totodată, diploma de licență în filologie a obținut-o cu o lucrare de licență în domeniul teatrului, coordonator fiind lectorul DAAD Dr. Wolfgang Schaller. În plus, studiul Dreptului îl califică o dată în plus pentru funcții manageriale, în care respectarea legilor și procedurilor (ceea ce instituția primăriei a recunoscut și a evaluat deja pozitiv) este necesară și de dorit. Astfel, vă rugăm să ne lămuriți care sunt criteriile în baza cărora se refuză continuarea mandatului unui manager de succes, pe care chiar specialiștii primăriei l-au evaluat cu o notă excepțională, 9,88.

Citește și: Robu: Eu respect legea, nu ma intereseaza Varsandan. De la Rodica Aurelian a plecat scandalul de la Teatrul German

Ne exprimăm îngrijorarea față de situația creată, mai ales când este vorba de o instituție de cultură care s-a afirmat datorită unui management coerent, inteligent și competent, ajungând să fie apreciată atât în România, cât și în afara granițelor (…) Stilul managerial de înaltă ținută al domnului Lucian Vărșăndan a asigurat ansamblului Teatrului German de Stat condiții optime pentru realizarea multor spectacole de calitate, remarcate atât de către public, cât și de către presa de specialitate. Să nu uităm că Timișoara este în anul 2021 Capitală Culturală Europeană, iar în acest sens Teatrul German de Stat a fost și este un pion important, cel care poate contribui în continuare la o vizibilitate crescută pe plan cultural a orașului, dar și a întregii regiuni, implicit a României.

Blocajul creat prin măsura neașteptată poate avea consecințe nefaste asupra acestei instituții de cultură care are o tradiție respectabilă. În calitatea dumneavoastră de edil al orașului, vă rugăm să luați în considerare dorința celor care respectă cultura de bună calitate într-o regiune multiculturală, unde diversele culturi se întâlnesc și se respectă, în ideea unei euroregiuni deschise față de valoare. Cu tot respectul, așteptăm prelungirea mandatului de manager al domnului Lucian Vărșăndan și vă solicităm aplicarea unor măsuri urgente pentru reglementarea situației actuale din Teatrul German de Stat”, scrie în epistola redactată în numele Consiliului Director al Societății Culturale Româno-Germane din Timișoara. Din acesta fac parte dr. Eleonora Ringler-Pascu, președinte, Peter Hochmuth, vicepreședinte, Elisabeth Brădiceanu-Persem, dr. Ana Maria Dascălu-Romițan și Mona Isabela Petzek, directorul Centrului Cultural German Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Klaus Iohannis a spus: (noiembrie 11th, 2017 at 13:48 )

Ma mir ca nu apare la semnături numele unui intelectual rasat cum este domnul deputat Ovidiu Gant: un om primitiv , ca și tatăl sau , cu o inteligenta socială a unui pădurar dar cu un tupeu golănesc tipic unui parlamentar care taie frunze la câini.

Legea pacii a spus: (noiembrie 11th, 2017 at 17:57 )

Ceva nou nemtesc:ne pisam pe ea de lege.Legea sa se aplice dar cand avem interese propiii facem ceva pe ea.

Cristian a spus: (noiembrie 12th, 2017 at 20:08 )

Aveti dreptate, adjunctul, actual director, cu studii de inginerie mecanica, indeplineste mai bine conditiile legale…
Apropos, sper ca ati fost sa-i suflati primarului in trombon, sau ce instrumente s-au folosit, la inaugurarea pasajului Jiul, doar acolo a realizat o adevarata lucrare de arta (o facea mai bine YCRE)…

john doe a spus: (noiembrie 13th, 2017 at 11:48 )

intreb si eu : de ce nu a putut fi numit director intermdiar dl. Varsandean? ca si asa primarului ii plac directorii intermediari : la milit…., pardon, Politia Locala, in postul de Arhitect Sef samd?

Ramona Olasz a spus: (noiembrie 13th, 2017 at 18:45 )

Oameni buni – articolele acestea legate de ”drama” fostului director Vărșăndan devin din ce în ce mai absurde și impertinente… Pai bine măi – de când își permite un ONG românesc înregistrat la Tribunalul Timișoara, anume Societatea Culturală Româno-Germană, a cărui membru sunt de aproape un deceniu; ONG al cărui unic scop este acela de a asigura infrastructura juridică de funcționare a Centrului Cultural German să tragă la răspundere o instituție a statului doar pentru că nu comite o ilegalitate? Nu cumva această scrisoare dubitabilă a fost redactată de dna Eleonora Ringler Pascu fără a discuta și a avea acordul celorlalți membrii ai Societății căci nu îmi amintesc să fi fost anunțată o astfel de discuție sau dezbatere???? Doamnă Profesor Doctor Ringler Pascu nu credeți că întreceți măsura? Nu sunteți dumneavoastră unul din membrii comisiei de evaluare care l-ați notat pe Vărsăndan cu 9.88 la evaluare? Sic, v-ați spus punctul de vedere în cadrul comisiei de evaluare iar dacă simțiți nevoia să trageți primăria la răspundere în numele unuei instituții faceți-o în numele Universității de Vest a cărei angajată sunteți dar nu în numele unui ONG fără să vă consultați cu membrii acestuia!!! Aflați stimată doamnă dr. Pascu că nu un număr respectabil de membri inclusiv din Consiliul de Conducere NU SUBSCRIU acestei scrisori deschise și NU SUSȚINEM ABUZUL LEGII!

@john a spus: (noiembrie 13th, 2017 at 19:00 )

Dacă citeai articolele anterioare vedeai ca Robu i-a propus lui Varsandan sa fie interimar dar a refuzat.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Plen CJT

CJ Timiș pune un milion de lei la dispoziția cetățenilor, odată cu introducerea bugetului participativ

Luni, Consiliul Județean Timiș a votat bugetul județului pentru anul 2021. Noutatea acestui an este introducerea bugetării participative, componentă pentru care s-a alocat un milion de lei. Cetățenii vor putea decide direct spre ce proiecte finanțate se vor îndrepta fondurile menționate. Este momentul în care cetățenii pot să se implice direct și să decidă ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pune un milion de lei la dispoziția cetățenilor, odată cu introducerea bugetului participativ
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

garda de mediu

Garda de Mediu Timiş are un nou şef: Gheorghe Muntean. Vine din Caraş-Severin

Începând de astăzi, 12 aprilie, la conducerea Comisariatului Judeţean Timiş al Gărzii de Mediu a ajuns Gheorghe Muntean. Acesta vine din Caraş-Severin şi îl înlocuieşte pe liberalul Liviu Neguţ. Garda de Mediu Timiş are un nou comisar şef în persoana lui Gheorghe Muntean. Acesta vine din poziţia de comisar la Gărda de Mediu Caraş-Severin. Muntean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiş are un nou şef: Gheorghe Muntean. Vine din Caraş-Severin
Iulius Mall
Iulius Mall

Sport vezi arhiva Sport

Lugojul a câștigat doar un joc la Bacău, din trei disputate, dar a rămas pe locul 5

Cea mai bună echipă de volei feminin din Vestul țării, CSM Lugoj, continuă lupta pentru obținerea locului 5 în acest sezon. Echipa timișeană a fost prezentă la Bacău, unde a disputat turul din play-off al grupei locurilor 5-8. Surprinzător, Lugojul a pierdut două meciuri cu echipe mai slab cotat, și tot surprinzător a câștigat clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul a câștigat doar un joc la Bacău, din trei disputate, dar a rămas pe locul 5
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Numărul punctelor de alimentare a automobilelor electrice din Timișoara va crește în perioada următoare

Timișoara va beneficia de un nou punct de încărcare a automobilelor electrice. Stația de încărcare va fi amplasată în parcarea unui important centru comercial, urmând să fie de mare putere și să permită încărcarea celei mai mari părți a bateriei în câteva zeci de minute. Tot mai multe stații de încărcare a autovehiculelor electrice sunt...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Numărul punctelor de alimentare a automobilelor electrice din Timișoara va crește în perioada următoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Luni, Consiliul Județean Timiș a votat bugetul județului pentru anul 2021. Noutatea acestui an este introducerea bugetării participative, componentă pentru care s-a alocat un milion de lei. Cetățenii vor putea decide direct spre ce proiecte finanțate se vor îndrepta fondurile menționate. Este momentul în care cetățenii pot să se implice direct și să decidă ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pune un milion de lei la dispoziția cetățenilor, odată cu introducerea bugetului participativ
Consilierii județeni din Timiș au adoptat, luni bugetul de venituri și cheltuieli al județului, stabilind modul în care se vor împărți cele 655 de milioane de lei avute la dispoziție. Au făcut-o fără niciun vot din partea consilierilor PSD, aceștia refuzând votarea, după ce nu au fost deloc consultați la alcătuire, iar toate amendamentele propuse...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul are buget pe 2021, în valoare 655 de milioane de lei. Fără votul consilierilor județeni PSD
În judeţul Timiş există opt focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Faţă de ziua precedentă au fost închise următoarele focare: Primăria Peciu Nou (14 cazuri confirmate) și Societate profesională notarială Timișoara (7 cazuri confirmate). De asemenea, a izbucnit un nou focar la o firmă privată din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A izbucnit un nou focar de covid la o firmă din Peciu Nou
Începând de astăzi, 12 aprilie, la conducerea Comisariatului Judeţean Timiş al Gărzii de Mediu a ajuns Gheorghe Muntean. Acesta vine din Caraş-Severin şi îl înlocuieşte pe liberalul Liviu Neguţ. Garda de Mediu Timiş are un nou comisar şef în persoana lui Gheorghe Muntean. Acesta vine din poziţia de comisar la Gărda de Mediu Caraş-Severin. Muntean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiş are un nou şef: Gheorghe Muntean. Vine din Caraş-Severin
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 2.323 persoane, fiind efectuate doar 7.152 de teste RT-PCR şi 5.441 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.529 de pacienţi, cu doi mai puţini decât în ziua precedentă. Până astăzi, 12 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.008.490 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 2.323 de infectări şi 113 decese, la un număr foarte mic de teste
În ultimele 24 de ore, în Timiș s-au administrat 3.385 vaccinuri: 350 Moderna, 65 AstraZeneca și 2.970 Pfizer. Astfel, în cadrul etapei I de vaccinare împotriva COVID-19 s-au administrat 53 vaccinuri. În cadrul etapei a II-a de vaccinare, s-au administrat 1.646 vaccinuri. În cadrul etapei a III-a de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul județului Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă imunizarea anti-covid în Timiș. Se deschid trei centre noi de vaccinare în județ
Top