Două dintre cele mai sărace zone ale Timișoarei vor face pași concreți spre secolul XXI grație unei substanțiale finanțări europene. Grupurile de Acțiune Locală (GAL) Timișoara și Freidorf au câștigat, pe proiectele depuse, nu mai puțin de 14 milioane de euro, bani care vor contribui la dezvoltarea unor cartiere precum Kuncz sau Freidorf-Fratelia.
Programele de Dezvoltare Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunității oferă bani pentru zonele mărginașe, mai puțin dezvoltate, ale orașelor cu peste 20.000 de locuitori. Timișoara este singurul oraș care a câștigat finanțare pentru două proiecte depuse de Grupurile de Acţiune Locală (GAL). „Au fost depuse 50 de proiecte, iar 31 au îndeplinit condiţiile. Singurul oraş care a câştigat două finanţări este Timişoara. Unul dintre proiecte este pentru zona Kuncz, Plopi, Fabric, iar cel de al doilea, pentru Freidorf, Fratelia, Şagului. Mecanismul de evaluare este destul de simplu. Se ia ca exemplu zona din oraş în care s-au realizat cele mai importante investiţii publice, iar în oglindă zonele cele mai puţin dezvoltate. În Timişoara a fost ales drept etalon cartierul Soarelui. Ulterior, acest exemplu trebuie replicat şi pentru alte zone mai puţin avute în vedere din oraş”, spune Cătălin Tiuch, reprezentantul unuia dintre GAL-urile care au câștigat. După rezolvarea eventualelor contestații, la începutul lunii ianuarie vor fi semnate contractele de finanțare.
Investiţiile vizează infrastructura, educaţia şi sănătatea. Banii vor fi folosiţi pentru canalizare, drumuri, iluminat public, crearea de centre multiculturale și reabilitarea parcurilor. Foarte important, 51% din totalul banilor vor merge obligatoriu spre sectorul privat, pentru stimularea afacerilor de tip start-up și susţinerea afacerilor din zonele respective. „Vor fi rezolvate inclusiv problemele legate de lipsa documentelor. Mă refer la cărţi de identitate, documentaţii legate de dovedirea proprietăţii, de cărţi funciare, am avut dialog inclusiv cu reprezentanţii comunităţii romilor din aceste zone. Acest succes se datorează eforturilor făcute de societatea civilă. Prin intermediul hotărârilor de consiliu adoptate au fost acceptate cele două proiecte, care fără sprijinul primăriei nu ar fi devenit realitate. Este cea mai mare finanţare adusă de un ONG în Timişoara. A fost un efort comun, în care s-au implicat foarte mult şi consiliile de cartier. Toate acestea au ca scop obţinerea unei Timişoare prospere”, mai spune Tiuch. Dezvoltarea Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunității – DLRC este un instrument european de dezvoltare teritorială și combatere a sărăciei și a excluziunii sociale prin implicarea comunității, formarea unui parteneriat local și implementarea unor strategii participative de dezvoltare locală.
Comentarii prin facebook