Parlamentul a adoptat modificări majore în privinta numirii și demiterii conducerii ANCOM, dar și în privința salarizarii conducerii. ANCOM reglementează o piață de peste 4 miliarde de euro, șeful acestei instituții fiind fostul premier Sorin Grindeanu.
Proiectul de lege privind aprobarea OUG 33/2017 prin care președintele a fost exclus din procedura numirii conducerii ANCOM a fost adoptat luni, 18 decembrie, de Senat, în calitate de Cameră decizională. De acum, președintele și vicepreședinții ANCOM vor fi numiți de plenul reunit al celor două Camere, cu votul majorității parlamentarilor prezenți. Au fost votate, de asemenea, unele amendamente legate de demiterea conducerii ANCOM. Presedintele și vicepreședintele pot fi demiși dacă au afectat în mod grav capacitatea administrativă a autorității și dacă au afectat independența autorității față de furnizori. Un alt amendament prevede că respingerea raportului anual al ANCOM duce la demiterea conducerii sale. Potrivit HotNews.ro, aceste amendamente au fost adoptate în pofida atenționărilor oficiale transmise de oficialii Comisiei Europene, care susțin că prevederile ar putea afecta serios independența arbitrului telecom.
Cu această ocazie, a fost modificat și modul de calcul pentru salariul președintelui ANCOM. Acesta a fost stabilit „la nivelul a cinci salarii medii la nivelul instituției aferente lunii ianuarie a fiecărui an”. Potrivit HotNews.ro, la ANCOM, salariul mediu net a fost de aproximativ 6.800 de lei. În acest condiții, fostul premier Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, ar urma să primească lunar 34.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro. Proiectul de lege a plecat spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Ordonanța de Urgență 33/2017, prin care președintele a fost exclus din procedura numirii conducerii ANCOM, a fost adoptată de Guvernul Grindeanu printr-o procedură netransparentă și fără să aștepte avizul Consiliului Legislativ.
Comentarii prin facebook