Primarul Nicolae Robu a retras de pe ordinea de zi a ultimului plen din acest an proiectele privind introducerea taxei turistice, respectiv mărirea impozitului pentru clădirile nerezidențiale. Edilul susține că a ajuns să se gândească la astfel de taxe din cauza disperării.
Proiectul privind „instituirea taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului Timișoara pentru 2018” prevederea o taxă de 2% la tarifele de cazare, exclusiv TVA, practicate de unitățile de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului și se datorează pentru întreaga perioadă de cazare. „Taxa pentru promovarea turismului este o practică obișnuită în Europa și în lume, dar și în parte din orașele din România. Susținerea unei activități intense de promovare a orașului și atragere a turiștilor este în beneficiul operatorilor, hotelierilor, al economiei locale în general”, explica viceprimarul Dan Diaconu. Proiectul prevedea creșterea unor impozite pentru clădirile nerezidențiale. „Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Se stabilesc cotele adiționale la impozitul/taxa pe clădiri datorat/datorată de persoanele juridice, de 50% față de nivelul cotelor de impozitare aplicabile în anul 2018”, scrie în proiectul de hotărâre. Conform calculelor celor de la Direcția Fiscală, s-ar fi „recuperat” cam 50 din cele 120 de milioane de lei minus la bugetul local din cauza măsurilor fiscale luate de guvern.
Nicolae Robu a explicat de ce a decis să retragă proiectele. „Când am văzut că acea prevedere legată de cota din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale este păstrată jos, la 43% doar, am fost disperat și sunt extrem de îngrijorat de soarta Timișoarei în 2018. Atunci am inițiat aceste proiecte prin care încercăm măcar parțial să compensăm pierderile (…) Avem extrem de multe lucruri de făcut pentru modernizarea orașului (…) Nu putem să așteptăm 1,5 milioane de turiști cu infrastructura de mobilitate pe care o avem, Timișoara e departe de a răspunde nevoilor vieții actuale așa cum ea. Este obligatoriu să construim noi pasaje, noi poduri peste Bega și nu vă dau mai multe exemple (…) Ne va scădea și posibilitatea de a ne împrumuta dacă bugetul local se va reduce. Nu știu ce-o să se întâmple, dar la disperare am ajuns să mă gândesc la majorări, e adevărat, cât mai puține, care să afecteze cât mai puțină lume, ale taxelor și impozitelor locale, care să ne asigure o compensare de cel mult o treime la pierdere pe care o vom avea (…) Asta am făcut-o cu strângere de inimă pentru că îmi repugnă orice creștere de taxe și impozite, dar am ajuns să fim forțați să ajungem să alegem între rele”, a spus edilul, în plenul CL. Robu a mai spus că nu crede că o dezbatere publică pe cele două teme și un plen ar mai fi posibile în acest an.
Comentarii prin facebook