Cand o filipineza canta in romaneste, merge in finala Eurovision! Jukebox a castigat semifinala de la Timisoara

A fost și sclipici, au fost și paiete, mult negru, mult alb. Muzică decentă și piese despre care n-aveai cum să nu te întrebi ce caută acolo. A fost a doua semifinală națională a Eurovision România, câștigată de una din cele trei piese cântate în română. Și-a fost dovada că Timișoara are nevoie de o sală polivalentă de-adevăratelea.

Semifinala a doua a Eurovision România a avut loc duminică seară, în Sala 2 a Teatrului Național Timișoara. A fost, în principal, un show TV, pentru că dimensiunile vechiului manej transformat în sală extramultifuncțională nu permit un public numeros. S-a muncit mult pentru el și, din punct de vedere tehnic, a fost ce trebuie. Publicul, ales pe sprânceană și doar cu invitație, a fost de toate felurile. Unii s-au îmbrăcat ca de seară, alții au ales blugii și tenișii și… cam așa a fost și pe scenă. Au fost 12 artiști, iar spectacolul a fost deschis de piesa „Te voi chema” a trupei Pragu’ de Sus, cunoscută de timișorenii care preferă concertele folk. Au urmat Miruna Diaconescu – Run for you, Mihai – Heaven, Othello – Noi suntem pădure, Alessandro Dănescu – Breaking up, Jessie Baneș – Lightning strikes, Romeo Zaharia – Maybe this time, Rafael&Andy – We are one, Serena – Safari, Endless feat.Maria Grosu – Thinking about you, Meriem – End the battle și Jukebox feat. Bella Santiago – Auzi cum bate.

Piesele au fost de toate felurile, iar viziunile artistice au fost și ele extrem de diferite. Oricum, e cert că artiștilor români încă le plac paietele, sclipiciul și penele, iar „rețeta” include, de multe ori, dansatoare cu multă piele la vedere sau juni în cămăși descheiate, să se vadă „pătrățelele”. Am avut și „vitralii” în décor, dar și fulgere, iar ținutele de scenă au fost majoritar în alb și negru. Unii au falsat cu grație, alții mai puțin, dar toți au primit cuvinte frumoase – și pe alocuri formale – din partea juriului format din Marian Ionescu, Ilinca Băcilă, Nicu Patoi, Liliana Ștefan și Viorel Gavrilă. Până la anunțarea notelor, date exclusiv de jurați, nu și de public, ca la finală, telespectatorii și cei aproximativ 130 de oameni aflați în sală au avut parte de trei piese Cargo, din care una în primă audiție, de un minirecital al Laviniei Răducanu și de o reîntâlnire cu Neda Ukraden. Artista născută în Croația, mare star în Iugoslavia, are acum 67 de ani, pe care nu-i arată defel. Nostalgicii au putut fredona alături de ea hitul „Zora je”, nelipsit de la petrecerile de acum niște ani prin vestul României.

S-a trecut apoi la împărțitul punctelor și la adunările de rigoare, pentru desemnarea primilor trei concurenți care „prind” finala națională de pe 25 februarie. Pe locul al treilea, cu 39 puncte, a fost Mihai Trăistariu, pe doi, cu 40 de puncte, au venit Rafael&Andy, iar pe primul loc, cu 58 de puncte, primind punctaj maxim de la 4 din cei 5 membri ai juriului, au fost Jukebox & Bella Santiago. E o poveste întreagă care-i leagă pe cei trei artiști. Rafael a fondat, acum 20 de ani, trupa… Jukebox,, iar actualul solist al acesteia, Alex Vasilache, a decis să renunțe la Medicină, în favoarea muzicii, la îndemnul lui…Mihai Trăistariu.

„Această piesă ne-am dorit să fie ca un imn și chiar ne-am bucurat că unul dintre membrii juriului a simțit asta. Un imn al iubirii și al reintegrării noastre ca oameni și ca nație. În ultimii 20 de ani cel puțin, sesizăm această dezbinare și această împrăștiere a noastră ca esență, ca suflet de român. Pe mine mă doare chestia asta (…) În 1998, alături de cei doi chitariști ai trupei Jukebox, am fondat acest proiect, care se numea Atlantic Blue inițial. Ulterior, eu am plecat într-o carieră solo, am mers la festivalurile Mamaia, Callatis, am vrut să fac mult mai mult atunci, mi se părea că nu se face suficient. Este o bucurie extraordinară să ne întâlnim după 20 de ani pe aceeași scenă. Rockul nu va muri niciodată și trebuie să fie mai multe personaje care să ridice acest steag al unității. Muzica rock a ținut această coloană vertebrală a muzicii românești în ultimii 40 de ani. Sperăm din toată inima să avem susținerea marilor trupe rock și a celor tineri. Nu pot să spun că ne așteptam să ajungem în finală, ne-am dorit enorm, dar să spun că ne așteptam mi se pare un pic infatuat”, a spus, la final, Rafael, fost călugăr, actual rocker și practicant de karate.

Jukebox, o trupă pe care românii au cunscut-o datorită intervențiilor muzicale de la Cronica Cârcotașilor, este la cea de-a treia participare la Eurovision. E prima alături de exotica Bella, o filipineză dovadă clară a vorbei cu „esențele tari vin în sticle mici”. „Cântăm cu Bella pentru că, la momentul respectiv, adică anul trecut, noi am trecut prin niște schimbări de componență. Pe o parte din colegii noștri îi veți putea vedea într-o altă semifinală, sunt cei de la Humans. Căutam colegi noi și cei de la Cat Music ne-au spus «De ce nu încercați cu Bella Santiago?». Nu știam atunci de Bella Santiago, pentru că televizorul meu nu funcționa de niște ani, am căutat repede pe net și am zis că e prea frumoasă (râde – n.r.). După care a venit la sala de repetiție și ne-am dat seama că este un profesionist desăvârșit și că are o abordare a meseriei ei care ar putea să fie un exemplu pentru mulți artiști”, spune Alex. „Auzi cum bate” a fost una din cele trei piese în limba română din acest concurs. Răspunsul la întrebarea „de ce cântaț în română?” a venit de la Bella, care stă de numai un an în România, unde a venit pentru că s-a îndrăgostit. „Cântăm în limba română pentru că reprezentăm România. Am văzut finala de la Eurovision și am văzut că a câștigat un artist din Portugalia, care a cântat în portugheză. Mă întreb de ce oamenii vor să cânte în engleză, pentru că limba română este foarte frumoasă. Mie îmi place foarte mult. Când am auzit-o prima dată, am spus că vreau s-o învăț, dar mi s-a spus că este foarte grea, nu se poate. Mă simt foarte motivată să învăț limba română. Sunt în România de un an. Am cumpărat un manual de învățare a limbii române și învăț singură acasă”, a spus frumoasa filipineză.

A fost frumos și festivalier, așa cum era de așteptat pentru un astfel de concurs. S-a muncit mult pentru ca lucrurile să iasă bine și au cam ieșit. A fost însă o dovadă în plus că Timișoara are nevoie de o sală polivalentă de-adevăratelea. Pentru că, la actuala infrastructură a orașului care va fi Capitala Europeană a Culturii în 2021, nu există un loc în care să poată fi ținute evenimente de anvergură.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Sorin Aradean a spus: (ianuarie 29th, 2018 at 12:21 )

Recenzia evenimentului pare scrisa intr-o cheie usor detasata, daca nu chiar zeflemitoare. In fapt, Timisoara a avut de-a face cu o productie de televiziune a TVR, facuta cu mult profesionalism, cit se poate de benefica ptr imaginea viitoarei CCE2021. Incepind cu locatia aleasa Sala 2 a TNT, un adevarat platou de televiziune, care permite o desfasurare mult superioara si de cu totul alta natura fata de o simpla sala de spectacol, continuind cu toata scenografia, miscarea camerelor tv, jocul de lumini si panourile videowall de mari dimensiuni, sunetul solid, fluenta etapelor productiei, fara sincope si ezitari, iar cireasa de pe tort ptr atractivitatea orasului: scurtele dar superbele colaje cu evenimente petrecute in spatii deschise citadine sau de ambient natural, ori in interiorul lacaselor de cultura pe care orasul le are. Tot respectul ptr intreaga productie TVR, facuta cu aport de know-how de la Bucuresti, dar cu siguranta si prin efortul studioului regional TVR TM.
Faptul ca unii dintre interpreti au mai si falsat notoriu tine de limitele lor de exprimare artistica, atita pot, motiv ptr care juriul le-a pus capat parcursului catre finala de la Bucuresti.
Am remarcat bontonul salutar de moderare al Dorianei Talpes, in contrast cu vestimentatia sa anosta. Poate cu alta ocazie va tine cont de nevoia de staif vestimentar, care sa se alature celui de conduita, pe care il poseda 🙂

ion a spus: (ianuarie 29th, 2018 at 13:52 )

articolul bate evenimentul. le vede bine tomeasca!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în locul lui urmând să fie instalată Sorina Ciurlea, şefa Organizaţiei de Femei a PNL Timiş. Este al doilea subprefect schimbat în ultima perioadă, după ce, pe partea PSD, Sorin Ionescu a demisionat din funcţie, fiind înlocuit de Raul Ambruş. Subprefectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să impresioneze, în timp ce Politehnica a înregistrat prima înfrângere pe teren propriu în acest sezon. În C7, Ghiroda a obţinut o victorie preţioasă la Filiaşi, 3-1, care o ţine pe prima poziţie. Razvan Trandu, Dragoş Coroiu şi Ion Vasluian au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei 19:40, cu privire la faptul că pe strada Ardealului dinl Timișoara, s-a produs un accident de circulație soldat cu rănirea a două persoane, conducătorul auto vinovat de producerea accidentului părăsind locul faptei fără încuviințarea poliției sau a procurorului. Polițiștii s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va fi respectat, spunea, joi, la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Iar situația din teren pare să evolueze favorabil, constructorul român a ajuns cu investiția la 80 la sută din total. Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a anunțat că stadiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei 19:40, cu privire la faptul că pe strada Ardealului dinl Timișoara, s-a produs un accident de circulație soldat cu rănirea a două persoane, conducătorul auto vinovat de producerea accidentului părăsind locul faptei fără încuviințarea poliției sau a procurorului. Polițiștii s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea
Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va fi respectat, spunea, joi, la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Iar situația din teren pare să evolueze favorabil, constructorul român a ajuns cu investiția la 80 la sută din total. Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a anunțat că stadiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto
Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent în localitatea Tapia. Acesta fusese închis circulației în toamna anului trecut, ceea ce a însemnat probleme mari pentru locuitorii din zonă, care nu au mai avut pe unde traversa acel canal. La finalul lunii noiembrie, Consiliul Județean Timiș anunța închiderea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia
Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și porțiunea care traversează Timișoara, sunt demarate, deocamdată pe un singur lot dintre cele patru, Lugoj – Timișoara Est. Pentru alte două loturi, inclusiv cel timișorean, au fost emise autorizațiile de construire. Primul șantier de pe tronsonul Caransebeș – Timișoara –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara
Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în locul lui urmând să fie instalată Sorina Ciurlea, şefa Organizaţiei de Femei a PNL Timiş. Este al doilea subprefect schimbat în ultima perioadă, după ce, pe partea PSD, Sorin Ionescu a demisionat din funcţie, fiind înlocuit de Raul Ambruş. Subprefectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL
Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor Pavel şi Luchian Savu, acestora fiindu-le interzise candidaturile. Ei vor fi înlocuiţi chiar de… fiii lor, Aurel Adrian Pavel şi Natanael Savu. Şi la Recaş şi la Şandra, sunt candidaţi comuni PSD-PNL. Modelul Piedone de-a lăsa primăria moştenire prinde prozeliţi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor
Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară prin abandonul adversarului Darleys Perez, sâmbătă seara, în Gala Biea Fighting Championship 4. Prima rundă a fost echilibrată, apoi a doua dominată de român, iar columbianul s-a retras după două runde, acuzând o accidentare la braţ. Aşadar, KO tehnic şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara
Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Top