Doar ancheta polițiștilor poate stabili ce s-a întâmplat în cazul morții tânărului de 24 de ani peste care s-a prăbușit, toamna trecută, poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului. Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, că nu a avut nicio implicare în proiectul de „cosmetizare” a respectivei structuri și că, deși îi pare rău pentru ce s-a întâmplat, nu are de ce să fie considerat responsabil.
Audiat vineri dimineață la IPJ Timiș în cazul porții prăbușite de pe Calea Lugojului, care a ucis un tânăr de 24 de ani, în timpul furtunii din 17 septembrie 2017, primarul Nicolae Robu insistă că nu dorește să se amestece în ancheta organelor de control. Edilul spune că e firesc să fie chemat să dea declarații, dar spune că nu are ce să-și reproșeze în acest caz, despre care afirmă că este o tragedie. „Vi se pare cuiva ceva nefiresc ca primarul să fie întrebat despre acel obiectiv care a produs o victimă nu se știe din cauza cui. Este firesc să fie întrebată toată lumea, viceprimarul Dan Diaconu a fost întrebat pentru că a semnat autorizația. E firesc ca primar să dau declarații. Sunt lucruri care țin de normalitate. La noi se face tam-tam când cineva aflat într-o funcție este chemat să dea declarații (…) Nu am făcut ilegalități, am conștiința curată”, a declarat Robu.
Edilul susține că lucrările de la poarte de pe Calea Lugojului s-au făcut în urma unei expertize, dar el nu a avut nicio implicare în proiect. „S-a făcut expertiza de rigoare și a apărut un număr de operații care erau permise, chiar recomandate prin raportul de expertiză. Am spus «Bun, să le înfrumusețăm». Nu am avut nicio o implicare. Nu am fost implicat nici în pregătirea caietului de sarcini, nu am fost implicat nici organizarea licitației (…) Nu a fost încredințare directă, s-a făcut prin publicare pe SEAP, nu cum spun unele minți în puținătatea lor, căs-a dat autorizație de urgență, ca să se poată atribui direct. Aceasta a fost făcută cu anunt public și cu posibila selecție între mai multe oferte. Am spus licitație ca termen generic, termenul corect este «procedură de achiziție publică». Legea a permis să se procedeze cum s-a procedat”, a completat Robu. Primarul Timișoarei spune că este posibil ca de vină să fi fost condițiile meteo extreme. „Cine știe cum a fost proiectul inițial? Cine știe dacă execuția inițială a fost făcută corect? Cine știe dacă cu ocazia acestei cosmetizări nu s-a intervenit cumva în structura de rezistență? Există calamități, la care ce e făcut de om nu rezistă. Sunt situații în care natura iese din limitele normale, sunt așa-numitele evenimente seculare, și atunci unele lucruri făcute de om nu există. De ce trebuie să privim lucrurile că s-ar fi prăbușit poarta din cauza unei erori umane? Eu nu exclud asta, dar după ce am văzut în oraș (…) am înțeles că am avut de-a face cu un fenomen cu care nu m-am mai întâlnit pe durata vieții. Este posibil ca la vânt de 140 km/h, nimic proiectat de om să nu reziste”, susține Nicolae Robu.
Ancheta urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat acolo, dar, spune primarul Timișoarei, el nu se simte responsabil. „Cum să mă simt responsabil? Cum aș putea să mă simt responsabil? Îmi pare cumplit de rău, este un sentiment normal pentru un om normal. Dar cum să mă simt eu responsabil pentru prăbușirea unei porți cu care nu am nicio treabă? Poarta s-a prăbușit dacă structura de rezistență a fost necorespunzătoare și dacă a fost proiectată, teoretic, să reziste la viteza pe care a avut-o vântul. Eu nu am de unde să știu aceste lucruri. Pot fi greșeli (…) dar asta nu înseamnă că greșelile sunt la baza prăbușirii. Nu știu dacă a fost făcută recepția așa cum cere legea, se va dovedi dacă s-a făcut, dacă a fost făcută corect, se vor dovedi toate la sfârșitul acestei anchete (…) Nu întreprind nimic suprapus peste organele de anchetă. Consilierul meu Ionuț Nasleu este coordonatorul Corpului de control și antifraudă, dar nu este cazul aici”, a conchis Robu.
Comentarii prin facebook