Aproape în unanimitate și într-un gest fără precedent, organismele media din Timișoara au inițiat un protest la adresa primarului Timișoarei, și, totodată, președinte al PNL Timiș. S-a ajuns la acest demers după un lung, prea lung șir de jigniri și violențe verbale pe care edilul le-a proferat la adresa jurnaliștilor. La finalul săptămânii trecute, fără a face vreo diferențiere sau a da nume, edilul a spus despre jurnaliști că sunt paraziți și practicanți ai prostituției. Aceste epitete se adaugă la mai vechile „idioți și idioate”, „penibili”, „ultrapenibili”, „nesimțiți” etc. În ultimele două zile am observat un val de reacții venite din partea cititorilor, în comentarii la articole sau pe Facebook, unele ținând partea jurnaliștilor, altele, lui Robu. Nu mi-am propus și nici nu mi-am dorit să scriu despre acest conflict, dar pentru că am observat uneori o percepție greșită asupra protestului, vreau să fac unele clarificări.
1. Cine e agresorul, cine e victima
Din unele reacții se desprinde ideea că, în acest conflict, avem de-a face cu o bandă de agresori (jurnaliștii) și o victimă inocentă (primarul). Cei care au această percepție au însă motivele lor întemeiate. De cele mai multe ori, percepția despre media vine de la televiziunile centrale, în special de știri. Or, când ai două televiziuni (Antena3 și RTV) în care se face presă (mă rog, e un fel de-a zice presă) cu ciomagul, cititorul poate să creadă că și în Timișoara există astfel de „ciomăgari”. Nu e cazul. De fapt, în acest conflict, cel care a agresat tot timpul a fost primarul, jurnaliștii doar s-au apărat. Nu contest că, uneori, tonul unor ziariști a fost mai ridicat. Dar acest lucru nu-i dă voie primarului să recurgă la o violență verbală dusă dincolo de orice limită. În plus, istoria și experiența arată că violența verbală o precede pe cea fizică. Dacă într-o zi un jurnalist va fi bătut pe motiv că e „parazit” și practică prostituția – fiindcă așa au auzit agresorii de la primarul urbei – va avea cineva și o vină morală?
2. Singur împotriva tuturor?
În fața acestui scandal, primarul are acum tendința de-a se autovictimiza, valabilă și pentru punctul precedent. Știe și el, așa cum știe toată lumea, că, apărând singur în fața mai multor jurnaliști „violenți”, opinia publică va fi de partea lui. Este în firescul lucrurilor ca atunci când un singur om se bate cu mai mulți, toată lumea să fie de partea primului. Iar primarul apare singur, pentru că efectul e mult mai spectaculos. Dar el nu e singur, având mulți oameni alături de el, și la primărie, și la partid. Mulți plătiți din bani publici, singura lor treabă fiind să-i ridice ode primarului. Unii de o probitate morală recunoscută în întregul oraș, precum Ionuț Nasleu sau Alin Popoviciu, alții de-o meritocrație indubitabilă: Bitea, Greblă, Răvășilă, Iapă etc. Cu toții formează în jurul primarului o adevărată camarilă dedulcită la sinecuri și tot felul de combinații. Ei nu apar însă în acest tablou, fiindcă astfel primarul nu s-ar mai putea autovictimiza pe modelul rapidist singur împotriva tuturor. L-ar mai putea compătimi cineva pe primar dacă ar apărea cu această gașcă de strânsură?
3. Asocieri deplasate și raționamente stupide
Acest punct l-a dezbătut și colegul Eugen Sasu, dar punctez câteva lucruri. N-am dovezi, dar poate edilul are dreptate și există printre ziariști unii care percep, vorba lui, „taxă de protecție” sau „taxă de asmuțire”. La urma urmei, presa e o oglindă a societății și nu poate fi mult mai bună decât aceasta. Dar dacă doi din zece ziariști, trei sau chiar nouă percep aceste taxe, tot nu-i bagi în aceeași găleată pe toți. Și, dacă tot te-ai aflat în treabă, ești obligat să nominalizezi cine ia taxă, cine e plătit de PSD, nu îi înjuri pe toți otova, doar fiindcă stau pe locurile rezervate presei. Pe acest gen de raționament n-am văzut niciodată un titlu în presă „Primarul interlop”. Deși are un consilier și totodată amic care frecventează cercurile interlope. Sau dacă mâna lui dreaptă de la partid a fost purtătorul de poșete al Elenei Udrea, putem titra „Primarul cărător de Louis Vuittoane ale unei infractoare”? Sau, folosind un pseudo-silogism, dacă există primari de municipii infractori, nu înseamnă că, fiind primar de municipiu, eroul nostru e infractor. Unii vor spune că e de datoria ziariștilor să-și facă curat în propria ogradă. Nu e deloc așa. Dacă există presă șantajistă, aceasta este susținută de politicieni. Fără banii primiți de la ei n-ar exista. La fel, televiziuni gen RTV sau Antena3 există doar fiindcă așa vor unii politicieni.
4. Treaba cu PSD
Nu în ultimul rând, ca un fir roșu, primarul s-a plâns că în spatele jurnaliștilor ar sta PSD. Asta, tot pentru a-și atrage simpatia anti-PSD-iștilor. Chiar așa? Toată presa timișoreană e cu PSD? Asta înseamnă că și majoritatea primarilor PNL din Timiș, unii dintre ei cu performanțe evidente în alegeri și administrație, sunt cu PSD doar fiindcă sunt în conflict cu președintele lor de organizație? Dar cei din Asociația Capitala Culturală, tot plătiți de PSD sunt? Din contră, toate aceste derapaje fac din primarul Timișoarei principalul agent electoral al PSD. Și asta n-o spune subsemnatul, ci, pe zi ce trece, tot mai mulți liberali, îngrijorați de ce se întâmplă cu organizația PNL Timiș.
Comentarii prin facebook