La rece, cateva clarificari despre conflictul dintre primarul Timisoarei si jurnalisti

Aproape în unanimitate și într-un gest fără precedent, organismele media din Timișoara au inițiat un protest la adresa primarului Timișoarei, și, totodată, președinte al PNL Timiș. S-a ajuns la acest demers după un lung, prea lung șir de jigniri și violențe verbale pe care edilul le-a proferat la adresa jurnaliștilor. La finalul săptămânii trecute, fără a face vreo diferențiere sau a da nume, edilul a spus despre jurnaliști că sunt paraziți și practicanți ai prostituției. Aceste epitete se adaugă la mai vechile „idioți și idioate”, „penibili”, „ultrapenibili”, „nesimțiți” etc. În ultimele două zile am observat un val de reacții venite din partea cititorilor, în comentarii la articole sau pe Facebook, unele ținând partea jurnaliștilor, altele, lui Robu. Nu mi-am propus și nici nu mi-am dorit să scriu despre acest conflict, dar pentru că am observat uneori o percepție greșită asupra protestului, vreau să fac unele clarificări.

1. Cine e agresorul, cine e victima
Din unele reacții se desprinde ideea că, în acest conflict, avem de-a face cu o bandă de agresori (jurnaliștii) și o victimă inocentă (primarul). Cei care au această percepție au însă motivele lor întemeiate. De cele mai multe ori, percepția despre media vine de la televiziunile centrale, în special de știri. Or, când ai două televiziuni (Antena3 și RTV) în care se face presă (mă rog, e un fel de-a zice presă) cu ciomagul, cititorul poate să creadă că și în Timișoara există astfel de „ciomăgari”. Nu e cazul. De fapt, în acest conflict, cel care a agresat tot timpul a fost primarul, jurnaliștii doar s-au apărat. Nu contest că, uneori, tonul unor ziariști a fost mai ridicat. Dar acest lucru nu-i dă voie primarului să recurgă la o violență verbală dusă dincolo de orice limită. În plus, istoria și experiența arată că violența verbală o precede pe cea fizică. Dacă într-o zi un jurnalist va fi bătut pe motiv că e „parazit” și practică prostituția – fiindcă așa au auzit agresorii de la primarul urbei – va avea cineva și o vină morală?

2. Singur împotriva tuturor?
În fața acestui scandal, primarul are acum tendința de-a se autovictimiza, valabilă și pentru punctul precedent. Știe și el, așa cum știe toată lumea, că, apărând singur în fața mai multor jurnaliști „violenți”, opinia publică va fi de partea lui. Este în firescul lucrurilor ca atunci când un singur om se bate cu mai mulți, toată lumea să fie de partea primului. Iar primarul apare singur, pentru că efectul e mult mai spectaculos. Dar el nu e singur, având mulți oameni alături de el, și la primărie, și la partid. Mulți plătiți din bani publici, singura lor treabă fiind să-i ridice ode primarului. Unii de o probitate morală recunoscută în întregul oraș, precum Ionuț Nasleu sau Alin Popoviciu, alții de-o meritocrație indubitabilă: Bitea, Greblă, Răvășilă, Iapă etc. Cu toții formează în jurul primarului o adevărată camarilă dedulcită la sinecuri și tot felul de combinații. Ei nu apar însă în acest tablou, fiindcă astfel primarul nu s-ar mai putea autovictimiza pe modelul rapidist singur împotriva tuturor. L-ar mai putea compătimi cineva pe primar dacă ar apărea cu această gașcă de strânsură?

3. Asocieri deplasate și raționamente stupide
Acest punct l-a dezbătut și colegul Eugen Sasu, dar punctez câteva lucruri. N-am dovezi, dar poate edilul are dreptate și există printre ziariști unii care percep, vorba lui, „taxă de protecție” sau „taxă de asmuțire”. La urma urmei, presa e o oglindă a societății și nu poate fi mult mai bună decât aceasta. Dar dacă doi din zece ziariști, trei sau chiar nouă percep aceste taxe, tot nu-i bagi în aceeași găleată pe toți. Și, dacă tot te-ai aflat în treabă, ești obligat să nominalizezi cine ia taxă, cine e plătit de PSD, nu îi înjuri pe toți otova, doar fiindcă stau pe locurile rezervate presei. Pe acest gen de raționament n-am văzut niciodată un titlu în presă „Primarul interlop”. Deși are un consilier și totodată amic care frecventează cercurile interlope. Sau dacă mâna lui dreaptă de la partid a fost purtătorul de poșete al Elenei Udrea, putem titra „Primarul cărător de Louis Vuittoane ale unei infractoare”? Sau, folosind un pseudo-silogism, dacă există primari de municipii infractori, nu înseamnă că, fiind primar de municipiu, eroul nostru e infractor. Unii vor spune că e de datoria ziariștilor să-și facă curat în propria ogradă. Nu e deloc așa. Dacă există presă șantajistă, aceasta este susținută de politicieni. Fără banii primiți de la ei n-ar exista. La fel, televiziuni gen RTV sau Antena3 există doar fiindcă așa vor unii politicieni.

4. Treaba cu PSD
Nu în ultimul rând, ca un fir roșu, primarul s-a plâns că în spatele jurnaliștilor ar sta PSD. Asta, tot pentru a-și atrage simpatia anti-PSD-iștilor. Chiar așa? Toată presa timișoreană e cu PSD? Asta înseamnă că și majoritatea primarilor PNL din Timiș, unii dintre ei cu performanțe evidente în alegeri și administrație, sunt cu PSD doar fiindcă sunt în conflict cu președintele lor de organizație? Dar cei din Asociația Capitala Culturală, tot plătiți de PSD sunt? Din contră, toate aceste derapaje fac din primarul Timișoarei principalul agent electoral al PSD. Și asta n-o spune subsemnatul, ci, pe zi ce trece, tot mai mulți liberali, îngrijorați de ce se întâmplă cu organizația PNL Timiș.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

observator a spus: (martie 7th, 2018 at 12:53 )

D-le Ardelean, ați făcut o foarte pertinentă analiză a cauzelor situației conflictuale în care se găsește primarul. Trist este că derapajale sale se reflectă asupra PNL-ului care pierde din ce în ce mai mult simpatia timișorenilor. Este de datoria liberalilor să-și facă curățenie în propria ogradă înainte de a fi prea târziu. În primul rând ar trebui desființată camarila care otrăvește comunicarea dintre simplii membri și Robu. O rezolvare a conflictului cu primarii care nu îi sunt ascultători, este absolut necesară. Apoi ar trebui reluat un dialog constructiv cu Dobra pentru a rezolva problemele orașului. Și multe altele.

Poli 21 a spus: (martie 7th, 2018 at 20:30 )

Draga ino, analiza facuta de tine acopera o mare parte din adevar , dar este clar ca ai scris cele de mai sus in calitate de jurnalist mult prea implicat in aceasta disputa. Cu regret trebuie sa constat ca in ultima vreme presa timisoreana ( aici fiind inclusi si voi) se aseamana tot mai mult cu cei pe care ii consideri ca fac presa cu ciomagul. Atita timp cit intreaga viata politica din judet are aceleasi aspecte imunde, o anumita parte a esichierului ( partea cea mai din stinga) are parte de un tratament cu masaje cu apa de trandafiri, toata „minia voastra proletara” fiind indreptata intr-o singura directie. Chiar crezi ca exista un singur vinovat, asa cum chiar esti convins ca voi , jurnalistii , nu aveti nici o vina in modul in care se reflecta realitatea judetului in presa ??

++ a spus: (martie 7th, 2018 at 20:32 )

e clar ca printre ziaristi sint dulai ce mai iau cite o indemnizatie de muscat-latrat de la cite un concurent politic a dl. Robu, asta e peste tot in lume asa. dar nu asta e problema, ci faptul ca un primar trebuie sa fie educat atat de abil mediatic incit incidente din astea sa nu aiba loc. pentru asta ii recomand primarului dr. h.c. cu sireturi exclusive sa – si plateasca un curs media in care invata cum se traieste cu astfel de ziaristi. e simplu, in strainatate, la care dl. Robu se raporteaza asta e standard.

anteconbega a spus: (martie 8th, 2018 at 07:21 )

„Apoi ar trebui reluat un dialog constructiv cu Dobra pentru a rezolva problemele orașului. ” Domnule Observator, cu dl Dobra e mai greu, că domnia e ocupat să promovează turismul timişan la Bruxelles si Bucureşti, cu o tavă cu plăcinte cu ludaie şi o cotăriţă din nuiele de salcie. Omul e un adevărat promotor al civilizaţiei culturale europene cu iz rural El şi, mai nou, dl. Fane Popa’s.

G. Nicolae a spus: (martie 8th, 2018 at 17:16 )

Comportamentul șod al dlui primar e obiect de distracție pt. unii din presa locală, acesta lăsându-se inconștient incitat și răspunzând de multe ori cum nu trebuie. E un joc. dar acest joc, în ultimul timp a căpătat forma unui război. S-a petrecut în timp, nu deodată. Slăbiciunile dlui primar sunt lesne de detectat; fără nici un efort. Titlurile academice ale domniei sale, pe care le invocă repetat, ceea ce demonstrează o nevoie permanentă de a-și etala înălțimea și automat de a justifica propriile acțiuni publice, nu-i ajung pentru a-și rezolva o problemă cel puțin aparent simplă: relația cu semenii, în cadrul căreia dumnealui ar trebui să apară ca un om extrem de serios, fără „plăcerea” de a aluneca în jocuri și dispute inutile. Simt că de fapt dl primar are o plăcere în a duce acest mini-război cu o parte a presei. Se simte bine enervându-se, având o satisfacție vizibilă atunci când ne spune cât de superior le este reprezentanților acesteia. Sigur, este vizibil că unii „presari” caută motiv de a-l pune în postură nașpa, ei nu sunt greu de reperat, obsesia lor, Nicolae Robu, fiind de-a dreptul patologică. Câteodată vorbesc și acționează de-a dreptul infantil de vizibil în a ponegri imaginea edilului realmente fără motiv, dar de acolo și până la comportamentul neonorant al acestuia din urmă față de cei care nu-i sunt simpatici și cei care-i contestă de multe ori, probabil justificat sau nu, acțiunile e ceva cale care ar trebui parcursă cu creier nu întotdeauna de titrat academic ci de om ponderat și în chip frumos educat. Derapaje a avut și predecesorul actualului primar și chiar înțeleg câteodată că reacțiile oamenilor publici sunt imposibil de controlat în anumite situații. Îmi amintesc aici de episodul lui Helmut Kohl, cel cu oule primite în figură la Halle în fosta RDG, la doar un an și ceva de la schimbarea istoriei Europei. Parcă totuși e o diferență între politica lumii și cea a Timișoarei, în istoria căreia dl Nicolae Robu, ca fiu adoptat, încearcă să-i intre în istorie cu orice preț. Vom vedea în viitor dacă acest domn va fi de partea bună a istoriei orașului. Deocamdată, previziunile în ceea ce privește partea edilitară, privită din perspectiva lui Timișoara 2021 sunt sumbre. E drept, aici sunt mulți vinovați, de drept sau de conjunctură. Sunt curios dacă presa va avea atitudine în bloc și față de aceștia. Repet: ÎN BLOC!

DoarTimisoara a spus: (martie 8th, 2018 at 18:25 )

Ino , oricum tu ai loc tot timpu sa il lingi pe domnu Robu , la asta te pricepi cel mai bine.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Virgil Paunescu

Fascinanta poveste a timişoreanului de care n-a auzit Donald Trump şi care a „inventat” vaccinul împotriva COVID – 19

„O zi foarte importantă pentru Oncogen: avem vaccinul!  Ieri am terminat sinteza vaccinului. De azi încep testele”, a fost anunţul laconic, cum numai Arhimede mai strigase “Evrika!”, făcut miercuri seara de Virgil Păunescu, şeful Oncogen Timişoara. Şi, normal, motiv de mare mândrie naţională, vestea s-a răspândit ca fulgerul, fără ca nimeni s-o mai verifice.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fascinanta poveste a timişoreanului de care n-a auzit Donald Trump şi care a „inventat” vaccinul împotriva COVID – 19
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

FRF

Termene prelungite de FRF în contextul pandemiei de coronavirus

În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de Urgenţă compus din Răzvan Burleanu – Preşedinte, Gino Iorgulescu – Prim-vicepreşedinte, Octavian Goga – Vicepreşedinte, având în vedere Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și Ordonanțele militare nr. 1/18.03.2020, nr. 2/21.03.2020 și nr. 3/24.03.2020, hotărăște:
Citeşte tot articolul Citeste articolul Termene prelungite de FRF în contextul pandemiei de coronavirus
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Amenzi de peste 640.000 lei aplicate de polițiști și jandarmi, în Timiș, pentru nerespectarea interdicției de circulație

În ultimele 24 de ore, polițiștii timișeni au aplicat 457 de sancțiuni contravenționale în valoare de 640.340 de lei pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației conform Ordonanței Militare. Și jandarmii din Timiș au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.800 de lei pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, joi, 26 martie. Conform Ordonanţei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amenzi de peste 640.000 lei aplicate de polițiști și jandarmi, în Timiș, pentru nerespectarea interdicției de circulație
galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

concurs online

Comunitatea specialiștilor în IT din Timişoara s-a mutat cu totul la domiciliu. Peste zece mii de specialişti lucrează de acasă

Peste zece mii de specialişti în domeniul IT, care lucrează în Timişoara, la firmele de specialitate, şi-au mutat cu totul biroul acasă. Decizia s-a luat rapid, „mişcarea” s-a implementat la fel de rapid, iar acum singura problemă este ca reţeaua de internet să reziste la traficul crescut din ultimele zile. IT-ul timişorean s-a mutat în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comunitatea specialiștilor în IT din Timişoara s-a mutat cu totul la domiciliu. Peste zece  mii de specialişti lucrează de acasă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Spațiile din spitale pot fi eliberate prin digitalizare. Adică toată arhiva de documente poate fi introdusă în sisteme electronice, iar așa spațiile din unitățile sanitare care sunt ocupate cu dosare pline de hârtii prăfuite pot fi folosite pentru a amplasa paturi pentru bolnavi și echipamente medicale în plină pandemie de coronavirus. Un tânăr antreprenor din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un spațiu din Spitalul Judeţean Timişoara a fost eliberat de documente pentru a-l face util pentru personalul medical și pacienți
Minunea testării a două milioane de bucureşteni a fost, printre altele, una dintre cauzele care l-au „demisionat” pe fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache. Primarul Timişoarei nu pare deloc încântat, la rândul său, de ideea unei testări în masă a populaţiei oraşului, aceasta de frica faptului că testele efectuate nu sunt conforme de fiecare dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Timişoarei e conştient că în criză apar grupuri de interese puternice, în domeniul medicamentelor
Primarul Nicolae Robu a spus că nu are absolut nicio legătură cu decizia luată de Spitalul „Victor Babeş”, referitoare la solicitarea ca pacienţii cu coronavirus din alte judeţe să nu mai fie primiţi, dar că înţelege motivarea gestului. El a spus că nu e normal ca medicii din alte părţi să stea la băut relaxaţi, în timp ce la „Victor Babeş” se trage din greu.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu nu a intervenit în decizia luată la „Victor Babeş” în problema pacienţilor din alte judeţe
În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de Urgenţă compus din Răzvan Burleanu – Preşedinte, Gino Iorgulescu – Prim-vicepreşedinte, Octavian Goga – Vicepreşedinte, având în vedere Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și Ordonanțele militare nr. 1/18.03.2020, nr. 2/21.03.2020 și nr. 3/24.03.2020, hotărăște:
Citeşte tot articolul Citeste articolul Termene prelungite de FRF în contextul pandemiei de coronavirus
Top