În jur de 2,3 milioane de euro în plus ar trebui să ajungă de la bugetul local în conturile Colterm. Asta, dacă plenul CL va fi de acord cu acoperirea integrală, de la bugetul local, a pierderilor induse ale societății de termoficare, aferente anului 2016. Legea permite acest lucru. UPDATE: Proiectul este publicat greșit pe site-ul PMT! Banii ar urma să vină, cândva, de la bugetul de stat!
Pe ordinea de zi a viitorului plen va apărea un proiect de hotărâre privind „acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse, aferente anului 2016, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populație”. Practic, primăria ar trebui să vireze către Colterm o sumă de 10,69 milioane de lei. „Prin adresele S.C. Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. Timişoara înregistrate la Primăria Municipiului Timişoara cu nr. SC2017-017.690/14.07.2017 şi cu nr. SC2017- 022723/12.09.2017, şi adresele de revenire la acestea, înregistrate cu nr. RE2018-000539/07.03.2018 şi cu nr. RE2018-000623/16.03.2018, la care sunt anexate situaţia pierderilor induse înregistrate de Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. în perioada 2006-2016 şi Hotărârea Consiliului de Administraţie al Companiei Locale de Termoficare Colterm S.A. nr. 44 din data de 12.06.2017, privind suplimentarea cuantumului pierderilor induse înregistrate de companie, nerecuperate, aferente anului 2016 în sumă de 10.698.606 lei, se solicită sprijin pentru recuperarea pierderilor induse totale înregistrate de companie, inclusiv în anul 2016”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
În 2015 și 2016, Municipiul Timișoara a acoperit, din surse de la bugeul de stat, alte pierderi induse în sumă totală de aproape 35 de milioane de lei. Acum, societatea de termoficare are, din nou, nevoie stringentă de bani. „Având în vedere obligaţiile de plată restante ale S.C. Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. către furnizorii de combustibili (inclusiv transport), apă şi energie electrică, prezentate în adresele mai sus menţionate, această sumă de 10.698.606 lei inclusiv TVA este necesară pentru achitarea obligaţiilor de plată înregistrate de companie către aceşti furnizori”, susțin cei de la Colterm.
Conform art. art 26, alin. (2), lit. b) din Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 1121/2014, diferenţa dintre pierderile reale şi pierderile tehnologice aprobate în preţurile locale reprezintă pierderi induse, neacceptate în preţ/tarif. (…) Având în vedere ca potrivit prevederilor art. 5^2 alin. (1) din OG nr. 36/2006- privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, aceste pierderi induse pot fi acoperite din bugetele locale.
În toamna anului trecut, consilierii locali au votat atât creșterea prețului la gigacalorie, cât și o subvenție suplimentară de 10 milioane de lei, care se adăuga celor peste 45 de milioane lei, sumă prevăzută deja în bugetul Colterm pe 2017. Conform proiectului votat în octombrie 2017, prețul de producție al gigacaloriei a crescut de la 374,26 lei/Gcal, sumă care include TVA, la 398,49 lei/Gcal, inclusiv TVA. Prețul facturat populației a rămas însă 242 lei/Gcal, inclusiv TVA. Asta înseamnă că diferența dintre prețul de producție și cel de facturare era acoperită de subvenții de la bugetul local: în total, pe durata unui an, era vorba de o suplimentare de 10 milioane de lei. „Colterm a făcut eforturi foarte mari pentru eficientizare în acești ani. Dacă facem diferența venituri-cheltuieli și lăsăm la o parte pietrele de moară care încă atârnă pe picioarele Colterm, compania este pe profit (…) Avem încă multe de tras și, din păcate, băncile nu ne dau credit. Din păcate, nici guvernul nu vine să mai ajute aceste datorii în privința datoriilor istorice. E o vină istorică, în timp s-au cumulat aceste datorii, nu e nici vina managementului local”, declara Robu, la vremea respectivă. În noiembrie 2016, consilierii locali au fost de acord cu o majorare de capital la Colterm. Conform proiectului votat de aceștia, capitalul social al Colterm a fost majorat cu 83,95 milioane de lei, ajungând la 170,14 milioane de lei.
UPDATE:
Dacă e Colterm, trebuie să fie ceva nelalocul lui. E a treia oară în ultimele luni când în diverse acte legate de Colterm apar erori. A fost cazul certificatelor verzi, când consilierii au fost chemați, în doar câteva zile, la două ședințe „de îndată”. În primul plen a fost aprobat un grafic de plăți aferente contractului de achiziție a certificatelor de gaze cu efect de seră, încheiat de Colterm SA cu Termoficarea Oradea SA. Al doilea plen a fost convocat pentru corectarea primei decizii, deoarece firma bihoreană a cerut garanții suplimentare, pentru a fi sigură că-și va primi banii dacă se întâmplă ceva cu societatea Colterm. A fost apoi regulamentul Colterm, publicat pe site-ul PMT și intrat pe ordinea de zi a plenului, dar retras de primarul Nicolae Robu, după ce presa a semnalat o prevedere ciudată, care obliga toate noile imobile să se racordeze la sistemul centralizat.
Acum, pe site-ul PMT a apărut acest proiect care prevede „acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse, aferente anului 2016, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populație”. În realitate însă, sumele vor fi acoperite din… bugetul de stat! Când se va putea. „Colterm inventariază anual pierderile induse financiare cauzate de neplata subvențiilor guvernamentale, sau locale în perioada anterioară anului 2012. Lipsa acestor surse continuă să producă penalități sau dobânzi, iar Consiliul Local ia act și aprobă aceste sume cu acoperire de la bugetul de stat, în speranța că acest lucru va fi posibil în viitor. Pentru anul 2016 suma calculată este de aproape 10,7 milioane de lei”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Conform acestuia, așa a și fost întocmit proiectul respectiv, care însă a ajuns pe site în cu totul altă formă.
Aparent, pentru funcționarii din aparatul de specialitate al CL, bugetul local e totuna cu bugetul de stat. Iar 2,3 milioane de euro în plus sau în minus nu merită un pic de atenție. Nu de alta, dar în proiect și anexele lui scrie de cel puțin trei ori „bugetul local”. Inclusiv în titlu. Probabil e greu cu meritocrația…
Comentarii prin facebook