Universitatea Politehnica Timișoara urcă în topurile internaționale

Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul al treilea între instituțiile de învățământ superior din România și cele care activează în domeniul cercetării pentru anul 2018. E un progres față de anul anterior.

SC Imago Institutions Rankings a dat publicității clasificarea globală a instituțiilor de învățământ superior și a celor ce activează în domeniul cercetării pentru anul 2018. Potrivit acestei clasificări, Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul al treilea între instituțiile de învățământ superior din România, în creștere cu două locuri față de 2017. SCImago Institutions Rankings a clasificat 25 de universități din România, doar cele care îndeplinesc criteriile minimale privind numărul de lucrări științifice publicate. Pe primul loc este Universitatea Politehnica București, urmată de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar pe locul trei este Universitatea Politehnica Timișoara, urmată pe patru de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar pe cinci de Universitatea București.

În ultimii cinci ani, producția totală de publicații academice în Universitatea Politehnica Timișoara este de peste 1.000 pe an. De exemplu, în 2017, cadrele didactice și cercetătorii din UPT au publicat peste 250 de articole în reviste indexate ISI și au prezentat peste 320 de lucrări în conferințe indexate ISI, în condițiile în care în UPT își desfășoară activitatea circa 600 de cadre didactice titulare. Clasamentul SCImago Institutions Rankings pentru anul 2018, la nivel mondial, cuprinde 3.232 universități. Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 512 în cadrul poziționării bazate pe punctaj. În ceea ce privește poziționarea în Europa de Est (care include Rusia, Cehia Polonia, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Kosovo, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, România, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Moldova), Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 47 între cele peste 3000 de instituții de învățământ superior, dintre care doar 141 au fost clasificate.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

acad Elena Ceausescu a spus: (iulie 8th, 2018 at 09:49 )

Hahaha ! Singura clasificare serioasa este cea facuta de Institute of Scientific Information, in care suntem in scadere. Conferintele nu au nici o valoare in aceasta clasificare, iar articole in reviste serioase nu prea avem. De oamenii seriosi UPT s-a debarasat ! Clasificarile la care va referiti sunt ca sexul cu gonflabila din foaie de cort ! In plus, in epoca PSD Romania nu a mai participat la evaluarea serioasa a universitatilor !

soloMAN a spus: (iulie 8th, 2018 at 12:34 )

Singura preocupare a celor care conduc universitatile este sa obtina cat mai multe locuri la admitere. Ati sesizat scandalul cu ministrul Popa, asa cred ca-l cheama, privind repartizarea numarului de locuri? De ce? Simplu! Aceasta este singura modalitate de a aduce fonduri in universitati. Nu tu cercetare, de altfel companiile multinationale isi fac cercetarea la ei acasa, iar in tara majoritatea inginerilor sunt pusi fie sa faca desene – adica sunt desenatori tehnici cu studii superioare, dar li se zice proiectanti- fie sunt pusi sa urmareasa rezultatele testarilor componentelor realizate aici, ori functionarea liniilor de productie. As fi curios daca la nivelul tarii exista un colectiv format din cercetatori cadre universitare si cercetatori ai vreuneia din firmele care sa aibe ca obiectiv o directie prioritara pentru multinationala. Asa cum am spus batalia este pentru locuri la admitere pentru ca acelea aduc bani siguri. Daca veti gasi vreo femeie de serviciu, vreun muncitor cu liceul terminat, vreun subinginer care sa lucreze in universitati si sa nu fie deja, fie inscris la o forma de invatamant superior, fie absolvent, ar fi o mare minune. Se intampla si anomalii de-a dreptul strigatoare la cer. Pensionari, foste cadre didactice, dar si tineri doctoranzi sunt inscrisi la masterat in domeniile in care au activat sau si-au luat doctoratul. De ce? Pentru ca universitatile sa ia banii alocati de minister prin locurile ocupate, iar „ultraspecialistii” care vor o calificare inferioara (?) sa ia o bursa care in ultimii ani a devenit consistenta. Ne asteapta „succesuri” tot mai mari!

Academiciana Bulina a spus: (iulie 8th, 2018 at 13:14 )

@soloMAN: Ati surprins in putine randuri dezastrul spre care se indreapta universitatile romanesti. Situatia reala a cercetarii e si mai dramatica. Pacalela cu cercetarea se vede simplu: 250 de articole ISI /2000 cadre didactice = un sfert de lucrare de om ! Sa nu mai vorbim de fapt ca la clasificare ar trebui sa impartim articolul la numaraul (ciorchinele) de coautori. Rezulta ce ? Cat suntem de buni ? Cati mai savanti UPTist sunt in comitetele de radactie la revistele internationale ? 100 ? Taiati 1 ! Noroc ca smecherii, cu prieteni la bani la CNFIS, si-au cumparat aparate, care cerceteaza in locul lor ! Ma mir de ce in loc de clasamentul dat de SC Imago … nu s-a dat clasamentul de la Mega Image Timisoara… Ăla cu mezelurile ….

BBC a spus: (iulie 8th, 2018 at 14:16 )

Cel mai mare cercetator din Politehnica este fostul rector, fostul (si actualul) conducator de doctorate, fostul ( si actualul) profesor universitar Nicolae Robu, adica actualul primar al Timisoarei ( de doua mandate). S-o credeti voi ca asta e ultimul! Mai vrea cel putin unul. Activitatea lui stiintifica se rezuma la 7 (sapte) articole publicate in conferinte indexate ISI, niciuna in vreo revista cu factor mare de impact si niciuna la care sa fie prim autor. In concluzie: n-a scris nicio lucrare stiintifica. A fost pus. Probabil el, impreuna cu alt mare cercetator, fost activist de frunte al partidului comunist si parlamentar al Romaniei, si-acum invartindu-se in sfera puterii- pe numele lui Andea Petru- „aduc” coeficientul ala grozav de clasificare al Politehnicii timisorene. Nicio problema! Va fi prelungit dupa implinirea varstei de pensionare si la Politehnica si la primarie, caci la promisiuni a fost intotdeauna cel mai bun, iar celalat „fruntas in cercetare”, adica Andea Petru, a implinit de mult 70 de ani. Nimic si nimeni nu-l impedica sa fie in continuare mare „cercetator” si mare profesor universitar.

anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 15:59 )

Petru Andea are 69 de ani. Abia la anul va deveni septagenar. Apoi, vreme de cinci ani, din 1990 şi până în 1995, a respectat cu stricteţe „Apelul către lichele”, promovat de capitalistul feroce Gabi Liiceanu, cel care a ciugulit cu graţie editura Politică şi a mâzgălit-o revoluţionar în ” în Humanitas”, unii considerând că „Primul act de corupţie de după Revoluţie pare să fi fost comis de Andrei Pleşu, care, în calitate de ministru al Culturii, prin Ordinul 82/20 februarie 1990, a desfiinţat Editura Politică şi a înfiinţat Editura Humanitas, căreia i-a transferat şi întreg patrimoniul Editurii Politice! Avantaj Liiceanu…

@anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 17:31 )

Lasa-ne in pace cu hau-haul tau. Problema aici era despre cercetare. Ai ceva de adaugat fata de postarile facute? Cum s-a furat Romania, nu ne spune noua, unora, care am lucrat si-n perioada comunista. De la Liiceanu, cum zici tu, pana presedintii tarii. ( O fi Humanitas proprietatea lui Liiceanu? Poate ne dai un numar de la Registrul comertului). Deci, s-a furat in draci. Unii mai mult, altii mai putin. De aia suntem, unde suntem. Nu ne putem compara nici macar cu ungurii. Despre croati, ce sa mai zicem? O tara de 4 milioane. Putini, dar ambitiosi si harnici. De fapt cred ca merg impreuna cele doua calitati.

socialistul@anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 17:56 )

S-o crezi tu ca a respectat cu strictete sfatul lui Liiceanu. A facut parte din Partidul Socialist infiintat in 16 noiembrie 1990. Apoi cu Mohora in PSM, ca mai apoi Sasu sa vanda partidul PSD-ului.

Antricot de Bega a spus: (iulie 8th, 2018 at 19:19 )

@anteconbega: Se vede ca ai fost pe la cursurile de diversiune pentru fidelii PCR/Secu, din modul in care schimbi subiectul discutiei si dupa cum cunosti sloganurile PRM-iste de defaimare a intelectualilor seriosi. Pai, dupa capul tau cine trebuia sa preia patrimoniul EP ? Varanul ? Vadim si PRM-ul ? Ambasada Rusiei si Pravda ? Humanitas, prin truda unor intelectuali de calitate, a scos carti de mare valoare ! Ce doreai sa tipareasca ? Manifestul Partidului Comunist ? Mai departe, septuagenariatul lui Andea nu-l face cercetator ci derbedeu oportunist ! Acest nesimtit este membru al Kacademiei Oamenilor de Stiinta din Romania, de unde mai palmeaza o renta viagera de peste 2000 lei/luna. La activitate stiintifica are dosar de promovat sef de lucrari da’e bun de kkdemician ! Se poate mandri cu faptul ca din ateu comunist s-a facut membru al Grupului e Rugaciune a Parlamentului ! Si daca nu te linistesti iti promit o analiza vesela a catorva lucrari stiintifice ale celor sus laudati ! Jur ca ma pricep !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ei au avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Top