Fundația Art Encounters propune timișorenilor iubitori de artă două evenimente pentru luna decembrie. Vernisajul pentru ambele întâmplări va avea loc pe 7 decembrie, ora 18,30, la sediul fundației din Casa ISHO, Bd. Take Ionescu, nr. 46 C.
Primul eveniment o are ca și cap de afiș pe artista franceză Marianne Mispelaëre, aflată la prima expoziție în România cu Sounds Make Worlds / Sunetele creează lumi. Proiectul are ca partener Institutul Francez Timișoara, iar curator este Diana Marincu. „Expoziția «Sunetele creează lumi» traversează o istorie marginală, exclusă din sistemele dominante de gândire pe baza cărora sunt stabilite prioritățile politice și economice la nivel global. Inspirate de cercetarea unor lumi dispărute și mulțimi invizibile, lucrările lui Marianne explorează consecințele acestor fenomene și reflectarea lor în spațiul public (…) Gesturile spontane identificate de Marianne în rândul participanților la proteste din 2010 până astăzi sunt transpuse într-un „atlas” vizual comparabil cu un nou alfabet subversiv, în măsură să comunice mai eficient decât orice cuvânt. Extrase din contexte diferite, cum ar fi Primăvara arabă sau Indignados, imaginile adunate de pe internet reprezintă mesajele oamenilor care își exprimă opinia prin gesturi, folosindu-și mâinile în locul cuvintelor. Întreaga expoziție evocă istorii discrete pentru care reprezentarea adecvată depinde doar de capacitatea noastră de a vedea ceea ce nu este vizibil și de a asculta ceea ce nu se aude”, se arată într-o prezentare a expoziției.
Al doilea eveniment este Common Space – Images, Stories, Voices / Spațiu comun – Imagini, narațiuni, voci, proiect inițiat de Zofia Cielątkowska, curatoarea poloneză aflată în rezidența Art Encounters în perioada noiembrie-decembrie 2018. „Cuvântul comun sugerează ceea ce este uzual, simplu, tipic, foarte adesea de neobservat și, în același timp, ceva colectiv și împărtășit (în moduri conștiente sau inconștiente). Cercetarea, proiectul și expoziția Common Space – Images, Stories, Voices oferă spațiu și timp narațiunilor propuse de femei, prin expunerea diverselor materiale istorice sau contemporane legate de femeile din România”, se arată într-o prezentare a proiectului. Cele două expoziții rămân deschise până pe 9 martie.
Comentarii prin facebook