Sunt adevărate opere de artă, pictate cu delicatețe și migală pe mătase. Fiecare e unic în felul lui, iar unele sunt țesute cu fir de aur. Sunt chimonourile din colecția personală a Cameliei Nakagawara, expuse la Biblioteca Centrală a UPT. Aici a început a doua sesiune de cursuri de limba japoneză.
În primăvară, Politehnica Timișoara începea, ca un experiment, cursuril de limba japoneză, susținute de fostul ambasador al Japoniei în România, Kanji Tsushima. Interesul a fost atât de mare, încât UPT a decis să repete experiența.
Astfel, în perioada 15 noiembrie – 6 decembrie, Biblioteca UPT are loc nouă sesiune de cursuri de limba japoneză, predate de Camelia Nakagawara, un niponolog cu studii postuniversitare la Universitatea Columbia, New York și Chicago. Circa 150 de timișoreni s-au înscris la cele două grupe de începători și avansați.
Surpriza de la deschiderea cursurilor a fost o expoziție de chimonouri tradiționale japoneze din colecția personală a Cameliei Nakagawara. Aceasta are peste 100 de piese, iar o parte dintre ele au fost expuse în holul Bibliotecii Centrale a UPT. Sunt foarte valoroase, atât prin faptul că sunt unicate, cât și prin vechime, unele fiind realizate în 1800. În cazul unora, acestea au fost țesute cu fir de aur. Chimonoul se îmbracă în funcție de anotimp, iar după imprimeu se poate deduce care este evenimentul la care sunt purtate: căsătorie, ceremonii funerare sau trecerea la adolescență.
Comentarii prin facebook