Muzeul Revoluției din 1989 se poate face în Piața Libertății! Statul Major al Apărării este de acord cu transferul fostei garnizoanei către CJ Timiș, care are la dispoziție cel mult cinci ani să facă imobilul funcțional. Vestea este adusă la Timișoara de senatorul USR Nicu Fălcoi.
Garnizoana din Piața Libertății a fost transferată de Ministerul Apărării Naționale către CJ Timiș în toamna lui 2015. Fără ca acolo să se întâmple, practic, nimic, clădirea a revenit la MApN în decembrie 2016, nu înainte însă de a fi în centrul unei întregi dispute legate de transformarea ei în Muzeul Revoluției Române. Pentru asta, garnizoana ar fi trebuit să ajungă la Ministerul Culturii, însă ar fi fost obligatoriu ca autoritățile din Timiș să asigure niște spații pentru MApN. Situația n-a putut fi clarificată în timp util, așa că imobilul s-a întors la Apărare. CJ Timiș l-a cerut înapoi în martie 2017, dar încă nu l-a primit.
Garnizoana e însă foarte aproape de a reveni în administrarea CJ Timiș! Deși autoritățile județene n-au comunicat oficial nimic, „solicitarea CJ privind transmiterea imobilului în domeniul public al județului Timiș, în vederea realizării Muzeului Revoluției din 1989, a fost avizată favorabil în cadrul ședinței Comisiei Statului Major al Apărării din 27 septembrie 2018”. Este răspunsul pe care l-a primit, pe 21 noiembrie, senatorul USR de Timiș, Nicu Fălcoi, care a vrut să afle care este stadiul acestei mult discutate tranzacții.
Potrivit aceleiași adrese semnate de Mihai Fifor, cu puțin timp înainte de a-și da demisia din funcția de ministru al Apărării, există câteva condiții puse de Statul Major. Iată care sunt cele legate strict de fosta garnizoană:
- consolidarea și reabilitarea imobilului din fondurile financiare ale CJ Tiimș în termen de cel mult 5 ani de la preluare
- menținerea destinației imobilului de centru județean de cultură și Muzeul al Revoluției din 1989, până la scoaterea din funcțiune a construcțiilor
- preluarea contractului de închiriere al unui spațiu (cabinet medical), aflat în derulare, până la expirarea termenului de valabilitate (17 iunie 2020)
- în proiectul de HG să se precizeze faptul că, dacă în termen de 5 ani de la preluarea imobilului de către CJ Timiș nu sunt îndeplinite obligațiile sus-menționate, imobilul va reveni de drept în administrarea MAPN
Transferul depinde acum de diverse aspecte birocratice, iar primul pas este aprobarea unei hotărâri de consiliu județean, care, potrivit reprezentanților MAPN, este în lucru la instituția de pe Bd. Revoluției. O expertiză făcută de CJ în 2016 a arătat că pentru lucrările de consolidare și amenajare a vechii garnizoane ar fi nevoie de o sumă de aproximativ 10 milioane de lei.
Comentarii prin facebook