Muzeul Revoluției va fi gata în 2021. CJ Timiș primește de la Ministerul Apărării garnizoana din Piața Libertății

Consiliul Județean Timiș va face Muzeul Revoluției în fosta garnizoană din Piața Libertății. Ministerul Apărării este gata să-i cedeze clădirea, urmând ca Județul să-și asume toate investițiile, inclusiv să facă un parteneriat cu Ministerul Culturii. Muzeul va fi deschis în 2021.

„Am avut o întâlnire aplicată referitoare la Muzeul Revoluției. Știu că este un subiect care a fost rulat în Timișoara și pe bună dreptate. Ministerul Apărării Naționale este pregătit să transfere către Consiliul Județean Timiș clădirea necesară pentru organizarea Muzeului Revoluției. Sunt discuții de ordin tehnic în momentul de față. Ne dorim ca, în parteneriat cu CJ, să găsim soluții pentru amenajarea spațiului astfel încât Centrul Militar să poată să-și desfășoare activitatea în condiții optime. Credem că am identificat o astfel de soluție, ca acest muzeu să devină funcțional într-un termen suficient de scurt ca să poată să fie deschis cu ocazia anului în care Timișoara să devină Capitală Europeană a Culturii”, a declarat, sâmbătă, la Timișoara, ministrul Apărării, Mihai Fifor. Ce urmează? CJ Timiș își va asuma toate investițiile de care este nevoie pentru ca vechea garnizoană din Piața Libertății, în prezent dezafectată din punctul de vedere al MApN, să poată deveni sediul acestui muzeu.

Ar urma să transferăm clădirea fostei garnizoane către Consiliul Județean Timiș, iar CJ să-și asume investițiile în totalitate, pentru restaurarea și consolidarea clădirii, precum și pentru înființarea Muzeului Revoluției, așa cum este el dorit de toți timișorenii și nu numai. Suntem pregătiți să transferăm această clădire către CJ Timiș, care își asumă această investiție.
Mihai Fifor, ministrul Apărării

O expertiză realizată, în 2016, la solicitarea CJ Timiș, care, la vremea respectivă, avea în „grădină” clădirea, arăta că ar fi nevoie de 10 milioane de lei pentru consolidarea vechii comenduiri a garnizoanei. „Este important că avem expertiza care ne spune cât costă consolidarea, un an am avut și proprietatea asupra garnizoanei. În momentul în care vom avea proprietatea, vom demara în regim de urgență toate procedurile pentru reabilitare, consolidare și punerea în valoarea a acestei clădiri”, spune acum președintele CJ, Călin Dobra.

În aprilie, în timp ce se afla la la Porto, primarul Nicolae Robu anunța că „problema Muzeului Național al Revoluției Române din Decembrie 1989 este pe cale a fi rezolvată”. „Am vorbit personal cu ministrul George Ivașcu, mi-a spus că s-au făcut demersuri de către Ministerul Culturii pentru transferul de la Ministerul Apărării la Ministerul Culturii, că cei 3 milioane de euro sunt. Ministrul mi s-a părut mult mai deschis, punctual, o să vină și în vizită la Timișoara. Se face transferul, și muzeul se face acolo unde a fost Comenduirea Garnizoanei, acea clădire se transferă. Consiliul județean nu mai are treabă cu subiectul. Se face transferul la Ministerul Culturii și Ministerul Culturii va realiza, va fi muzeu național în subordinea Ministerului Culturii”, declara edilul, la vremea respectivă.

Și totuși… Dobra spune acum cu totul altceva. „Am avut discuții foarte clare cu secretar de statul în cadrul Ministerul Culturii, Ion Ardeal Ieremia. Există, la acest minister, o filă de buget pentru Muzeul Revoluției, dar nu pentru consolidarea întregii clădiri. Aici discutăm de cu totul altceva. Am stabilit anumiți pași. Ministerul Apărării va ceda proprietatea către CJ Timiș, iar noi vom găsi împreună cu Ministerul Culturii un model de parteneriat, astfel încât să beneficiem de acea sursă de finanțare pentru realizarea Muzeului Revoluției. Până atunci va trebui consolidăm și să să reabilităm clădirea garnizoanei”, a explicat social-democratul.

Când va ajunge garnizoana la CJ Timiș? „Transferul se va face cât de repede se poate face o hotărâre de guvern. Adică este o chestiune care durează până la două săptămâni, în cel mai rău caz”, susține ministrul Mihai Fifor. Fosta garnizoană din Piața Libertății a trecut, în 2015, de la Ministerul Apărării la CJ Timiș, dar, după numai un an, a revenit la Apărare, fără vreo investiție făcută de Județ. Nu s-a făcut decât expertiza care indica suma necesară pentru pentru consolidarea clădirii.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Poli 21 a spus: (mai 19th, 2018 at 21:46 )

Este ciudat cum urmasii directi ai comunistilor se dau de ceasul mortii sa faca un muzeu al revolutiei.

 
anteconbega a spus: (mai 20th, 2018 at 10:00 )

Cine va tăia panglica la Muzeul Revoluţíei în anul 2021, că în 2020 vor fi alegeri generale? Cine dintre gureşii politicienii social democraţi va mai fi la ciolan? Ivaşcu îşi va reveni şi va renunţa la bolşevismul administrativ? Ardeal va reveni în teatru, acolo unde îi e locul bine ales?
Distinsul preşedinte judeţean Călin I. Dobra spune că a avut discuţii, citez: „foarte clare cu secretar de statul în cadrul Ministerul Culturii, Ion Ardeal Ieremia.” Textul nu e prea clar, dar mai departe e destul de limpede: „Există, la acest minister, o filă de buget pentru Muzeul Revoluției, dar nu pentru consolidarea întregii clădiri.”
Unde eşti, Coane Iancule? „Din două una, daţi-mi voie: ori să se consolideze, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se consolideze, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.”
Cum ar veni: Călin (file din poveste), Ardeal (filă din buget).

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

adrian pau

Deputatul PSD Adrian Pau, despre Robu: Mă întreb dacă nu am avut și eu doza mea de cretinism în 2012

Amintirile îl chinuiesc. Deputatul PSD Adrian Pau spune că e posibil să fi avut, la rândul lui, „o doză de cretinism”când i-a făcut campanie electorală, în 2012, actualului primar Nicolae Robu. El i-a luat apărarea colegului Matei Suciu, despre care spune că este și absolvent de Politehnică, și cu doctorat!
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul PSD Adrian Pau, despre Robu: Mă întreb dacă nu am avut și eu doza mea de cretinism în 2012
CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

scm timișoara

SCM Timişoara, sub asediu. Vine prima sancţiune, dar se poate ajunge la retrogradare

Tribunalul Federal Elveţian a dat dreptate Tribunalului Arbitral de Baschet în disputa cu SCM Timişoara, care trebuie să plătească peste 150.000 de euro către foştii jucători ai echipei Kyle Shiloh, Derrick Low, Hristo Nikolov şi Nenad Milosevic. FIBA a luat act de decizia instanţelor şi a început să pedepsească gruparea bănăţeană.
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timişoara, sub asediu. Vine prima sancţiune, dar se poate ajunge la retrogradare

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top