Unele taxe și impozite cresc în 2019, dar nu va fi taxată… căsătoria! Robu: Alegem între două rele, îmi este cumplit de greu

Vor fi taxe și impozite mai mari în 2019, pentru unii timișoreni, însă administrația locală spune că a avut de ales răul cel mai mic. La dezbaterea publică organizată miercuri după-amiază au participat foarte puțini oameni, deși subiectul va afecta buzunarele tuturor. S-a decis însă un lucru: nu va exista o taxă de… căsătorie!
taxe și impozite
Primăria Timișoara intenționează ca, de anul viitor, să mărească unele taxe și impozite locale. Măsura este motivată de administrația locală prin scăderea veniturilor la bugetul local, din cauza reducerii cotei din impozitul de venit de, și este considerată o soluție pentru umplerea „golurilor”. Dezbaterea publică organizată miercuri după-amiază nu a adunat însă în sală prea mulți contribuabili. Cei mai mulți participanți au fost studenți la un masterat de politici publice, veniți să vadă cum se derulează o astfel de dezbatere.

„Acele majorări, atât câte sunt și unde sunt, nu au apărut din vreo plăcere a cuiva de a recurge la ele, ci au apărut într-o situație pe care nu cred că cineva ar fi putut-o previziona. Ne-am trezit cu venituri mai mici și nu vrem să fie și mai mici”, a spus, în deschidere, primarul Nicolae Robu. „Sunt profund nemulțumit de propunerile ce le faceți prin acest proiect. Mie mi se pare că ceea ce faceți este o haiducie (…) În momentul în care dublezi, la clădirile nerezidențiale, deținute de persoane fizice ați modificat cota la 1,3% față de 1% și o majorați cu 50%, aia înseamnă 1,95%. Este pe site cota de 1,3% față de 1%. La fizice ați majorat-o la 0,8%, anul trecut a fost 0,6 și pe proiect am văzut 0,8”, a afirmat, la rândul lui, Cristi Brîncovan.

Robu spune că e și el afectat de creșterea de impozit

„Noi propunem să ne întoarcem la ce am avut. Din dorința de a avea cea mai scăzută fiscalitate, la care am și ajuns, fără să ne gândim că vom ajunge să nu ne putem descurca din cauza reducerii veniturilor, am intenționat și intenționăm în continuare să revenim. Pe principiul ca persoanele fizice, cei mai mulți plătitori de taxe și impozite, să nu fie afectați deloc pentru spațiile unde locuiesc și să fie o anumită afectare la cei care folosesc anumite proprietăți pentru a obține venituri. Și eu am un apartament cu trei camere pe care îl închiriez, deci și eu sunt afectat de această creștere. E vorba despre un număr mai mic de persoane și o afectare în sensul reducerii profitului net și nu despre o îngreunare a vieții oamenilor, că asta am încercat să evităm cu toată strâmtorarea la care am ajuns”, a explicat edilul. Potrivit lui Adrian Bodo, șefului Direcției Fiscale, scăderea la bugetul local, din cauza modificărilor operate de guvern, este de 70 de milioane de lei.

Una dintre cele mai importante majorări este cea a impozitului pe mașini. Robu spune însă că nu e deloc ceva grav, care să afecteze serios finanțele contribuabililor din Timișoara. Cei mai mulți dintre ei au mașini mici și, în consecință, „pierderea” lunară nu va fi mai mare de 7,5 lei. „Mașini cu capacitate cilindrică de până la 1.400 cm au 44,77% din posesorii de mașini, iar cu capacitate între 1400 și 2000 au 47,3%. Înseamnă că 92% dintre posesorii de mașini au mașini până la 2.000 de centimetri cubi. Primii plătesc la ora actuală 5 lei pe lună pentru mașină și noi vrem să îi punem să plătească 7,5 lei, jumătate, vor plăti 2,5 lei pe lună în plus. Oare chiar este povară? Ceilalți, între 1.400 și 2.000, vor plăti 7,5 lei în plus, oare chiar așa o povară este? Oare nu merită pentru dezvoltarea orașului nostru să facem un astfel de efort?”, a explicat edilul.

Robu spune că îi este cumplit de greu

Unul dintre cei care au luat apoi cuvântul a spus că este îngrijorat din cauza precedentului creat de administrația locală. „Am venit în calitate de cetățean fiind puțin îngrijorat. Ce mă îngrijorează pe mine este că proiectul preconizează o creștere de 50% pe 2019, creând un precedent pentru anii viitori. Sunt puțin îngrijorat că poate crește de la an la an (…) În trafic destul de mult văd foarte multe autovehicule care nu sunt înregistrate în județul nostru și chiar și cele care sunt înregistrate în județul nostru nu e sigur că au proprietari cu domiciliu în Timișoara. O creștere de 50% produce o stare de inechitate. Eu plătesc impozit pe mașină, plătesc TimPark, eu plătesc aceste lucruri și pe ei nu îi văd plătind (…) Cred că ar trebui să creștem impozitele într-un mod cumpătat, pentru că s-ar putea să ne trezim cu soluții nefavorabile: oamenii vor merge la comunele învecinate și vor da bani acolo”, a declarat acesta.

Răspunsul primarului, căruia o altă participantă la dezbatere i-a reamintit că, în 2012, declara că, liberal fiind, în timpul mandatului lui nu vor crește taxele și impozitele locale, a făcut însă referire la complexitatea situației. Edilul a făcut apel la rațiune. „Vă rog să aveți în vedere complexitatea lucrurilor. Oare nu e liberal să avem investiții? Acum alegem între două rele răul de a împovăra puțin, dar cu foarte puțin pe cei mai mulți. Nimeni nu va fi imposibilitatea să plătească, dar pentru unii va fi o povară, ca să putem dezvolta orașul în continuare. Ar fi un rău mai mare dacă am stagna. Anul acesta, de prin martie începând, când am văzut cât de greu ne este și când am preconizat că ne va fi și mai greu, nu am mai angajat nicio cheltuială până să nu o aprob eu. Eu știu că sunt măsuri nepopulare, mi-e cumplit de greu”, a spus Nicolae Robu.

„Majorările nu sunt de natură să afecteze drastic cetățenii”

Dezbaterea s-a încheiat după aproximativ două ceasuri. Primarul Nicolae Robu spune că dacă nu ar crește unele taxe și impozite, anul viitor nu ar exista bani pentru investiții. „Trebuie să mergem înainte cu această nouă fiscalitate locală. Dacă nu am face asta, pe fondul reducerii veniturilor primăriei prin noul Cod fiscal pe care l-a promovat guvernul, am risca să nu mai putem face nimic în oraș. Or, noi avem de făcut investiții majore pentru a moderniza și funcționaliza mai bine orașul nostru, investiții care vor fi în beneficiul cetățenilor și în beneficiul agenților economici, în egală măsură. Nu poți dezvolta un oraș în zona privată dacă nu îi dezvolți și infrastructura publică.

Majorările nu sunt de natură să afecteze drastic cetățenii (…) La mașini, că se face foarte mult caz, 92% din deținătorii de mașini au mașini cu capacitatea cilindrică de sub 2.000 de cm cubi, aceștia vor plăti sume mici în plus. Jumătate din aceștia, aproximativ, au mașini cu capacitatea sub 1.500 de cm cubi, aceștia vor plăti cu 2,5 lei în plus pe lună, chiar merită să facem atâta caz din asta? Iar cealaltă jumătate va plăti cu 7,5 lei mai mult pe lună. Trebuie să înțelegem la adevărata valoare această suplimentare, pentru că se intoxică populația că am introduce taxe și impozite împovărătoare. Câtă vreme majoritatea covârșitoare a populației nu plătește nimic în plus, pentru că nu are proprietăți aducătoare de venituri, și câtă vreme pentru mașini jumătate plătesc 2,5 lei în plus pe lună și cealaltă aproape jumătate plătește 7,5 lei în plus lunar, eu cred că discuția nu are atâta rost”, a spus, la final, edilul.

Creșterea impozitului pe terenuri ar putea avea și o parte bună pentru oraș: proprietarii ar putea decide să facă ceva în privința paraginii. „Această măsură îi va determina pe proprietari să fie mai preocupați să-și valorifice clădirile și terenurile și să termine odată cu lăsarea lor în paragină. Câtă vreme nu ai mai nimic de plătit nu te preocupă să îți valorifici proprietatea, dar în momentul în care ai mai mult de plătit vei fi preocupat să și folosești acea proprietate. Introducerea ei în circuitul aducător de venituri va fi benefică. Poate îi scoatem din amorțeală pe unii care s-au mulțumit să dobândească terenuri și clădiri și apoi le-au lăsat în paragină”, a mai declarat Robu. „La terenuri se dublează impozitul, la toate terenurile deținute de timișoreni. Se pleacă de la 0,68 de bani la 1,34 bani pe metru pătrat”, spune Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale.

Totuși, timișorenii scapă de taxa de… căsătorie

În urma dezbaterii va dispărea totuși o taxă propusă în proiectul de hotărâre. „Era o propunere de taxă de căsătorie. Mi se pare o prostie, o s-o scoatem, voi cere unui consilier local să vină cu un amendament și să eliminăm această taxă, care chiar nu-și are rostul!”, spune edilul. Potrivit proiectului, din 2019 ar fi urmat să fie percepute taxe precum: oficiere căsătorie în altă locație decât Casa Căsătoriilor; oficiere căsătorie în zilele de duminică, precum și în zilele de sărbătoare legală; oficiere căsătorie în zilele de sâmbătă, precum și în zilele declarate nelucrătoare; pentru eliberarea duplicatelor de pe certificatele de stare civilă, a extraselor multilingve, a adeverințelor de celibat, în regim de urgență – maximum 3 zile lucrătoare; pentru eliberarea extraselor multilingve de stare civilă, a adeverințelor de celibat – documente folosite la autoritățile din străinătate; pentru eliberarea actelor de identitate, în regim de urgență – maximum 5 zile lucrătoare.

Proiectul privind taxele și impozitele locale pe anul 2019 nu apare pe ordinea de zi a plenului CL Timișoara programat vineri, 23 noiembrie. El ar putea apărea totuși pe ordinea de zi suplimentară.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Nelu a spus: (noiembrie 22nd, 2018 at 00:29 )

Nu mai bine pleci tu frumusel si lasi pe altii care sunt in stare sa aduca bani din fonduri europene? Vezi-ti tu de pensie si nepoti, ca orice batran respectabil, bolnavule.

 
Turbogiratie a spus: (noiembrie 22nd, 2018 at 11:01 )

Omoara-i Robule! Umple-i de gunoaie , stinge-le lumina! Umfla-le impozitele, jecmaneste-i! Oricum te voteaza ca ‘macar faci ceva’ !

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Victorii amicale internaţionale pentru „Leii din Banat”

Vineri seara şi sâmbătă dimineaţa SCM Timişoara a susţinut două meciuri amicale utile contra formaţiei de primă ligă maghiară KTE Duna Aszfalt Kecskemet în Sala „Constantin Jude”. Jocurile au fost posibile datorită întreruperii campionatului din România şi Ungaria, deoarece naţionalele sunt implicate în aceste zile în preliminariile de calificare la Europene. În primul joc, bănăţenii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorii amicale internaţionale pentru „Leii din Banat”
CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timişoreanul Ovidiu Șandor, desemnat antreprenorul anului în România

Omul de afaceri Ovidiu Șandor, CEO Mulberry Development, a fost desemnat aseară câștigătorul competiției EY Entrepreneur Of The Year – România 2018. Antreprenorul a concurat pentru marele titlu alături de alți 43 de lideri de business și va reprezenta România în finala mondială EY World Entrepreneur Of The Year, de la Monte Carlo, din iunie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoreanul Ovidiu Șandor, desemnat antreprenorul anului în România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Se deschide sesiunea de selecție pentru proiectele Fondului Științescu Timișoara prin care copiii și tineri învață cu entuziasm despre științe și tehnologie. Fundația Comunitară Timișoara lansează apelul de proiecte ce vor fi selectate să primească finanțare din Fondul Științescu pentru educație STE@M (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică). Fondul Științescu este un program de finanțare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Științescu caută proiecte pe care să le finanțeze, la Timișoara
Senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi i-a trimis imediat o replică extrem de dură primarului Nicolae Robu, preşedinte al PNL Timiş. Acesta din urmă a postat pe Facebook un mesaj în care spunea că liderii USR Timiş sunt nişte veleitari şi tupeişti, chemându-i pe membrii acestui partid să i se alăture în PNL. Din Japonia,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul USR, Nicu Fălcoi, replică acidă pentru Robu: „Sunteți un USL-ist vopsit și nimic altceva!”
Vineri seara şi sâmbătă dimineaţa SCM Timişoara a susţinut două meciuri amicale utile contra formaţiei de primă ligă maghiară KTE Duna Aszfalt Kecskemet în Sala „Constantin Jude”. Jocurile au fost posibile datorită întreruperii campionatului din România şi Ungaria, deoarece naţionalele sunt implicate în aceste zile în preliminariile de calificare la Europene. În primul joc, bănăţenii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorii amicale internaţionale pentru „Leii din Banat”
În Republica Moldova au loc duminică, în 24 februarie, alegeri. La Timișoara, la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” va fi deschisă o secție de votare unde cei aproximativ 500 de studenți basarabeni și alți cetățeni ai Republicii Moldova pot vota la lagerile parlamentare și la referendum. La Timișoara este deschisă duminică, 24 februarie, secția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri în Republica Moldova. Secție de votare la Timișoara
În cele din urmă, organizaţia PSD Timiş i-a dat cu tifla lui Liviu Dragnea, care a încercat amânarea alegerilor. PSD-iştii locali au stabilit ca alegerile în filială să aibă loc pe 1 martie, aşa cum s-a stabilit iniţial. Se conturează de pe acum un nou tandem la conducerea filialei: Călin Dobra – preşedinte; Alfred Simonis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegerile din PSD Timiş, stabilite pe 1 martie. Dobra şi Simonis pupat Piaţa Endependenţei şi vor conduce în tandem filiala
Fotbalul de la matineu s-a întors astăzi, după pauza de iarnă. Singurul rezultat de egalitate s-a înregistrat la Sânmartin, în județul Bihor, acolo unde ASU Politehnica Timișoara a făcut deplasarea de ieri, pentru a susține partida cu gazdele de la Luceafărul Oradea. A fost 0-0, la capătul unui meci în care cele mai multe ocazii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ASU Politehnica se întoarce cu un singur punct din Bihor
Încurcate sunt căile fotbalului. Ripensia a jucat bine pe „Electrica” împotriva gazdei ACS Poli. Totuși, punctele au rămas în tabăra echipei antrenate de Valeriu Răchită, care s-a impus la limită, 1-0. Ambele echipe s-au pregătit pentru sezonul de primăvară, care le-a pus față-n față la prima revenire pe gazon, în Antalya. Și prin prisma rezultatelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ACS Poli câştigă derby-ul cu „Ripi” și scapă de ultima poziție a clasamentului
La Consiliul Județean Timiș sunt supuse dezbaterii publice ghidurile privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor culturale și sportive pe anul 2019. Dezbaterile publice se vor desfășura la sediul CJ Timiș, B-dul Revoluției din 1989 nr. 17, Timișoara, în data de 4 martie, în Sala Revoluției, la etajul 1. De la ora 10.00, va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La CJ Timiș se dezbate modul în care vor fi dați banii pentru proiectele sportive și culturale
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com