Taxele și impozitele pentru 2016 au fost aprobate în unanimitate vineri de consilierii locali. Unii proprietari vor scoate mai mulți bani pentru locuințele care le dețin și, deoarece Codul Fiscal permite, cei care își lasă în paragină casele și terenurile vor fi supraimpozitați, urmând să plătească, în unele cazuri, chiar și de cinci ori mai mult!
În 2016, cei care locuiesc în locuințele pe care le dețin sau le închiriază în scop de locuit vor plăti un impozit calculat prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a imobilului. Lucrurile se schimbă însă dacă locuințele sunt folosite ca sediu de firmă. „Se calculează în funcție de folosința bunului. Dacă folosesc clădirea pentru locuit, am un impozit mai mic. Pentru locuit, cota este de 0,1%, la fel ca până acum. Pentru o persoană care folosește clădirea în scop nerezidențial crește impozitul, cota fiind de 0,6% pentru nerezidențial, atât pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. În Codul Fiscal, la persoană fizică, pentru nelocuire, pe nerezidențial, cota poate fi între 0,2% și 1,3%. Noi am stabilit la 0,6%. Guvernul a analizat fenomenul, impozitul crește în funcție de folosință. Pentru pensionarul care are o locuință și locuiește în ea nu crește impozitul. Pentru cel care are o locuință și o închiriază pentru business, crește”, spune Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale.
Tot de anul viitor, la Timișoara va fi eliminată scutirea de la plata impozitului pentru clădirile monument istoric și, în plus, angajații PMT se pregătesc să evalueze toate imobilele din oraș, pentru supraimpozitare. Este vorba despre așa-numita taxa de paragină despre care vorbește de mai mult timp primarul Nicolae Robu. deși au fost stabilite, în mare, criteriile pe baza cărora vor fi evaluate clădirile, supraimpozitarea nu va putea fi aplicată până când nu va fi întocmit un „inventar” al imobilelor degradate. Conform unei grile anunțate deja, impozitele ar putea crește și cu 500%. Adrian Bodo a explicat că, în viitor, pentru fiecare clădire propusă la supraimpozitare urmează să fie emisă o hotărâre de consiliu distinctă. „Legiuitorul spune că se emite o hotărâre de consiliu local individuală, pentru fiecare proprietar, atât la clădiri, cât și la terenuri la care se constată că sunt neîngrijite. Se aplică din anul urmator constatării. La terenuri este aplicabil din în 2018, după ce terenul respectiv este lăsat neîngrijit doi ani la rând”, a spus șeful Direcției Fiscale. Consilierii locali au votat în unanimitate proiectul legat de taxe și impozite.
Comentarii prin facebook