Chiriașii ANL s-au ținut de promisiuni și, joi după-amiază, au ieșit în stradă, cu mic, cu mare. Oamenii s-au săturat să fie ignorați de autorități și vor să li se respecte dreptul de a cumpăra apartamentele în care locuiesc de aproape șapte ani. Ei au ajuns să achite chirii de 12 ori mai mari decât când s-au mutat!
Cele 80 de apartamente din blocurile B8-B12, construite de ANL pe strada Ioachim Miloia, au fost date în folosință în 2009. Imobilele au fost ridicate fără autorizație de construcție, iar chiriașii s-au mutat în apartamente fără utilități. Primăria a început foarte târziu demersurile pentru obținerea autorizațiilor de construire, iar cele pentru intabulare au demarat abia la finele anului 2015. Chiriașii au trimis o petiție către primarul Nicolae Robu, consilierii locali și parlamentarii de Timiș, cerând rezolvarea situației. Joi seară, ei au ieșit în stradă, la un protest chiar lângă blocurile cu probleme. Cu baloane colorate, suc, biscuiți și muzică, dar și cu lozinci dintre cele mai haioase, însă trist-adevărate, oamenii au încercat să atragă atenția asupra problemelor lor.
Octavia Trușcă, singura care a dat în judecată Primăria Timișoara, explică situația. „Am apelat la instanță pentru că ni s-au majorat chiriile fără a ni se da posibilitatea să cumpărăm locuințele. Consider că este foarte important că ni s-a încălcat un drept, acela de a ne putea achiziționa apartamentele. Acum chiar toată lumea s-a săturat și avem impresia că e o bătaie de joc. Cerem să se intabuleze locuințele, pentru că este deja cazul și să se poată cumpăra. Retroactiv, să ni se dea banii pe chirie sau să fie cumva recuperați, ca un fel de avans la cumpărarea apartamentelor. Pentru o cameră, chiria lunară este de 530 lei, iar pentru două camere, 652 lei. Era 42 lei/lună pentru o cameră, înainte de majorare. Ulterior, dacă doreai să-l cumperi, puteai să-l cumperi, iar dacă nu, ți se majora chiria, ca să-și poată recupera ei investiția. Dar dacă nu ți se oferă posibilitatea să cumperi locuința, nu văd de ce s-ar majora chiria. Este un drept încălcat și ce ne surprinde și mai tare este că nicio autoritate nu se autosesizează, nicio instituție… nici DNA, nici prefectura…”, spune tânăra. „Vrem să cumpărăm apartamentele, nu să plătim chirie. Vrem să nu mai pierdem banii, să nu-i mai aruncăm pe geam. Locuiesc aici din 2009, de când am primit apartamentele fără apă, fără curent, fără gaz. Luna trecută am plătit 500 de lei cheltuielile de întreținere plus 530 lei chiria, pentru o cameră de 44 de metri pătrați”, afirmă, la rândul ei, Sanela Nicolici.
Protestul de joi a vrut să tragă și un alt semnal de alarmă. „Suntem în pragul exasperării, nu știm în ce alt mod am putea să mai convingem autoritățile că trebuie să aplice legea ANL. În mod cu totul simbolic, ne-am pregătit bagajele, să plecăm din țară, aceasta este singura șansă pe care o mai avem, singura posibilitate care ne rămâne, după ce autoritățile efectiv ignoră ceea ce se întâmplă aici. Suntem familii cu copii, aici este viitorul țării și, cu toate acestea, suntem tratați ca ultimii oameni”, spune Radu Trifan. Toți chiriașii locuiesc în aceste blocuri din 2009. „În 2014 au început să expire contractele de cinci ani. Cei care au împlinit 35 de ani plătesc din 2014 chirii majorate, iar celor cărora au împlinit pe parcurs 35 de ani li s-au majorat chiriile. Cred că mai sunt unul sau doi care nu plătesc în prezent chirii majorate”, explică tânărul. El locuiește, alături de familia sa, într-un apartament cu două camere. Înainte de majorarea chiriilor, plătea 57 lei/lună. Acum, suma a ajuns la 652 lei. Deși au fost invitați, niciunul dintre reprezentanții municipalității nu a apărut la protest.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook