Daca se vrea, se poate! De la pericol public, la bijuterie, in Piata Libertatii / FOTO

În mai 2016, doar norocul a făcut să nu se înregistreze o tragedie. În decembrie 2016, clădirea de pe care atunci au căzut, peste o terasă, bucăți întregi de ornamente și tencuială a primit o nouă față, prin efortul proprietarilor. De anul viitor însă, Primăria Timișoara va sprijini financiar astfel de lucrări.

În urmă cu jumătate de an, bucăți de tencuială și ornamente de pe clădirea de pe str. 9 Mai 1, colț cu Alecsandri, au aterizat pe terasa localului de la parter, distrugând o masă și niște scaune. Noroc că s-a întâmplat noaptea, pentru că, altfel, am fi putut asista la o adevărată tragedie. Proprietarii imobilului au reacționat, măcar în ceasul al doisprezecelea, și au trecut la reparații. Au apărut schelele și, după mai multe săptămâni de muncă, clădirea începe să fie dezvelită. Arată superb și, când va fi gata în totalitate, va oferi celor care trec prin Piața Libertății, venind dinspre strada Alba Iulia, o perspectivă radical schimbată. În acest caz, este vorba despre o investiție realizată integral din fonduri private, dar, de anul viitor, Primăria Timișoara va da drumul programului de reabilitare a clădirilor istorice.

Asta, după ce, grație unui proiect plecat chiar de la Timișoara, legea prevede acum și posibilitatea ca autoritățile locale să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. „După adoptarea de către CL Timișoara a tuturor documentelor necesare pentru pornirea programului de reabilitare a clădirilor istorice, comisia de analiză a fost constituită, iar în perioada imediat următoare Poliția Locala va notifica proprietarii în conformitate cu Legea 153, aceasta fiind o etapă obligatorie înainte de analiza dosarelor. Suntem optimiști cu privire la reacțiile pe care le-am primit până în prezent din partea proprietarilor și suntem convinși că, începând cu 2017, vom vedea cât mai multe schele pe clădirile fanion ale orașului”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

În Timișoara sunt mii de clădiri istorice, multe dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Aflate fie proprietatea unor oameni care fie nu-și permit să le întrețină, fie pur și simplu nu vor să facă asta, imobilele pot fi adevărate „arme”. Periodic, bucăți de pe fațadele acestor clădiri se desprind și cad pe trotuare. Poliția Locală a început să amendeze mai serios proprietarii care nu intervin și nu fac reparații, asta după ce, în 2015, au fost date, la acest capitol, sancțiuni în valoare de 192.000 lei. Tot în 2015, Direcția de Cultură a emis 554 avize pentru începerea lucrărilor de reabilitare la diverse imobile istorice, însă nu se știe exact câte șantiere au și început efectiv. Asta, pentru că un astfel de aviz poate fi folosit și după patru ani de la eliberare. Între timp, în centrul istoric al Timișoarei au apărut schele și pe alte clădiri, semn că unii proprietari au înțeles că e cazul să-și asume responsabilități.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (decembrie 19th, 2016 at 11:06 )

O picatura intr-un ocean.

olga a spus: (decembrie 19th, 2016 at 13:38 )

Din pacate, in tot restul pietei precum si pe Alcsandri ,nu misca absolut nimic.
In special sediul defunctului PNTCD arata oribil, oribil….
Ca sa nu mai discutam de cel al defunctului PNL din Unirii…..

lia a spus: (decembrie 19th, 2016 at 14:01 )

cladirea fostului defunct PNTCD, e jale inclusiv magazinul de la parter, cladirea defunctului PNL, va fi superba cand o vor renova(dar de unde bani, cand partidul PNL se clatina), deci toata strada Alecsandri, apoi celelalte cladiri de pe strazile adiacente. Pacat de dl. fost presedinte Iliescu a facut cadou spatiile pt partide, deasemeni ale partidului pe care la condus dansul si nimic din renovare si igienizare nu s-a facut, nimic pt oras sau popor, doar pt ei, doar cladiri luate cu japca.

George Nicolae a spus: (decembrie 19th, 2016 at 18:48 )

Comercianții de la parter nu au ținut cont de stilul arhitectural al clădirii când și-au amenajat spațiile. Au măltărit zidurile cât mai simplu, au tras de-acum consacratele „termopane” și dă-i cu vânzarea. Priviți cum arată parterul față de resul clădirii! Bani să facem că restul nu mai contează… 🙁 „Orașul nu-i al nostru”…!

Corto Maltese a spus: (decembrie 19th, 2016 at 19:33 )

Prin alte părți (și mă refer aici la țările din vecinătate), cine nu-și permite să locuiască într-o astfel de clădire care necesită renovare, este somat să-și vândă apartamentul și să plece, făcând loc celor care-și permit asta. Dacă refuză să facă asta și o ține gaia mațul că ar fi dreptul lui să stea acolo și să nu contribuie la reabilitarea clădirii, apartamentul îi este scos la licitație, i se dau banii rezultați și valea! Așa s-a petrecut în Polonia, Ungaria, Cehia. Urmarea se vede cu ochiul liber, clădirile vechi sunt aproape în totalitate reabilitate în aceste țări. La noi însă, toți țiganii și asistații sociali stau în vechile clădiri ale Timișoarei și refuză orice soluție. Să cadă fațada clădirii cu totul, nu le pasă.

Ileana Crisan a spus: (decembrie 20th, 2016 at 16:04 )

Stiu cum e!
Am locuit 36 de ani pe Vasile Alecsandri la nr7 unde e gelateria italiana.
Cind cu vreo 10 ani in urma, parterul unde a functionat cantina Sfatului si ulterior a saracilor s-a vindut si au inceput renovarile,eram presedintele asociatiei de proprietari.
Casa si curtea arata jalnic!
Atunci am avut o discutie cu cel care repara parterul si am cerut firmei constructoare un deviz pentru a vedea daca ne permitem sa facem si noi reparatii tinind cont ca parterul se repara.
Am hotarit impreuna cu toti locatarii sa reparam.Am sperat ca ne vva ajuta si primaria….dar nu.Cladirea fiind istorica ,nu se platea impozit.
Primeam in fiecare an hirtie de la primarie semnata de arhitectul sef si primar.
Cel mai mult ne-aajutat totusi antreprenorul care a reparat curtea.Si totusi sumele pe care le-am platit au fost destul de considerabile daca tinem cont ca acolo erau aproape toti pensionari.Si totusi au fost si probleme dar nu cu pensionarii ci cu firmele din casa !
Ulterior a aparut in ziar o stire cum ca primaria a reparat casa….degeaba am incercat sa reclam si sa restabilesc adevarul,nimeni nu a mai dat o dezmintire…
Mai mult cind am plecat din casa a trebuit sa platesc impozit pe toti anii in care aveam hirtie ca nu se plateste pentru ca era monument istoric dar nu era cuprins in nustiu ce nomenclator.Deci,ca la noi la nimeni!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top