Retrospectiva anului 2017 (1). Un februarie cu miros de Decembrie 89

1 ianuarie. 2017 începe cum nu se poate mai prost pentru fostul președinte al CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc. Se publică sentința în Dosarul Poli, Ostaficiuc fiind condamnat la patru ani și jumătate de închisoare cu executare. Tot cu executare, dar numai trei ani și jumătate, primește în același dosar fostul președinte al lui Poli, Gheorghe Chivorchian. Alți trei foști angajați ai CJT sunt condamnați cu suspendare. Sentințele nu sunt definitive. Pe 3 ianuarie 2018 se vor da însă verdictele definitive în acest dosar.

3 ianuarie. Se formează Guvernul Sorin Grindeanu, Lista miniștrilor nu este anunțată însă de premier, ci de Liviu Dragnea. Era vremea în care timișoreanul se comporta exact ca un cățeluș pe lângă Dragnea. A doua zi Executivul va primi votul în Parlament: 295 voturi pentru, 133 împotrivă.
4 ianuarie. Imediat după votarea Guvernului Grindeanu și la doar trei săptămâni de la alegerile parlamentare, Călin Dobra renunță la mandatul de deputat, rămânând consilier județean pentru a candida la președinția CJ Timiș. În locul lui va merge în Parlament Suciu. Matei Suciu.
4 ianuarie. Abia uns ministru al Justiției, celebrul Florin Iordache declară că o lege a amnistiei și grațierii ar fi binevenită. Ce a urmat se știe.
6 ianuarie. Prima victimă a timișoreanului Sorin Grindeanu este tot un timișorean. E vorba de Marcel Miclău, culmea vechi PSD-ist, destituit de premier de la șefia Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
14 ianuarie. Nu are loc nicio surpriză, Călin Dobra este ales președinte al CJ Timiș în locul lui Sorin Grindeanu. Unic candidat, el a fost votat de 24 din cei 36 consilieri prezenți. PNL nu s-a mai deranjat nici măcar să scoată un candidat, deși Nicolae Robu promitea acest lucru. De remarcat că din cele 24 de voturi primite de Dobra, două au aparținut unor liberali. Robu promite depistarea și sancționarea lor drastică, lucru care nu s-a întâmplat însă.
17 ianuarie. Încă n-au fost depistați „trădătorii” liberali care au votat cu Dobra, astfel că Nicolae Robu îi pune pe consilieri… să jure pe Biblie. N-a funcționat însă, cei doi necunoscuți jurând strâmb. Robu nu se lasă și anunță că va aduce un poligraf la sediul partidului. Câteva zile mai târziu, realizând ridicolul situației, va renunța la acest gest.
17 ianuarie. Tensiuni și în PMP Timiș după alegerile din decembrie. Roxana Iliescu este înlocuită cu Radu Șumălan în funcția de președinte al organizației.
18 ianuarie. În timp ce liberalii se zbat să găsească trădătorii din rândul lor, PSD-iștii au o altă problemă. Cică nu doi, ci chiar cinci liberali i-ar fi spus lui Dobra că l-au votat. Așa că și PSD-iștii ar vrea să folosească poligraful pentru a-i depista pe cei trei care au mințit.
18 ianuarie. Primul protest la Timișoara împotriva Guvernului Grindeanu. Peste 100 de timișoreni se strâng în Piața Operei pentru a protesta la adresa a două inițiative ale guvernului privind grațierea, respectiv o modificare a Codului Penal prin care se pune prag de 200.000 de lei la abuzul în serviciu. În seara următoare numărul protestatarilor va ajunge la 1.000.
19 ianuarie. Primarul Nicolae Robu face pentru premierul Grindeanu și parlamentarii de Timiș o listă cu 15 obiective care ar trebui finanțate. Sunt tot aceleași de ani și ani: stadion, sală polivalentă, bazin olimpic, centură, centru intermodal, spital regional, institut oncologic, Muzeu al Revoluției etc. Tot aceleași sunt și pe 2018, vor fi și pe 2019, și pe 2020, și pe…
22 ianuarie. Peste 3.000 de timișoreni protestează împotriva Guvernului Grindeanu în Piața Operei. La București, printre zecile de mii de protestatari apare și președintele Klaus Iohannis.

31 ianuarie. „Noaptea ca hoții!” se dă celebra Ordonanță 13.
1 februarie. Cel mai mare protest la Timișoara din decembrie 1989. 30.000 de timișoreni au ieșit în stradă împotriva Guvernului Grindeanu și a Ordonanței 13! A doua zi vor fi 20.000 de timișoreni în stradă.
1 februarie. Traian Băsescu anunță că demisionează din funcția de președinte al PMP. Cică s-ar fi săturat de jignirile pe care i le-ar fi adus protestatarii, după ce Băsescu a ajuns unul dintre cei mai feroce apărători ai infractorilor. Demisia nu va fi pusă în practică nici până azi.
2 februarie. Prima demisie din Guvernul Grindeanu după Ordonanța 13. Conștiința nu este negociabilă, anunță ministrul pentru Mediul de Afaceri Augustin Jianu, la părăsirea Executivului.
3 ianuarie. A treia zi de proteste masive la Timișoara. Precum în decembrie 1989 se fac marșuri prin cartierele orașului. În stradă au fost peste 25.000 de timișoreni.
4 februarie. Zi de sîmbătă, 40.000 de timișoreni în Piața Operei! Premierul Grindeanu anunță că a doua zi va abroga Ordonanța 13. Se va ține de cuvânt de data asta. Se întâmpla însă la două zile după ce declara că n-are niciun motiv să abroge ordonanța în cauză.
5 februarie. Cu toate că Ordonanța13 a fost abrogată prin Ordonanța 14, 40.000 de timișoreni #rezistă în Piața Operei. Se fac și primele revendicări concrete.
7 februarie. PSD se face de râsul curcilor mobilizând oamenii la contramanifestații la Palatul Cotroceni. Este momentul de glorie al Floricicăi Dansatoarea.
8 februarie. La Timișoara se organizează și tinerii PSD-iști, care atacă cu… comentarii negative pe Facebook și TripAdvisor restaurantele care oferă apă, ceai sau cafea protestatarilor.

9 februarie. Florin Iordache, zis și „Altă întrebare”, zis și „Ciordache”, demisionează din funcția de ministru al Justiției.
10 februarie. Protestatarii din Timișoara solicită oficial, prin Prefectura de Timiș, demisiile premierului Sorin Grindeanu, precum și ale președinților celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.
10 februarie. Începe sezonul fotbalistic de primăvară. Poli face 0-0 la Târgu Mureș, într-un meci al codașelor Ligii 1.
13 februarie. Ludovic Orban își anunță oficial candidatura la șefia PNL.
15 februarie. Duci copilul la proteste? Primești amendă 10.000 de lei. E una din reacțiile PSD la proteste. La vidanja RTV se anunțase că fiecare protestatar matur primește 100 de lei, un copil – 50, iar dacă mergi cu cățelul, încă 30 de lei. Evident, toți banii sunt decontați de George Soros.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara

Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului  „Traian Vuia”, respectiv pachetul de 20%  deținut de Fondul Proprietatea. Inițiativa va fi propusă la vot Consiliului Local, în viitoarea ședință. În prezent, structura acționariatului aeroportului include Statul Român, prin Ministerul Transporturilor (80%), și Fondul Proprietatea (20%). Preluarea acțiunilor va permite Municipiului Timișoara să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

“Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş

Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică

Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului  „Traian Vuia”, respectiv pachetul de 20%  deținut de Fondul Proprietatea. Inițiativa va fi propusă la vot Consiliului Local, în viitoarea ședință. În prezent, structura acționariatului aeroportului include Statul Român, prin Ministerul Transporturilor (80%), și Fondul Proprietatea (20%). Preluarea acțiunilor va permite Municipiului Timișoara să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara
Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va vota însă un guvern de dreapta. El a spus că nu se poate construi nimic durabil cu “parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii”. Mesajul integral al Lui Marcel Ciolacu: Ca să fie clar! Atât eu, cât și partidul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lovitură de teatru! PSD se retrage de la masa discuţiilor privind noua guvernare. Va vota însă un guvern de dreapta
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte de alimentare cu apă și instalarea serviciilor de canalizare în Timiș. Județul este peste media națională la aceste capitole, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim. La alimentarea cu apă situația este mai bună decât cea pentru canalizare. ”Gradul de acces la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș este peste nivelul național la serviciile de alimentare cu apă și cu canalizare
O firmă din Timiș care și-a oprit activitatea s-a ales cu sesizare penală, după ce un control al Gărzii de Mediu a descoperit că aceasta a abandonat cantități semnificative de deșeuri. Vorbim despre o sută de tone de astfel de deșeuri. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Timiș au efectuat un control pe amplasamentul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă s-a ales cu sesizare penală pentru că a abandonat 100 de tone de deșeuri/FOTO
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, ajuns consilier personal al preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, îi acuză pe colegii din PNL că l-au trădat la alegeri printr-un troc pe care l-ar fi avut cu Dominic Fritz. Culmea, noua sa „deconspirare” vine într-un comentariu la o postare a sa pe Facebook prin care le solicită PNL-iştilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din nou a văzut conspiraţii. Nicolae Robu are „certitudinea” că PNL-iştii l-au sabotat la alegeri, făcând troc cu Dominic Fritz
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș așteaptă companiile pentru a le sprijini în procesul de actualizare a codurilor CAEN, conform noilor reglementări. În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 377/17 aprilie 2024 al Institutului Național de Statistică (INS), privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN, legislația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș oferă sprijin companiilor în operațiunea de actualizare a codurilor CAEN
Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
Top