Ați fost recenzat fără să vă dați codul numeric personal? Nu-i nimic, acum îi veți primi din nou în casă pe recenzori, pentru ca ei să completeze corect formularele. Purtătorul de cuvânt al INS a fost dat afară, după ce a susținut că declararea CNP nu este obligatorie, iar dumneavoastră riscați amenzi zdravene dacă nu discutați cu recenzorii care vă sună iar la ușă.
Cei 1.350 de recenzori din judeţul Timiş vor mai trece o dată pe la casele celor care nu şi-au comunicat codul numeric personal. “Recenzorii îi vor vizita din nou pe cei cărora nu le-au cerut CNP-ul. Declararea acestuia este obligatorie”, spune Sorin Belea, directorul Direcției de Statistică Timiș. Refuzul vă poate costa scump: amenda este cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. La Timișoara, amenzile vor fi date de polițiștii locali, după ce agenții vor merge la cei care nu vor să se conformeze și vor verifica situația. Dacă nu depun formularele completate integral, recenzorii riscă, la rândul lor, să nu-și primească banii pentru zilele lucrate. Asta, deși s-a făcut o suplimentare de buget, pentru ca toți recenzorii să fie plătiți la timp.
Sâmbătă, la două zile de la debutul recensământului, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, Vladimir Alexandrescu, a spus că populaţia nu este obligată să-şi declare CNP-ul. Pentru această afirmație, Alexandrescu a rămas, de miercuri, fără loc de muncă.
În Timiș, procentul de recenzare este de 55,09%. Media este sub cea naţională, dar ea reflecta caracteristicile județului, întinderea şi complexitatea problemelor. Acest lucru duce la termen de comparație doar cu Iași, Cluj sau București. Municipiul Timișoara stă relativ bine, cu aproape 50%. Orașe fruntașe sunt Deta și Făget, iar la comune cel mai bine stau Găvojdia, Becicherec, Darova și Livezile. Printre localitățile unde procentul de recenzare este mic se numără Tomnatic, Topolovățu Mare şi Mănăștur. Timișenii care sunt nemulțumiți de comportamentul recenzorilor se pot adresa birourilor deschise în cadrul primăriilor.
Comentarii prin facebook