Ruta ocolitoare pentru zona Michelangelo a fost finalizată acum trei săptămâni, după mai multe luni de muncă. Au rămas în urmă munți de pământ, care nu par să deranjeze autoritățile, preocupate, măcar declarativ, de reducerea poluării din oraș. Acum, orice adiere de vânt ridică nori de praf în zonă.
Ruta ocolitoare a fost terminată în sfârșit și, semnalizată discret, nu prea sare în ochii șoferilor, astfel că numai cei foarte atenți și foarte curioși aleg noul traseu. Problema este că muncitorii care au lucrat aici și-au strâns utilajele și au dispărut, lăsând în urmă un peisaj aproape selenar. Panglica de asfalt e străjuită de grămezi de pământ care, uscat de căldură, e luat de vânt și împrăştiat în toată zona.
Muncitorii de la ruta ocolitoare n-au auzit, se pare, sfaturile de bună purtare ale edilului șef. „Fiecare cetăţean trebuie să aibă grijă ca, în urma lui, să nu mai rămână mizerie. Până la urmă, cu toţii ne simţim mai confortabil, mult mai bine în oraşul nostru, dacă el este mai curat”, declara Nicolae Robu. În luna februarie, Deutsche Welle susținea, citând un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, că Timişoara e unul din primele cinci orașe poluate oraşe din Europa. La vremea respectivă, primarul Nicolae Robu cerea revoltat explicații nemților.
„După ce am preluat conducerea primăriei, am demarat acțiuni menite să aducă rezultate concrete. În oraș s-a făcut curățenie mult mai atent și mai serios decât înainte. Au fost îndepărtate tone de pământ din diferite spații care ar fi trebuit să fie verzi. S-au obținut rezultate imediate, stațiile de măsurare a parametrilor aerului au arătat că s-a redus poluarea“, declara Robu. Poate că, până la urmă, primăria va îndepărta „tonele de pământ din spațiile care ar trebui să fie verzi” din zona rutei ocolitoare. Până atunci însă, timișorenii care locuiesc în apropierea rutei ocolitoare vor mai înghiți ceva praf.
Comentarii prin facebook