Întins pe o suprafață de peste două hectare, nu foarte departe de centrul Timișoarei, Observatorul Astronomic a fost „reclamat” la primărie de consilierul local PSD Romanița Jumanca. Nemulțumită de starea în care se află obiectivul, aceasta a vrut să știe ce face municipalitatea pentru a îndrepta situația. Terenul și clădirea sunt ale Academiei Române, care nu se îngrijește însă de ele.
„Vorbesc în numele locuitorilor din zona Elisabetin, care au un of. Acesta se numește Observatorul Astronomic. Am vrea să știm care este situația acestuia, știu că nu este al primăriei. În loc să avem un punct educativ, un viitor punct turistic, ne confruntăm cu o mizerie de nedescris”, susține consilierul local PSD Romanița Jumanca. „Observatorul Astronomic este al Academiei Române, care însă nu are resurse financiare să se ocupe de el. Am făcut demersuri către Academia Română, pentru a-l trece măcar în administrarea noastră, dacă nu în proprietate, dar nu avem un răspuns. Academia Română nu are resurse, nu are capacitatea să se ocupe de el, este un loc în paragină. Noi am intervenit anul trecut cu muncă voluntară, să asanăm zona, şi am făcut diligenţe pentru a-l transfera în administrarea noastră, nu în proprietate neapărat, dar să ne fie transferat în administrare, ca să putem să ne ocupăm de el… Am discutat cu dl academician Otiman (Ioan Păun Otiman, preşedintele Filialei Timişoara- n.r.), dânsul este constructiv, este pozitiv, dar nu dânsul decide”, spune primarul Nicolae Robu. Conform lui Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu a PMT, toate încercările de a discuta cu cei de la Academia Română au fost, până acum, niște eșecuri. „Am făcut până acum mai multe adrese către Academia Română, referitor la situația Observatorului Astronomic. Sunt mai multe, toate cu număr de înregistrare, dar până acum nu am primit niciun răspuns”, afirmă Bere.
Observatorul Astronomic de la Timișoara s-a înființat în decembrie 1962. De atunci, el funcționează în Piața Axente Sever, pe un teren de peste două hectare, destul de aproape de centrul orașului. A fost ales acest loc deoarece el oferea condiții ideale pentru desfășurarea activității științifice: spațiu îndeajuns de mare, departe de marile artere de circulație și, foarte important, situat în partea de sud a orașului. Clădirea propriu-zisă a observatorului are subsol, parter, unde se află un laborator, şi, deasupra lui, sala pentru instrumentul ecuatorial acoperit cu o cupolă rotativă. Atât cupola, cât și instrumentul principal al observatorului au fost construite la Timișoara, cu resurse proprii, deoarece achiziționarea lor de la producătorii consacrați ar fi costat prea mult.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook