Disconfort la primarie: Bd. Rebreanu e praf, iar banii de garantie au disparut!

Termenul de garanție pentru Bd. Rebreanu expiră la finele lunii mai, este posibil ca procesul verbal să nu fie semnat, dar problema este că… primăria nu mai poate dispune de garanția de bună execuție! Banii s-au „evaporat” pur și simplu, iar primarul Nicolae Robu spune că doar organele de anchetă pot elucida acest mister.

rebreanu3

Lucrarea de reabilitare a Bd. Liviu Rebreanu – Iosif Bulbuca, executată de firma Confort, a omului de afaceri Georgică Cornu, a fost recepționată, cu obiecții, în mai 2009. Constructorului i-au impus lucrări de remediere, pe care acesta le-a finalizat în octombrie 2009. Modernizarea bulevardului a costat bugetul local peste 16 milioane de lei și urmează să iasă din garanție pentru numai câteva luni. Reprezentanții primăriei spun însă că au fost nenumărate probleme. Conform acestora, din 2010, constructorul, intrat între timp în insolvență, a fost solicitat de peste 40 de ori, în vederea remedierii degradărilor. „La solicitările noastre S.C. Confort S.A. a reacţionat de cele mai multe ori cu întârziere şi a făcut reparaţii de proastă calitate (…)”, mai precizează reprezentanții PMT.

Situația este și mai complicată, în condițiile în care garanția de bună execuție depusă de Confort SA a dispărut pur și simplu! Asta, deoarece constructorul pare să-și fi recuperat banii înainte de recepția finală care ar trebui făcută în acest an. „Garanţia de bună execuţie a lucrărilor este de 5% din preţul contractului şi a fost virată prin reţineri succesive în contul (…) deschis la ARBL şi potrivit prevederilor contractuale se recuperează de către executant 70% pe baza procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi 30% pe baza procesului verbal de recepţie finală. După ce Banca Comercială Română ne-a comunicat numărul noului cont de garanţii pentru lucrarea «Modernizare Blv. L. Rebreanu – I. Bulbuca», ca urmare a încheierii unui contract prin care ARBL a fost de acord să-şi transfere activitatea bancară către BCR (…) am solicitat băncii să ne comunice suma existentă în contul respectiv. După primirea răspunsului că în contul respectiv nu a fost transferată nici o sumă şi că soldul acestuia este 0 (…) am solicitat Direcţiei Economice şi Serviciului Juridic să facă demersurile legale pentru recuperarea garanţiei aferente lucrării”, mai spun cei de la PMT. Se întâmpla în 2011 și, de atunci, banii n-au fost recuperați încă. Este vorba despre 229.240,94 lei.

Primăria a încercat ultima dată în decembrie 2014 să afle unde sunt banii, dar fără succes. „Prin adresa SC2014-28403/24.10.2014 am solicitat Direcţiei Economice să verifice şi să ne comunice soldul contului de garanţii pentru lucrarea amintită şi prin adresa CDT2014-001201/04.12.2014 am solicitat şi S.C. Confort S.A. să ne comunice soldul contului de garanţii iar în cazul în care este 0, să ne comunice data şi modalitatea prin care a retras din cont suma aferentă”, precizează Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al PMT.

rebreanu1

Pe 28 mai ar urma să fie făcută recepția finală a lucrării. „Se vor urma procedurile legale. Dacă nu poate fi făcută recepția finală, se vor cere firmei daune, așa cum prevede legea, prin instanță, dacă nu se vor putea rezolva problemele în mod amiabil. Nu contează că firma este în insolvență. Câtă vreme este în insolvență, nu se schimbă decât decidentul în interiorul firmei. În loc să fie condusă de conducerea stabilită de acționari, firma este condusă de un administrator judiciar numit de instanță. Atâta tot”, susține primarul Nicolae Robu. Acesta nu poate oferi însă detalii ce s-a întâmplat cu banii dispăruți. „Nu cunosc aceste aspecte, s-au întâmplat în legislatura anterioară și probabil că va trebui să se ancheteze de către organele de anchetă. Cine este vinovat trebuie să plătească, dacă se constată acea vinovăție. Nu ține de atribuțiile primarului, ci de atribuțiile organelor de anchetă (…) Nu știu unde sunt banii, întrebați-i pe cei de atunci… Nu i-am găsit acolo, când am devenit eu primar, acei bani erau dați înapoi, ca și cum s-ar fi ajuns la concluzia că lucrarea a fost bine executată. Ceva de genul acesta s-a întâmplat”, explică edilul.

Dincolo de toate aceste bâlbe, un lucru este cert: Bd. Rebreanu arată, pe multe porțiuni, ca după bombardament, iar „valurile” de asfalt fac traficul și mai greoi. „Pe de altă parte, știm cu toții că regimul de trafic de pe Rebreanu este unul înfiorător, tocmai datorită faptului că nu avem centură…”, conchide primarul Robu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O oră pentru un acord de transfer al unor pacienți cu arsuri grave, obținut din Belgia. Un ministru, un secretar de stat și doi deputați care să se ocupe de toată povestea, din partea română. Se întâmplă la aproape 4 ani de tragedia din Colectiv, într-o țară care pare că n-a învățat nimic, spune deputatul PNL de Timiș Pavel Popescu.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pavel Popescu (PNL): La 3 ani după Colectiv, România e un stat incapabil să-și salveze cetățenii
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com