„Nu exista o echipa unita al carei scop primordial să fie orasul Timişoara”

Om de afaceri şi consilier local, Ovidiu Ciuhandu este unul dintre cei despre care s-a spus că va candida la funcţia de primar al Timişoarei. Nu afirmă şi nici nu infirmă acest lucru, dar spune că, pentru el, primează binele oraşului, pe care şi-l doreşte, din nou, în frunte. Ovidiu Ciuhandu vorbeşte şi despre felul în care îi merg afacerile, despre cum l-a afectat criza şi despre relaţia lui cu primarul Gheorghe Ciuhandu.

Domnule Ovidiu Ciuhandu, cum vă merg afacerile în 2011?
Să fiu sincer, ultimele şase luni au fost dificile din două puncte de vedere. În primul rând, preţul făinei a avut o evoluţie crescătoare, iar creşterile au ajuns până la 150 şi chiar 200%. Ele au fost determinate de faptul că producţia din 2010 nu a fost extraordinară. Apoi s-a înregistrat o creştere a consumului de cereale pentru producerea biocombustibilului în ţările din Orientul Apropiat, India şi China, dar mai ales Ucraina, care au oprit exporturile, în special la grâu. Toate aceste lucruri au determinat o creştere pe bursă a preţului la grâu, deci şi preţul la făină urmează aceeaşi creştere. Acest lucru este valabil şi pentru România, deşi, uneori, asta a fost speculativ pentru că au intervenit comercianţii care au achiziţionat grâul de la producători, l-au ţinut şi au aşteptat să crească preţul în fiecare săptămână. În România, pâinea este un produs de bază pentru majoritatea populaţiei, care a fost obişnuită să găsească pâinea la un preţ modic, fără să ia mult din bugetul unei familii. În primele două luni ale anului, au fost creşteri şi de 30-40%, pentru că, în 2010, noi, producătorii de pâine, nu prea am avut curaj. Piaţa era cum era şi nu am avut curaj să majorăm preţul. La finele lui ianuarie 2011 nu am mai avut ce face şi a trebuit să creştem preţul. Scumpirea în panificaţie a determinat şi o reorientare a consumatorului. Românul nu consumă mai puţină pâine, dar este mai raţional, nu mai aruncă produsul, cumpără doar cât are nevoie şi consumă tot. Pe de altă parte, a crescut numărul celor care consumă alt gen de pâine, nu doar cea albă, pâine din secară, multicereale cu seminţe, pâine neagră, fără amelioratori şi alte specialităţi. Există deja o populaţie care se orientează spre un alt gen de consum, mult mai atentă, dar care, în acelaşi timp, îşi permite, pentru că, în general, aceste produse sunt mai scumpe.

Probleme în afara celor legate de piaţă aţi avut?
Da, a fost creşterea preţului la combustibil, iar noi, ca să vindem pâinea, trebuie să o şi transportăm. De la cinci lei, cât era preţul la benzină, în două-trei luni a ajuns la 5,80, destul de mult, dar deocamdată nu ne influenţează prea tare. Sperăm ca în perioada următoare să se ieftinească făina, care să ne ajute să nu mai creştem preţul din cauza celorlalţi factori: gaz, curent, forţă de muncă.

Aţi fost nevoit să reduceţi din personal sau din salariile angajaţilor?
Din acest punct de vedere, criza nu m-a afectat. Ne-am reorientat. Până în 2009, 90% din producţia noastră era vândută prin alte magazine. În ultimii doi am deschis propria noastră reţea de magazine, din două considerente: pentru a avea un contact direct cu clientul şi pentru a putea ţine în frâu preţurile. O verigă intermediară înseamnă un adaos pe care nu poţi să-l controlezi. În plus, cred că acesta este şi trendul, în străinătate, produse cum sunt pâinea, lactatele şi mezelurile, care se consumă zilnic, pot fi prezentate în magazine strict specializate. Astăzi am ajuns la o reţea de 22 de magazine şi doar 10% din producţie se vinde în alte magazine. Avem şi un program strict pentru pensionari. Din 2009, pe baza unui carneţel, pot cumpăra o pâine specială, de 300 de grame, la aproape jumătate de preţ. Sunt între 5 şi 6.000 de pensionari care cumpără de la noi. Avem şi un program de fidelizare, cine cumpără de la noi 24 de pâini primeşte două gratuit, apoi avem programul de reduceri, între orele 19 şi 20, la partea de patiserie, când dăm totul la jumătate de preţ. A fost o situaţie grea, dar am reuşit să supravieţuim cu un efort mai mare. Cred însă că lucrurile, cel puţin în domeniul panificaţiei, vor merge bine.

Ce părere aveţi de măsurile anticriză luate de guvern?
Din punctul meu de vedere, ca om de afaceri, sunt bune, mai ales cele care stopat nişte pierderi pe anumite canale de resurse. Pe mine administraţia, centrală şi locală, mă deranjează când e stufoasă. Faptul că unii oameni au plecat din sistem cred că e un lucru pozitiv. Lucrul îmbucurător a fost faptul că dacă, până acum, administraţiile, mai ales cele locale, au mers într-un trend crescător la numărul de angajaţi, s-au oprit. Pentru noi, ca şi contribuabili, nu era bine, pentru că nu făceam decât să dăm peste un număr tot mai mare de funcţionari publici în sistem. Or, simplu fapt că s-a stopat asta este un lucru bun. Unele administraţii au fost aerisite de numărul mare de oameni care nu făceau decât să-şi creeze norme şi structuri ca să poată duce hârtii. Aici mă refer inclusiv la Timişoara. De asemenea, măsura de plafonare a salariilor este temporară, ea poate va mai fi valabilă anul ăsta, deja 13 sau 15% au primit înapoi. Din informaţiile pe care le avem, probabil până la sfârşitul anului s-ar putea să revină la vechile salarii. Dacă discutăm de faptul că au pierdut tot felul de bonusuri, sigur că nu e convenabil pentru cel care le-a pierdut, dar eu spun un singur lucru: nu e corect ca angajatul de la stat să aibă salariul mai mare decât cel de la privat. În zona privată, lucrurile sunt evaluate cel mai corect, pentru că aici, indiferent că e vorba de acţionar sau de director, el îşi analizează bine oamenii, iar piaţa forţei de muncă practic reglează acest lucru. Dacă există profit, şi salariile cresc, or. la stat nu s-a întâmplat aşa ceva. Pe de altă parte cred că vom ieşi din această criză, care ne-a afectat pe toţi. Ea nu a fost generată de o ţară anume, ci de un anumit complex de măsuri pe care marii jucători de pe piaţă le-au făcut de-a lungul timpului. Cred că această criză ne-a adus cu picioarele pe pământ. Din punct de vedere politic, PDL a fost, practice, partidul care şi-a asumat riscul de a lua o serie de măsuri antipopulare dar sănătoase pentru ansamblul economic. Sigur, putem fi arătaţi cu degetul, de ce n-am mai făcut şi aia, şi aia, şi aia… oricine poate să spună orice! Credem că am luat măsurile bune pentru România. Da, anumite categorii au fost afectate, dar eu fac din nou comparaţie cu zona privată, ea a fost prima care a făcut curăţenie. Dacă şi statul ar fi făcut curăţenie, astăzi poate că am fi stat mult mai bine.

Cum se împacă poziţia de consilier local cu cea de om de afaceri?
E cât se poate de bine, nu mă afectează deloc, îmi văd de afaceri şi, în acelaşi timp, încerc să fac bine pentru cetăţeni în consiliul local. Din păcate, avem o mică problemă, PDL este în aşa-zisa opoziţie la nivel local, nu facem parte din cei care conduc din punct de vedere executiv, suntem cei mai numeroşi în consiliul local, dar suntem în minoritate. Timişoara are problemele ei. Sunt probleme mari din cauză că n-am ştiut, aşa cum nu a ştiut România într-o anumită perioadă, ce măsuri să ia. Ştiţi cum se zice: omul gospodar îşi cumpără vara haine groase şi iarna haine subţiri. N-am ştiut, în perioada 2004-2008, să punem bani deoparte. Dimpotrivă, i-am cheltuit pe toţi şi nici nu i-am cheltuit bine. Aşa s-a întâmplat şi în administraţia locală. Sunt canale prin care se direcţionează sume de bani şi care nu produc efectul scontat. Cred că cea mai mare problemă a Timişoarei este cea de a-şi prioritiza obiectivele. Ar trebuie să facem câteva lucruri majore, care să dea un plus întregului oraş şi să ne scoată din anonimat. A rămas în anonimat Timişoara, deşi când am venit eu în acest oraş, în anii `90, la facultate, era altceva. Cred că anul viitor va veni cu o nouă viziune şi o nouă schimbare, care ne va propulsa acolo unde ne este locul: în frunte.

La un moment dat, existau informaţii despre datoriile pe care firma dumneavoastră le avea către administraţia locală. S-a lămurit această problemă?
Între orice contribuabil, persoană fizică sau juridică, există un raport de forţe, în care cineva trebuie să plătească şi altcineva trebuie să primească. Acest raport depinde de momentul în care îl priveşti, e ca o balanţă de plăţi. Depinde la ce dată de uiţi şi dacă data respectivă înseamnă pozitiv sau negativ. Acesta este răspunsul pe care vi-l dau şi de aici înţelegeţi ce doriţi.

Mai candidaţi la Primăria Timişoarei? Spuneaţi cândva că veţi candida independent, dacă nu vă propune partidul.
Pot să vă spun un singur lucru: scopul meu la nivel de Timişoara este să-i ajut pe oameni şi cred că poţi să-i ajuţi pe timişoreni dacă eşti aproape de ei, dacă-ţi doreşti ca oraşul din care faci parte să fie primul, acolo unde îi este locul şi unde Timişoara a fost o bună bucată de timp. Dacă simt că timişorenii îşi doresc schimbarea de care cred că avem nevoie şi pe care 2012 cred o va aduce, sunt pregătit să fac faţă oricărei provocări. Dincolo de a mă pronunţa acum că partidul mă va propune sau nu, pe scena politică sunt atâtea jocuri, că candidează Gheorghe Ciuhandu, că candidează Nicolae Robu, candidează Ovidiu Ciuhandu, candidează Constantin Ostaficiuc… Eu cred că nu sunt lămurite lucrurile acestea, se vor lămuri undeva prin vară sau spre toamnă. Un lucru este cert: eu mă pregătesc.

Să înţeleg că PDL nu-şi va anunţa prea curând candidatul oficial la Primăria
Timişoara?
Undeva prin toamnă probabil.

Există posibilitatea ca PDL să-l sprijine pe Gheorghe Ciuhandu la o nouă candidatură?
Nu pot să mă pronunţ asupra acestui lucru. Cred că e prematur să facem asemenea afirmaţii. PDL trebuie să aibă relaţii bune la nivel local cu toate formaţiunile politice, pentru că numai împreună putem duce Timişoara acolo unde îi este locul. A ieşi acum, în luna aprilie, şi a spune că susţinem pe
cineva sau că avem sau nu avem candidat… e prea devreme.

Nici nu se exclude această variantă?
Nu ştiu, nu mă pronunţ. Eu, Ovidiu Ciuhandu, nu mă pronunţ în această direcţie.

În ce relaţii mai sunteţi cu primarul Gheorghe Ciuhandu?
Am fost omul care l-am criticat sau l-a atenţionat pe primarul Gheorghe Ciuhandu când lucrurile n-au fost OK. O voi face tot timpul. Am fost omul care am susţinut lucrurile bune pe care le-a făcut primarul Gheorghe Ciuhandu, când le-a făcut, şi o voi face în continuare. Personal nu am nimic cu Gheorghe Ciuhandu, cu omul Gheorghe Ciuhandu. Dacă am ceva, pozitiv sau negativ, am cu primarul Gheorghe Ciuhandu. Sigur, se poate zice că nu prea merge să faci deosebire între unul şi altul. Ar fi bine să nu poţi şi atunci ar fi o adevărată valoare, dar, din păcate, uneori, noi, oamenii, suntem duplicitari, avem o anumită formare ca om, dar ne comportăm altcumva când avem o anumită funcţie. Eu îmi doresc pentru Timişoara un primar care să fie şi om, şi primar în acelaşi timp. Ce gândeşte să şi facă. La ora actuală, în Timişoara nu se întâmplă aşa, pentru că nu există o echipă unită al cărei scop primordial să fie oraşul Timişoara. Acolo există interese, există tabere, există conflicte, există frică şi teamă, există izolare şi, mai nou, am constatat că există victimizare. Mereu ne-am victimizat că n-am reuşit. Nu am reuşit pentru că nu am vrut! Tot timpul ne văităm cu Bucureştiul. Trebuie să facem abstracţie de Bucureşti şi să ne rezolvăm problemele prin forţele noastre. Asta înseamnă unitate, înseamnă viziune, înseamnă să vrei să faci din Timişoara oraşul tău. Or, nu am certitudinea că toată lumea doreşte acest lucru, şi când vorbesc de toată lumea mă refer la cei din sfera înaltă.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

Mihaela a spus: (aprilie 11th, 2011 at 13:15 )

Toti mai avem speranta sa existe acel om politic caruia sa-i pese de orasul sau!!!!!

relu a spus: (aprilie 11th, 2011 at 13:33 )

pai sa ne spuna si domnul ovi ciuhandu de ce i se interzice sa candideze la primarie, desi el vrea acest lucru. desi asa spunea costi la faza cu banner-ul din timpul alegerilor la prezidentiale. ei spun ca a fost o actiune politica, eu spun ca a fost doar o marlanie ordinara.

Darius a spus: (aprilie 11th, 2011 at 18:04 )

Fara dar si poate avem un exemplu , il cunosc personal si cred de cuviinta ca ceea ce spune va si aplica in viitor . Un tanar foarte puternic din punctul meu de vedere desi ar putea sa-mi fie tata , mi-am dat seama ca poate schimba cu adevarat acest oras . Mult succes si suntem alaturi de el .

Sergiu a spus: (aprilie 11th, 2011 at 18:05 )

Interesant mesaj are acest domn Ovidiu Ciuhaandu. Sunt curios cati au inteles ce a vrut sa transmita de fapt… Cred ca el vrea sa ne spuna ca va candida! Macar apare intr-un final si un om politc tanar, gata sa treaca de toti „greii” din orasul asta… care pana acum au facut orice ca noi, timisorenii sa ramanem in urma, si ei in fata!! Mergi inainte, cred ca multi tineri din Timisoara vor fii cu tine, ne-am saturat sa ne conduca doar cei vechi!!

Andreea a spus: (aprilie 11th, 2011 at 18:13 )

Interesant mesaj are acest domn Ovidiu Ciuhaandu. Sunt curioasa cati au inteles ce a vrut sa transmita de fapt… Cred ca el vrea sa ne spuna ca va candida! Macar apare intr-un final si un om politc tanar, gata sa treaca de toti „greii” din orasul asta… care pana acum au facut orice ca noi, timisorenii sa ramanem in urma, si ei in fata!! Mergi inainte, cred ca multi tineri din Timisoara vor fii cu tine, ne-am saturat sa ne conduca doar cei vechi!!

Adrian a spus: (aprilie 11th, 2011 at 18:20 )

Un exemplu pentru toti tinerii politicieni, un om cu bun simt, care isi respecta „oponentii” politici. Cu un asemenea primar, Timisoara ar inflori!

Alexandra a spus: (aprilie 11th, 2011 at 18:25 )

„Eu îmi doresc pentru Timişoara un primar care să fie şi om, şi primar în acelaşi timp…”- interesant, nu tin minte vreun alt candidat sa fii zis asa o afirmatie! Sa speram…

AlexandraM a spus: (aprilie 11th, 2011 at 19:52 )

E foarte interesant articolul. Se vede ca domnul Ciuhandu stie ce vorbeste si este informat in legatura cu situatia economica a Romanie. Mi-a placut ca a facut astfel incat sa nu concedieze din angajatii pe care ii are, asta conteaza foarte mult, data fiind situatia prin care a traversat si inca traverseaza Romania si spune multe despre omul, Ovidiu Ciuhandu. Eu il vad ca pe un exemplu de la care am avea cu totii de invatat.

Adina Nistor a spus: (aprilie 11th, 2011 at 20:27 )

Eu una nu-l cunosc personal pe dansul, insa pare un tip cu picioarele pe pamant, dar si cu idei inovatoare. Avem nevoie de o schimbare in orasul nostru, si omul acesta pare un spirit increzator, care crede in Timisoara!!

Anca Tirziu a spus: (aprilie 11th, 2011 at 20:38 )

Pt mine, orice om care are curajul sa ii spuna raspicat domnului nostru primar cand greseste, are votul meu…

Helen a spus: (aprilie 11th, 2011 at 20:47 )

Nu pot spune ca ii cunosc actiunile politice, dar il apreciez ca om pentru ideea cu taloanele pensionarilor.

Rebeca a spus: (aprilie 11th, 2011 at 20:57 )

Asa e.Nu e un grandoman ca restul „oamenilor politici din Tm”!!!Il cunosc de la o sedinta de zona pe domnul consilier local,care mi-a lasat impresia ca vrea sa se implice si vrea ca prob sa ajunga sa fie cunoscute si la primarie!!!

Romina a spus: (aprilie 11th, 2011 at 21:12 )

Dl Ovidiu Ciuhandu , un om puternic care stie ce isi doreste, sper ca in viitorul apropiat sa isi atinga principalele scopuri pentru a avea cu totii o alta Timisoara.Felicitarile mele pentru ceea ce face pentru oameni:)

cristina a spus: (aprilie 11th, 2011 at 21:13 )

Pacat ca e de la PDL… si de ce este tinut pe tusa? Se crede ca va veni altul cu mai multi bani sau???

Raluca a spus: (aprilie 11th, 2011 at 22:10 )

Eu cred ca primarul de pana acum nu a vrut sa-supere pe bucuresteni pentru a prinde cat mai multe mandate in fruntea Timisoarei si a uitat sa faca ceva pentru Timisoara, nu ceva ce ii multumeste pe cei din inalta societate. As vrea un primar care sa actioneze pentru binele Timisoarei la fel ca un tata pentru copiii lui, iar echipa alaturi de care conduce sa-i fie a doua familie nu „rivalii din alte partide”

Georgiana a spus: (aprilie 11th, 2011 at 22:18 )

Timisoara chiar trebuie resuscitata!!!

Raluca a spus: (aprilie 11th, 2011 at 22:27 )

Nu inteleg de ce toata lumea spune: ” pacat ca e din PDL”, nu il cunosc personal dar dar imi place cum gandeste si ce face, si cam 90% sunt de acord cu el (niciodata cu nimeni nu vom fi 100%) si asta cred ca e cel mai important. Daca urasti atat de tare PDL, va intreb ceva: daca mama si tata au 10 clase eu nu voi putea fi niciodata profesor universitar?

ioana a spus: (aprilie 11th, 2011 at 22:30 )

Daca e asa laudat, nu inteleg de ce nu e anuntat sigur ca si candidat la primarie….

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În șase parcuri din Timișoara vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă

Primăria Timișoara a anunțat amplasarea a nouă cișmele de apă potabilă  în 6 parcuri administrate municipalitate: Parcul Copiilor (2), Parcul Civic (3), Parcul Central (1), Parcul Alpinet (1), Parcul Catedralei (1), Parcul Adolescenței (1). Prima cișmea a fost deja montată în Parcul Adolescenței. În această săptămână, va fi dată în folosință și cea din Parcul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În șase parcuri din Timișoara vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public

Titu Bojin nu mai candidează pentru preşedinţia CJ Timiş. S-o fi săturat şi el, după ce la ultimele alegeri locale a obţinut doar 4,06, pe atunci candidând pentru ALDE. Acum e lider judeţean al PUSL, partidul fondat şi controlat de fostul turnător la securitate Dan Voiculescu. Zilele trecute, Bojin a anunţat că PUSL nu va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul

CSM Petrolul Ploieşti a redus din diferenţă în seria decisivă pentru rămânerea în liga de elită la baschet masculin. A fost 83-79 în meciul trei din seria cea mai bună din cinci partide, într-un joc disputat pe teren prahovean. După trei partide Timişoara rămâne în faţă, 2-1 la general. Partida disputată luni seara a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Titu Bojin nu mai candidează pentru preşedinţia CJ Timiş. S-o fi săturat şi el, după ce la ultimele alegeri locale a obţinut doar 4,06, pe atunci candidând pentru ALDE. Acum e lider judeţean al PUSL, partidul fondat şi controlat de fostul turnător la securitate Dan Voiculescu. Zilele trecute, Bojin a anunţat că PUSL nu va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public
Premisă: * Marile companii din IT&C din Statele Unite ale Americii au concediat zeci de mii de angajați în ultimele 18 luni; * Din experiența crizelor precedente, mișcările din piața globală se simt în România la o diferență cuprinsă între șase și nouă luni față de momentul declanșării în SUA; * Pentru a avea o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Analiză: Valul de concedieri din SUA, în domeniul IT&C, nu s-a resimțit în vestul României. Rata de angajabilitate a studenților UPT aproape de 100%
Intrat în cursă perntru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei, Horia Bugarin afirmă că are de luptat cu cea mai mizerabilă campanie făcută până acum, în spatele căreia se ascund mafia imobiliară şi lumea interlopă. Principalul contracandidat al lui Bugarin este latifundiara Alina Sperlea (PSD-PNL), o afaceristă cu averea ascunsă.   Primarul Dumbrăviţei, Horia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horia Bugarin intră oficial în cursa pentru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei: “Haideți să ne opunem împreună mafiei imobiliare și interlopilor!”
Primăria Timișoara a anunțat amplasarea a nouă cișmele de apă potabilă  în 6 parcuri administrate municipalitate: Parcul Copiilor (2), Parcul Civic (3), Parcul Central (1), Parcul Alpinet (1), Parcul Catedralei (1), Parcul Adolescenței (1). Prima cișmea a fost deja montată în Parcul Adolescenței. În această săptămână, va fi dată în folosință și cea din Parcul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În șase parcuri din Timișoara vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă
DRDP Timișoara a anunțat că în această seară (16 aprilie), de la ora 20 până la miezul nopții, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐨𝐯𝐢𝐧𝐢𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐮 𝐯𝐚 funcționa în 𝐏𝐓𝐅 Moravița, 𝐏𝐓𝐅 Jimbolia și 𝐏𝐓𝐅 Cenad, din judetul Timiș, ca urmare a lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii rețelelor de comunicații de date puse la dispoziție de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se întrerupe temporar emiterea de roviniete în punctele de trecere a frontierei din Timiș
Prima etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă a adus la start peste 80 de piloți din întreaga țară, iar pe lista de înscrieri s-au aflat și câteva nume noi. Pilotul timișorean Radu Benea a fost surpriza plăcut din vârful clasamentului, fiind chiar aproape de o victorie la Categoria I, terminând pe locul doi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O primă etapă senzaţională la viteză în coastă. Diferenţa dintre primul loc şi poţizia secundă, sub o secundă!
Scrutinul pentru alegerea celor care vor administra comunele, orașele și municipiile pentru viitorul mandat de patru ani începe de astăzi. Închiderea procedurii are loc pe 30 aprilie. Primul pas din procedura de alegere a primarilor, a președintelui consiliului județean, a consilierilor locali și a celor județeni începe astăzi, 16 aprilie. Așadar, partidele politice, organizațiile cetățenilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Astăzi demarează etapa depunerii candidaturilor pentru alegerile locale
În aceste zile, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere analizează ofertele depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate al ultimului lot din viitorul drum expres care va lega Lugoj de Filiași/Craiova. Au fost depuse șapte oferte în cadrul licitației, care s-a închis luni. Lotul vizat este cel dintre Caransebeș și Lugoj, în lungime de 50...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost depuse șapte oferte pentru ultimul lot din drumul expres Lugoj – Filiași
În anul școlar 2024-2025 Şcoala Gimnazială din Şag  dispune de 44 de locuri la Clasa pregătitoare, distribuite în două săli. Copiii își vor desfășura activitatea, în săli recent renovate, utilate cu bănci și scaune noi, mobilier individual de depozitare, calculatoare și TV Smart cu conexiune la internet.  Luni, când au început înscrierile pentru cele 44...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au demarat înscrierile pentru clasa pregătitoare la Şag. Sunt disponibile 44 de locuri în două săli recent renovate
Top