Carnea din galantarele românilor este nesănătoasă! Specialiștii spun că, practic, nu mâncăm carne, ci o mixtură periculoasă de apă și chimicale, care ne afectează pe termen lung. Pentru a evita problemele, ar trebui să fim mult mai atenți la etichete și să evităm produsele pe care scrie „carne injectată”.
În anii trecuți, românii citeau în presă despre carnea injectată. Lanțuri de supermarketuri importante din Marea Britanie erau deconspirate că injectează carnea cu saramură, ca să fure la cântar. Între timp, în România, injectarea cărnii a ajuns o practică uzuală, pe care elevii de la școlile de profil o învață după ce li se spune că, fără acest tratament, carnea nu poate ajunge la vânzare. Acum, nimeni nu se mai întreabă cum se vindea carnea în măcelării cu zeci de ani în urmă, când tehnologia nu era pusă la punct. Românii nu se întreabă ce înseamnă carne injectată. În plus, nici nu pare să le pese la ce se expun prin consumul acesteia.
Studiile recente arată că aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism chiar și zece ani. „Practic, cumpărăm numai jumătate din cantitatea de carne pe care o plătim. Restul sunt substanțele cu care a fost injectată: apă, sare, coloranți chimici”, spune dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București.
Considerate produse premium, pastrama, mușchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură și fosfați, compușii care rețin cea mai multă apă.
„Carnea este injectată pentru a se matura cât mai repede, astfel încât în 24 de ore să fie bună pentru preparate sau ca materie primă pentru comerț”, explică într-un filmuleț postat pe Youtube, maistrul instructor Gheorghe Sabou, de la Colegiul Tehnic Transilvania.
„Denumirea tehnică este de saramură, dar, în realitate, nu este vorba numai despre apă cu sare. Avem polifosfați, caragenan, coloranți și nitriți. Carnea neinjectată își păstrează culoarea două-trei zile. Cea injectată rezistă și trei săptămâni, chiar mai mult”, explică dr. Mencinicopschi. Polifosfații și caragenanul rețin apa în carne, iar nitriții sunt coloranți indirecți, care au rol de conservare.
Un roman consumă, în medie, anual, aproape zece de kilograme de mezeluri, dar nu prea se sinchisește să citească etichetele, ca să vadă ce pune în farfurie. „Mezelurile și sănătatea nu au nimic în comun.
Copiii nu ar trebui să le consume deloc. Problema nu este numai că, practică, cumpărăm doar jumătate carne și restul apă și substanțe. Aducem organismului sare din surse pe care nu le știm. În România, în loc să se consume cinci-șase grame de sare pe zi, se ajunge chiar și la 20 de grame. Este vorba de această sare ascunsă prin injectarea cărnii. Nitriții și polifosfații sunt, de fapt, sodiu, mare de sodiu, care este contraindicate celor cu afecțiuni hepato-renale sau cardiacilor. Polifosfații din saramură dezechilibrează balanța fosfor-calciu din organism, calciul nu se mai fixează în oase. E foarte important ca mai ales copiii și adolescenții să evite în alimentație aceste cărnuri. Cei mici riscă să nu își facă densitatea osoasă normală, iar după vâsta de 30 de ani vor avea probleme”, mai spune dr. Mencinicopschi.
Comentarii prin facebook