Medicii de la Clinica II Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara au ajuns la 100 de intervenții efectuate pentru pacienți hemofilici. Ei sunt singurii din țară care sunt autorizați de Ministerul Sănătății pentru acest gen de operație.
Hemofilia este o boală care, fără prevenţie şi tratament, poate duce la invaliditate. Intervenţiile chirurgicale sunt foarte dificil de efectuat din cauza riscului ridicat de sângerare intraoperator. Prima operaţie la un pacient hemofilic a avut loc la Timişoara acum zece ani. „În România sunt în jur de 1.500 de bolnavi cu hemofilie, iar în Timiş, 150. La vârsta adultă, trei sferturi din hemofilici prezintă un handicap locomotor şi necesită intervenţii chirurgicale”, spune prof. dr. Margit Şerban, din partea Centrului de Recuperare „Cristian Şerban” Buziaş. Dacă bolnavii cu hemofilie ar avea parte de factorul de substituţie pentru prevenţie, intervenţiile chirurgicale nu ar mai fi necesare. Prețul ridicat al factorului 8 – tratamentul poate ajunge, pe an, la 25.000 de euro – face însă ca prea puțini hemofilici din România să poată beneficia de acesta. Centrul „Cristian Şerban” asigură pacienților săi prevenţia necesară, dar programul național de hemofilie asigură numai 20% din medicație. Restul vine de la partenerii germani ai centrului.
Intervenţia cu numărul 100 a fost efectuată de conf. dr. Jenel Pătraşcu, alături de o echipă de hematologi și implantologi. Clinica II Ortopedie este singura autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru astfel de intervenţii, în cadrul programului naţional de hemofilie. „Pacientul cu numărul 100, suferind de artropatie hemofilică, are 32 de ani și este din Cluj. Până acum câteva luni a lucrat, dar apoi starea lui de sănătate s-a înrăutățit. Marți, el a beneficiat de o proteză totală de genunchi. Operăm cam 10-12 pacienţi cu hemofilie pe an, datorită sprijinului primit de la parteneri germani, care ne asigură factorul 8”, spune prof. dr. Dan V. Poenaru, şeful clinicii.
Comentarii prin facebook