Creştinii trebuie să mănânce peşte şi să evite cearta- acestea sunt doar două dintre credinţele populare legate de sărbătoarea Bunei Vestiri. Ca în fiecare an, pe 25 martie, Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică sărbătoresc praznicul Bunei Vestiri a Maicii Domnului sau Blagoveștenia. În această zi, Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gabriel că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Creştinii prăznuiesc, duminică, Buna Vestire, ziua în care îngerul Gabriel a vestit-o pe Fecioara Maria că va naşte pe Fiul Celui Prea Înalt. Este ziua în care avem dezlegare la peşte, în care cucul cântă pentru prima oară şi pe care oamenii trebuie să o întâmpine veseli, îmbrăcaţi curat, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare.
În timpul acestei sărbători, femeile fac un foc mare în curtea casei şi pun pe pragul uşii pâine, sare şi apa ca să se încălzească, să bea şi să mănânce îngerii. Bătrânii mai spun că în timpul acestei sărbători este mare păcat să lucrezi. O altă tradiţie spune că în această zi este păcat să cauţi găina de ou şi să pui cloşca, pentru că se crede că puii vor ieşi strâmbi şi cu două capete. În satele de pe Mureş se crede că de Buna Vestire se dezleagă limba cucului, care va cânta până de Sânziene, zi în care se dezleagă şi limba celorlalte păsări cântătoare.
Dacă vreți să știți cum va fi vremea anul acesta trebuie să vedeți dacă de Buna Vestire se ridică ceața dis-de-dimineață. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci vom avea parte de o primăvară timpurie. Tradiția mai spune că dacă de Blagoveștenie oile „bolborosesc” în iarbă, vara va fi foarte bogată. Bătrânii spun că așa cum e vremea în ziua de Buna Vestire, așa va fi și în prima zi de Paști. În această zi sfântă este interzisă cearta. Cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri mari tot anul.
Comentarii prin facebook