Hotărăști să faci programare la dentist, de la recepție ți se spune telefonic că ar fi indicat să vii cu o radiografie panoramică la ora stabilită, la clinica X. Perfect, până aici nimic dificil. Cu teamă sau nu, se face ora stabilită, cu radiografia sub braț, suntem întâmpinați la receptie. Și de aici lucrurile se fac diferit de la clinică la clinică, dar, în principiu, pacientul este rugat să completeze o fișă!
Poate pare puțin înspăimântătoare ideea, adică daca vin la dentist, de ce atâtea întrebări la care să răspund în fișă? Trebuie să răspund la toate? Păi și dacă nu vreau? Răspunsul e simplu: nu TREBUIE să răspunzi la toate, nimeni nu te forțează să faci ceva ce nu dorești, dar, dorind servicii de calitate, INDICAT ar fi să o faci, și să răspunzi cu responsabilitate la întrebările din fișă.
De ce asta? Pentru că medicii au o responsabilitate: pe lângă faptul că tratează „un dinte”, ei tratează un om, așa cum e el, cu numele lui, cu ce e el ca întreg, Poate că totuși numele nu e deloc dificil a se completa, dar locul de muncă? adresa de e-mail, telefon… pentru ce? Ei bine pentru că așa e frumos, ca să știi cu cine vorbești, despre ce vorbești și cum să contactezi pacientul chiar prin adresa lui de e-mail, telefon.. mai ales că e o modalitate atât de rapidă și eficientă de comunicare. Și dacă toate aceste întrebări și alte câteva obțin un răspuns relativ facil, ajungem la subiectul fierbinte:
ANTECEDENTE MEDICALE, subiectul la care majoritatea completează: NU declar! Răspuns perfect dacă chiar nu e nimic de declarat (și Doamne ajuta să nu fie nimic de declarat), DAR dacă e ceva și nu se notează în fișa pe care, apropo, o semnezi la final, pacient fiind, medicul nu știe o multitudine de lucruri care pot cauza probleme!
E drept că medicul întreabă: ești alergic la vreo substanță anestezică?, ai probleme cardiace, diabet, hemofilie?, ești sau nu însărcinată?, ai hepatite sau HIV? Să fii alergic la o substanță din cadrul anestezicului folosit și să nu declari poate duce la probleme serioase, care ajung până la șoc anafilactic si posibila moarte în cazul în care nu se intervine la timp, totul putând fi evitat prin folosirea unei alte substanțe anestezice, cu alte componente (deci foarte ușor).
Probleme cardiace – pentru cardiaci contează și momentul zilei pentru tratament, plus că se folosesc alte tipuri de anestezic, cele fără adrenalină. O problemă cardiacă ascunsă și „accentuată” de o anumită substanță anestezică pune atât medicul, cât și pacientul în situația în care acesta din urmă este afectat de intervenția medicului și, în plus, pleacă fără tratament în ziua respectivă.
Pentru diabetici, foarte importantă e masa, momentul zilei de venit la dentist, igienizările, modificările bucale… aspecte pe care dentistul le abordează în funcție de cazurile specific.
Hemofilia este o boală mai frecventă în cazul bărbaților, care determină un deficit de coagulare a sângelui. Este foarte periculos ca un pacient să aibă o asemenea problemă și să nu o declare, în special în cazul manoperelor sângerânde (extractie, intervenții chirurgicale ale părților moi, gingiei).
E foarte important de știut de existența unei sarcini. Anumite tratamente se temporizează pe perioada sarcinii, plus că nu trebuie să se facă radiografii decât în cazuri excepționale, și asta doar la doze de radiație mică, pacienta fiind protejată cu șorț de plumb în zona abdomenului și a glandei tiroide.)
Hepatitele sunt, din păcate, afecțiuni destul de frecvente, iar o parte din pacienți refuză să declare acest lucru din teama de a nu fi respinși la tratament. Ce trebuie știut este că protocolul de curățare și sterilizare a ustensilelor, pieselor și suprafețelor e același pentru toată lumea. Chiar și dacă un om nu știe că are o anumită afecțiune, protocolul este același. Existând un protocol, care este urmat cu strictețe, se elimină riscul de infecții încrucișate: adică infecții transmise de la pacient la medic, de la medic la pacient sau de la pacient la următorul pacient.
Fișa pacientului rămâne confidențială. Totuși, indiferent de momentul în care pacientul dorește să aibă o evidență a ceea ce i s-a lucrat, o copie rezolvă și această problemă. În concluzie, o fișă e mai mult decât o fișă. Ești tu ca pacient!
Comentarii prin facebook