Conducerile spitalelor din Timişoara sunt dispuse să aplice valoarea minimă a coplăţii. La valoarea stabilită însă de guvern, cele mai mari spitale din oraș ar aduna sub 3.000 de euro pe lună, bani care ar ajunge pentru cumpărarea de produse de curățenie.
Coplata a fost deja aprobată de guvern, iar de la 1 aprilie pacienţii vor plăti la externare între 5 şi 10 lei, indiferent de numărul de zile de internare. Excepţie fac cazurile internate în regim de urgenţă. Managerii spitalelor din Timişoara spun că vor să aplice valoarea minimă a coplăţii. „Această hotărâre nu cred că a fost dată neapărat în ideea ca populaţia să preia cât mai mult din efortul financiar, ci mai mult pentru a evita internările nejustificate”, susține directorul Spitalului Municipal, Octavian Mazilu.
Banii care se vor strânge pe urma coplăţii nu sunt foarte mulţi. La Spitalul Judeţean, spre exemplu, sunt internaţi lunar aproximativ 3.800 de pacienţi. Jumătate din ei se încadrează în categoria plătitoare. Dacă fiecare ar plăti la externare 5 lei, unitatea medicală ar aduna 9.500 de lei pe lună. „Vom aplica varianta minimă impusă de lege. Banii merg în bugetul general al spitalului şi cel mai probabil se vor duce către zona de curăţenie”, a declarat managerul SCJUT, Ciprian Bogdan.
La Spitalul Municipal, dacă fiecare bolnav ar plăti 5 lei la externare, unitatea medicală ar aduna aproximativ de 10.000 de lei pe lună. „Noi avem undeva la 3.500 de internări pe lună, însă urgenţele sunt exceptate de la plata respectivă. Undeva la 1.000-1.500 de cazuri pe lună sunt scutite prin regimul de urgenţă”, a mai spus Octavian Mazilu.
Comentarii prin facebook