Robu: Artistii nu au decenta, nu sprijinim „samsarii de arta”!

Iubim arta, dar nu-i prea iubim pe artiști – aceasta pare să fie direcția pe care a ales să meargă primarul Nicolae Robu. Liberalul îi acuză pe lipsă de decență pe membrii Uniunii Artiștilor Plastici și nu vrea să renunțe la chiriile pe care le percepe acestora. La Arad, municipalitatea a adoptat însă altă atitudine.

Timișoara vrea să fie Capitală Culturală Europeană în 2021 și, la nivel declarativ, se pregătește intens pentru a câștiga acest titlu. Până să vină recunoașterea internațională și turiștii, primăria se luptă cu artiștii plastici. Consiliul local a aprobat, acum două săptămâni, majorarea chiriilor pentru spațiile deținute de municipalitate.

„Cred că cei de la primărie nu s-au documentat și nu s-au orientat în privința caracterului muncii de creație, fiindcă dânșii ne-au băgat laolaltă cu SRL-urile, cu cei care fac comerț sau sunt birouri notariale. Aceste spații, care sunt foarte puține la număr și unele dintre ele funcționează în subsoluri, în beciuri, în clădiri dărăpănate, nu au condiții care să justifice aceste chirii”, spune Szekernyes Janos, președintele UAP Timișoara.

Primarul Nicolae Robu nici nu vrea să audă de vreo gratuitate, pentru că, spune el, artiștii plastici n-au făcut… mare lucru pentru oraș. „Este o problemă total falsă, acei conducători ai UAP sunt total incorecți în raport cu primăria. Și administrația anterioară le-a oferit condiții foarte bune, peste 30 de spații pentru a se putea manifesta. Dar nu se prea simte ce au făcut ei pentru oraș, au făcut mult, mult prea puțin în compensația sprijinului pe care l-au primit de la administrația Ciuhandu”, susține Robu.

Culmea este că, la Arad, oraș care vizează același titlu de Capitală Culturală Europeană, artiștii nu plătesc nimic către primărie. „Filiala Arad a UAP deține în Arad două galerii și ateliere de creație în folosință gratuităS. tructura noastră este de utilitate publică și, conform legii, are dreptul la aceste facilități”, susține prof. Dumitru Șerban, președintele UAP Arad.

Robu merge și mai departe cu acuzațiile. „Să vii să spui că 2 euro/mp pentru un spațiu pe care dacă l-ai închiria ai putea lua cel puțin 30 de euro/mp este mult pentru o activitate care înseamnă comercializare de opere de artă e de-a dreptul o lipsă de decență. Cei care cumpără sunt oameni cu bani. Nu suntem la dispoziția samsarilor de artă. Vrem să sprijinim artiștii adevărați. Or, ca să sprijinim artiștii adevărați trebuie ca cei ce fac averi vânzând arta să contribuie și ei puțin”, afirmă edilul-șef.

Szekernyes Janos se gândește serios acum să renunțe la Galeria Helios, aflată în Piața Victoriei, pentru că nu știe dacă va mai putea plăti chiria. „Nu cerem decât să se păstreze chiriile la nivelul actual, care să poată fi plătite”, spune președintele UAP. Între timp, viceprimarul Traian Stoia a declarat că pregătește o mișcare de proporții: mutarea tuturor atelierelor închiriate artiștilor într-o hală.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

21 comentarii pentru acest articol

taica a spus: (martie 11th, 2013 at 08:40 )

as intelege pozitia lui robu daca ar iesi in fata timisorenilor si ar declara ca se renunta si la celelate gratuitati oferite tuturor pensionarilor din timisoara pentru mersul cu tramvaiul, elevilor sau studentilor. daca va iesi, la fel, si va declara ca nus e mai ofere tot felul de ajutoare pentru incalzire si asa mai departe. credeam ca primaria lui ciuhandu este cea mai comunista, dar m-am inselat, pentru ca robu o duce spre perfetiune. dar pe banii cui? ai lui? nu, in niciun caz, dar pe banii timisorenilor. razboiul cu artistii e unul prostesc porit de un sfertodoct, care a pacalit un oras intreg cu faptul c aprovine din mediul academic.

Tony a spus: (martie 11th, 2013 at 11:20 )

Aceeasi fatarnicie ca la caini si tigani. Mai fratilor, deci vrem sa fie impozitate si taxate TOATE activitatile comerciale, fie ca sunt ale popilor fie ca sunt ale artistilor. Ce e asa complicat? Robu e mai talamb de felul lui, insa aici are dreptate, galeria sa caute sponsori pentru diferenta.

@Tony a spus: (martie 11th, 2013 at 11:40 )

e mai smecher, nu talamb. da gratuitati tuturor pensionarilor, ca aia merg la vot. artistii e putini si degeaba, deci nu-l intereseaza. sa vad ca retrage gratuitatile de pe tramvaie, troleibuze si autobuze. dar nu are curaj, pentru ca isi pierde votantii. sa taie gratuitatile de la incalzire. la fel, nu are curaj. aia cu cainii e alta abureala. a vazut ca opinia publica dezaproba decizia si a cotit-o ca la ploiesti.

Noni a spus: (martie 11th, 2013 at 13:14 )

Daca pe spatiul Helios ar fi un bar, acel bar ar aduce Timisoarei 30 euro x 200 metrii patrati =6000 euro lunar. Helios aduce la ora actuala 1 euro x 200 metrii patrati=200 de euro. Primaria vrea sa le mareasca la 2 euro pe metru patrat, adica Helios ar trebui sa plateasca 2 x 200 metrii patrati =400 euro si nu sunt deacord?? Pai frate astia fac paguba de 5800 de euro lunar de la bugetul Timisoarei! Cu banii astia s-ar putea renova scoli gradinite…eu le recomand sa-si ia talpasita de acolo…trebuie sa recunosc ca sa faci o asemenea paguba si sa mai ai tupeu sa comentezi trebuie sa fii maxim de nesimtit!

timisorean a spus: (martie 11th, 2013 at 13:34 )

Dar cind stadionul DP este dat gratis samsarilor de fotbal cum este Dle Robu ?
Dar cind samsarii de fotbal si acolitii dv cistiga milioane de din fondurile publice cum este dle Robu ?

Noni a spus: (martie 11th, 2013 at 13:37 )

Helios ocupa 200 de metrii patrati. In centru acel spatiu se inchiriaza la baruri sau restaurante cu 30 de euro pe metru patrat. Deci daca ar inchiria primaria acel spatiu la un restaurant ar lua 6000 de euro lunar. Primaria ia in prezent de la Helios 200 de euro pentru acel spatiu. Primaria vrea sa le ia 400 de euro iar ei nu sunt de acord. Este posibil?? Astia de la Helios fac paguba la bugetul Timisoarei 5800 de euro lunar! Eu zic ca primaria ar trebui sa le faca o reducere de la 30 de euro pe metru patrat la 10 euro pe metru patrat. Daca nu vor ar trebui sa plece pentru ca paguba pe care o aduc la bugetul primariei este mult prea mare! Va rog sa nu-mi mai stergeti comentariul!

Nonu a spus: (martie 11th, 2013 at 14:09 )

Daa, daa daa, vrem mai multe birturi în centru, dă-o dreaku de cultură, vrem manele, figuranți și pițipoance, șaormerii și cafenele ! Ce-i cu prostia de capitală culturală, ce ne iese din asta ? Las-o naibii la fraierii ăia din Arad sau de aiurea, noi vrem să fim capitala jmecherilor Europei !! Hai că se poate, încă un mic efort și suntem ca și calificați …

@Noni a spus: (martie 11th, 2013 at 14:12 )

dar de mocaciunile acordate aiurea mai multor paturi sociale care creaza gauri de milioane de euro in bugetul orasului in fiecare an nu spui nimic? caldura moca + transport moca = cel putin 5 milioane de euro. asta nu conteaza pentru tine?

Noni a spus: (martie 11th, 2013 at 14:37 )

Domle primaria vrea sa cresca chiria la Helios de la 1 euro la 2 euro pe metru patrat…orcium le face o reducere de 28 de euro pe metru patrat…pai cand ai o reducere de 28 de euro pe metru patrat adica de 5600 de euro pe luna tu te trezesti sa comentezi?? Eu cred ca aia de la Helios nu sunt normali la cap…Mie nu mi se pare normal sa beneficieze de o astfel de reducere…eu cred ca e mai potrivit sa le reduca de la 30 de euro la 10 euro pe metru patrat…

Iulia a spus: (martie 11th, 2013 at 15:42 )

Punctul de vedere al Primariei este CORECT! Cei care au contract la acest pret derizoriu nu sunt demni de titlul de artisti. Ei scot de pe acel spatiu, cu expozitii, cu…mai stiu ei cate,… destui bani ca sa nu faca atat tapaj. Iar o parte din postacii de aici, bat campii, nevoie mare, facand comparatii stupide si neavenite, repetandu-le ca niste papagali tzacnitzy:)

maxim a spus: (martie 11th, 2013 at 15:56 )

@iulia, sa mă scuzi, dar tu esti mai „tzacnita” decat oamenii care comenteaza pe aici. Cum se scrie altceva decat ca domnul Robu e cel mai destept si mai bun dintre oameni, cum te iriti. Da, stim, a astupat toate gropile din oras, a eradicat toti cainii vagabonzi, a dat jos „acvariul”. Mai trebuie sa ne dea si butelii la toti! Bine ca in alte orase se poate fara chirie pentru artisti… Nici Johannis nu le percepe chirie la Sibiu. O fi si ala vreau „tzacnit”… Putina gandire la rece nu strica. Probabil ca e bine intentionat, dar ar fi mai bine sa faca si dupa aceea sa se laude. Ar fi mult mult mai castigat. Pana acum, proiectele cu care se lauda – terminand cu ultimul, subpasajul Michelangelo – sunt pornite de vechea administratie.

marcel a spus: (martie 11th, 2013 at 18:28 )

Aceasta atitudine a artistilor plastici este de o nesimtire maxima si ea nu se explica decat prin faptul stiut de toata lumea si anume ca sunt niste pdl-isti incuiati. Adica Robu le lasa 30 de spatii pt. ateliere pe gratis tocmai ca sa-i sprijine pe ei, pe artisti si vrea sa ia de la samsarii de arta nu de la artisti 2 euro pe metru patrat in centru unde chiria de piata este 40 euro pe metru patrat si ei se pun contra lui Robu. Eu sa fiu in locul lui Robu i-as zbura de nu s-ar vedea din toate spatiile si din banii incasati as sustine maximum 5 artisti adevarati cu salarii de 5000 euro pe luna sau chiar 10000 euro daca apare vreunu cu adevarat valoros. Cica la Arad si la Sibiu artistii au gratis 2 spatii nu 30 ca in Timisoara si tot nesimtitii astia din Timisoara se plang.

damian a spus: (martie 11th, 2013 at 18:48 )

pe cat facem pariu ca robu va renunta la banii ceruti artistilor? asa face de fiecare data dupa ce spune cate o prostie mai mare decat el. cel mai grav e ca acest individ nu-si asuma nimic din ceea ce spune.

mona a spus: (martie 12th, 2013 at 17:10 )

Bine face Robu ca ia atitudine! La cate afaceri cu iz suspect fac samsarii de arta, si nu numai cei din domeniul artelor plastice… ar fi bine sa nu se mai planga ca 2 euro pe metru patrat e mai mult decat gratuit. In locul lui Robu as trimite si fiscul in vizita pe la ei. Chiar asa ei ce au facut pentru oras? Cat cer cand vine vorba sa vanda „arta” statului? Hai sa fim seriosi. Chiar e lipsa maxima de decenta.

Hatezone a spus: (martie 12th, 2013 at 20:10 )

Bai robule, rob al lui Dumnezeu ce esti tu, sa te faci tu artist si sa vinzi tu mah lucrari la oameni cu bani pe mii de euro sa vedem daca reusesti si daca poti trai din arta mah mizerie de om ce esti. Si tu esti un samsar politic mah jigodie ce esti, sa traiesti tu din politica cum traiesc artistii din arta, sa vezi cum e …

anna a spus: (martie 12th, 2013 at 20:47 )

Si cica mai vrea sa devina Timisoara capitala culturala…cum se poate asta fara arta,fara galerii si cu asemenea atitudine?! sunt convinsa ca ” domniei sale ,prea intelectualul” ii plac kitschurile.

Maidaneza a spus: (martie 12th, 2013 at 23:35 )

De ce totdeauna cand se ajusteaza de undeva ceva, se taie de la Cultura prima, apoi domeniile conexe. Atata vreme cat primaria gaseste resurse financiare pentru manelele urbei, intitulate cu nume pompoase de festivaluri, unde finalul este de ani buni acelasi, o betie strasnica si urina de jur imprejur, poate ca nu ar fi rau sa se mandreasca cu o galerie de arta a orasului, alta decat cea sustinuta financiar de Fam. Cristescu (Calina) sau de Fam Jecza (Triade) sau de d.nul Petcana (Calpe) care nu umbla cu miloaga pe la primarie dupa fonduri. Stie oare primaria ca fundatia Rubin din resurse proprii finanteaza de 10 ani tabara de creatie de la Dubova? Si oare mai stie primaria ca datorita acestor „samsari” va puncta cu plus in proiectul capitala europeana? Artistii timisoareni nu au facut nimic pentru oras. Pai domnule Robu, ori consilierul dvs. pe probleme de cultura este un idiot, ori dumneavoastra vorbiti fara sa ganditi. Aveti idee de Bienalele de Arta din lume si ce prezente timisorene se mandresc cu participari? Sorin Vreme, Bogdan Rata, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Horea Bojin, Gheorghe Fikel, ia ghiciti unde au acesti artisti atelierul? La ei in sufragerie, acasa. Sau in case de vacanta sustinute din buget propriu. Si pana cand artistii sa tot lucreze moca pentru oras, sau moca in general. Ce ar trebui sa faca artistii pentru Timisoara, cand orasul nu are niciun proiect cultural de anvergura? Aveti idee cat costa un tub de vopsea? Dar 1mc de bronz, dar o piatra de 2x2m? Da Poli ce face pentru Timisoara si acolo s-au pompat bani cat pentru 10 galerii si alte 30 de ateliere? Dar cu Filarmonica Banatul pe unde mai scoateti camasa? Sunteti patetic si penibil domnule primar, imi pare rau ca v-am votat.

Luca a spus: (martie 13th, 2013 at 00:05 )

Acest articol ar trebui trimis comisiei care analizeaza ofertele de Capitala europeana. Nu ca Timisoara ar avea vreo sansa. Aia nu sunt tampiti, iar Robu nu este Jochanis.

dobrin a spus: (martie 13th, 2013 at 01:16 )

Artistii plastici din Timisoara sa ia exemplu de la al lor primar si sa se apuce de cantat! Se pare ca pentru cantat nu-i nevoie de atelier. Dovada aici la minutul 13: http://www.youtube.com/watch?v=eI8kvTrndv4
Lasand gluma la o parte, Robu a uitat sa precizeze 2 detalii foarte importante. 1. Chiria a fost pana acum 2 euro si vrea sa o creasca de 8 ori dintr-o data. 2. Atelierele artistilor nu ajung nicicum la valoarea de 30 de euro / mp2 pentru ca sunt spatii modeste si/sau in ultimul stadiu de darapanare. La fel si sediile asociatiilor, ca nu-i vorba doar de marit chiria atelierelor. Toate au fost lasate in paragina de catre primarie chiar daca ani la rand au incasat chirie, relativ modesta, e drept.

Delia a spus: (martie 13th, 2013 at 14:27 )

”Cei care cumpara sunt oameni see you bani?” ”Cei care fac averi see you arta?” Haa, ha , ha!:)) Sper ca e o pacaleale de 1 aprilie si ca nu vb serios. Poate in alte tari artistii ar fi apreciati si s-ar imbogati din arta, dar aici in RO artistii sunt muritori de foame. Nu traieste nimeni din arta, toti mai au si alte joburi pt a supravietui.Unii se si imbolnavesc de la mirosul de vopsea, nu dorm noaptea ca sa scoata un tablou frumos si apoi sa ramana see you el depozitat pe undeva…pana il inghite praful. Si nu pt ca nu are talent, ci pt ca NU SE CUMPARA. Sau daca se cumpara, se cumpara unul la cativa ani…

Florian Liber a spus: (august 25th, 2015 at 20:29 )

Corect Dle Robu, ati fost profesorul meu la prima facultate la inceput de ani ’90 apoi am urmat-o pe cea de arte din Timisoara, ulterior am continuat studiile peste Ocean, cercetare s.a.m.d.
Tablourile mele se vand intre 5 000 si 10 000$/ tablou platesc taxe si impozite, comision la art dealer (care plateste la randul lui taxe etc.). Perfect.
Florian Liber, neo – espressionnisme Painter

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Top