Iubim arta, dar nu-i prea iubim pe artiști – aceasta pare să fie direcția pe care a ales să meargă primarul Nicolae Robu. Liberalul îi acuză pe lipsă de decență pe membrii Uniunii Artiștilor Plastici și nu vrea să renunțe la chiriile pe care le percepe acestora. La Arad, municipalitatea a adoptat însă altă atitudine.
Timișoara vrea să fie Capitală Culturală Europeană în 2021 și, la nivel declarativ, se pregătește intens pentru a câștiga acest titlu. Până să vină recunoașterea internațională și turiștii, primăria se luptă cu artiștii plastici. Consiliul local a aprobat, acum două săptămâni, majorarea chiriilor pentru spațiile deținute de municipalitate.
„Cred că cei de la primărie nu s-au documentat și nu s-au orientat în privința caracterului muncii de creație, fiindcă dânșii ne-au băgat laolaltă cu SRL-urile, cu cei care fac comerț sau sunt birouri notariale. Aceste spații, care sunt foarte puține la număr și unele dintre ele funcționează în subsoluri, în beciuri, în clădiri dărăpănate, nu au condiții care să justifice aceste chirii”, spune Szekernyes Janos, președintele UAP Timișoara.
Primarul Nicolae Robu nici nu vrea să audă de vreo gratuitate, pentru că, spune el, artiștii plastici n-au făcut… mare lucru pentru oraș. „Este o problemă total falsă, acei conducători ai UAP sunt total incorecți în raport cu primăria. Și administrația anterioară le-a oferit condiții foarte bune, peste 30 de spații pentru a se putea manifesta. Dar nu se prea simte ce au făcut ei pentru oraș, au făcut mult, mult prea puțin în compensația sprijinului pe care l-au primit de la administrația Ciuhandu”, susține Robu.
Culmea este că, la Arad, oraș care vizează același titlu de Capitală Culturală Europeană, artiștii nu plătesc nimic către primărie. „Filiala Arad a UAP deține în Arad două galerii și ateliere de creație în folosință gratuităS. tructura noastră este de utilitate publică și, conform legii, are dreptul la aceste facilități”, susține prof. Dumitru Șerban, președintele UAP Arad.
Robu merge și mai departe cu acuzațiile. „Să vii să spui că 2 euro/mp pentru un spațiu pe care dacă l-ai închiria ai putea lua cel puțin 30 de euro/mp este mult pentru o activitate care înseamnă comercializare de opere de artă e de-a dreptul o lipsă de decență. Cei care cumpără sunt oameni cu bani. Nu suntem la dispoziția samsarilor de artă. Vrem să sprijinim artiștii adevărați. Or, ca să sprijinim artiștii adevărați trebuie ca cei ce fac averi vânzând arta să contribuie și ei puțin”, afirmă edilul-șef.
Szekernyes Janos se gândește serios acum să renunțe la Galeria Helios, aflată în Piața Victoriei, pentru că nu știe dacă va mai putea plăti chiria. „Nu cerem decât să se păstreze chiriile la nivelul actual, care să poată fi plătite”, spune președintele UAP. Între timp, viceprimarul Traian Stoia a declarat că pregătește o mișcare de proporții: mutarea tuturor atelierelor închiriate artiștilor într-o hală.
Comentarii prin facebook