Starea sportului universitar este undeva la limita dezastrului: nici la orele obligatorii de educație fizică studenții nu se mai duc. Motivul? O spun chiar ei: orele sunt neatractive. Paradoxal, studenții fac sport, dar pe bani, în săli și cluburi private.
Primul studiu legat de cât sport mai fac studenții în România, realizat de Student Sport, o organizație care și-a propus să reinventeze sportul universitar, are concluzii deloc roz. Sub 37% din studenții români se duc la orele de sport din universități. Singurul lucru îmbucurător e faptul că, în loc să fie o generație de sedentari obezi, peste 70% din studenții români fac sport de câteva ori pe săptămână în afara campusului. Cu alte cuvinte, universitățile habar nu au cum să-i atragă în activitățile lor sportive.
Trist este că trei sferturi dintre studenți nu au participat în ultimul an universitar la nicio activitate sportivă, alta decât cursuri, organizată în cadrul universității. Cei mai mulți tineri și-au motivat absențele prin „lipsa informării”. Atâta vreme cât majoritatea lor nu știu nimic despre existența unor organizații care se ocupă de promovarea sportului către studenți nici n-ar putea fi altfel.
Tinerii spun că lipsesc terenurile în aer liber, sălile de sport sunt insuficient dotate, iar profesorii nu sunt dintre cei mai bine pregătiți. Din punct de vedere al factorului „atractivitatea orelor de sport”, studenții nu sunt satisfăcuți de orarul cursurilor de educație fizică și, în plus, acuză lipsa de opțiuni în ceea ce privește activitățile sportive ce pot fi desfășurate în cadrul orelor.
Totuși, chiar și în aceste condiții, studenții din Timiș, la fel ca și cei din Alba sau Suceava, sunt mai mulțumiți decât colegii lor din alte orașe, din punctul de vedere al bazei materiale și profesionale a universităților din care fac parte. Studiul a fost efectuat în primele două luni ale anului.
Comentarii prin facebook