Nămolul de epurare este cel mai bun îngrășământ organic pentru sol. Mai bun decât tradiționalul îngrășământ de grajd, iar comparativ cu cel mai popular îngrășământ chimic dă plantelor randament dublu. În plus, e gratis. Agricultorii din județul Timiș renunță la îngrășământul chimic pentru nămol rezultat în urma procesului de epurare a apei în cea mai modernă stație din țară.
Nămolul de epurare este un produs organic, auxiliar epurării apelor uzate urbane care, dacă este tratat la un standard adecvat, poate fi utilizat în mod benefic ca îngrășământ sau ameliorator de sol în agricultură. Societatea regională de apă și canal Aquatim a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea stației de epurare din Timișoara, cea mai modernă din România. Aceasta e funcțională de un an și produce zilnic aproximativ 120 de metri cubi de nămol de epurare.
Acum, Aquatim le dă agricultorilor gratuit acest nămol. Deși compania va efectua pe proprie cheltuială teste de sol pentru a stabili cantitatea de îngrășământ necesară, va transporta nămolul și îl va împrăștia pe terenuri, tot va cheltui mai puțin decât dacă plătește pentru depozitarea sau neutralizarea lui.
„Fermierii sunt așteptați să încheie contracte ferme cu noi. Noi vom efectua studii pentru a vedea cantitatea de îngrășământ necesară. În teorie vorbim de cinci tone la hectar, de două ori pe an, dar în funcție de aciditatea solului cantitatea poate diferi”, explică Elena Săvescu, șef Secţie Canal Aquatim. Utilizarea regulată a nămolului îmbunătățește în mod progresiv fertilitatea solului. Nămolul este bogat atât în macro cât și în micro-nutrienți necesari creșterii sănatoase a plantelor și animalelor: azot, fosfor și potasiu, cărora li se adaugă sulf, magneziu, calciu, mangan, zinc și cupru.
Comentarii prin facebook