Suntem în plin sezon al răcelilor, iar microbii se învârt în jurul nostru. La o distanță de 50 centimetri deasupra solului, concentrația de germeni este foarte mare. Un copil care pune mâinile pe jos și apoi în gură este expus la numeroase boli: hepatită de tip A, diaree, herpesuri parazitare. Dezinfectarea este o soluție, dar mare atenție la produsele folosite.
O regulă importantă pentru o curățenie eficientă este reprezentată de utilizarea produselor corespunzătoare. Există pe piață produse eficiente, dar cu un grad mare de toxicitate, care necesită mare atenție la utilizare, pentru că îmbolnăvesc fatal. Trecem în revistă cele mai populare ingrediente, de care orice familie responsabilă ar trebui să se ferească.
Hipocloritul de sodiu este o soluție de înălbire și un excelent dezinfectant, ieftin, existent în orice supermarket. Are însă un miros puternic, iar vaporii lui sunt extrem de toxici, astfel încât, cu cât se stă mai mult în mediul intoxicat cu acești vapori, pot apărea diverse probleme la nivelul sistemului respirator, cum ar fi rinita alergică sau bronșita astmatiformă, dermatită de contact, tulburări la nivelul sistemului digestiv.
Alcoolul este un dezinfectant de nivel mediu, ieftin, cu acțiune rapidă, însă este volatil, iar evaporarea poate duce la diminuarea concentrației. Formaldehida este un dezinfectant foarte efficient, însă este are un miros înțepător, extrem de toxic și iritant, cancerigen. Triclosanul este un dezinfectant cu acțiune puternică, dar creează dezechilibre grave în organism. Fenolii sunt ingrediente active pentru anumiți dezinfectanți. Sunt corozivi, distrugând materialele de aluminiu, cupru, zinc, dar toxici mai ales pentru persoanele sensibile.
Cel mai periculos este însă amestecul de mai mulți agenți de curățare, în special dintre cei care conțin diferiți acizi, amoniac, peroxid de hidrogen. „Din fericire, pe piață există și variante ecologice, atente cu mediul și cu sănătatea noastră. Nu are rost să facem reclamă unui anume produs, de la o anume companie. Oricine poate găsi variante, la o simplă căutare pe internet. Pe de altă parte, în marile lanțuri de retail există sectoare speciale, dedicate produselor de curățenie care poartă eticheta «ecologic» sau «biodegradabil»”, explică medicul Ioana Vârtosu.
Comentarii prin facebook