Premieră națională la Timișoara: studenții din anii terminali de la Medicină asistă la naștere o… gravidă-robot! Învață astfel ce trebuie să facă, atât în cazul în care totul decurge normal, cât și dacă apar complicații. Noelle a „născut” deja de câteva sute de ori.
Imaginați-vă o păpușă de mărimea unei femei: blondă, cu membre subțiri și burta la gură. În pântec are un bebeluș, care reproduce până la identitate unul adevărat. Dacă nu ai pune mâna pe el, ai crede că e viu. Sunt amândoi roboți. Gravida-robot este Noelle, iar Timișoara e singurul loc din țară unde se găsește aceasta.
Cu ajutorul gravidei-robot, câteva sute de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” au învățat cum să asiste la o naștere. Robotul are puls, senzori și memorie, astfel încât poate fi program să simuleze o naștere normală ori diverse complicații. Copilul-robot vine pe lume într-un simulacru de placentă, fie pe cale naturală, fie prin cezariană, abdomenul femeii-robot fiind prevăzut cu un „capac”. Experiența studenților cu manechinul robotizat este 99% similară cu realitatea.
Primul curs practic de „Conduită obstetricală de urgență în timpul sarcinii și al nașterii” s-a încheiat săptămâna aceasta. El face parte din procesul de reformă curiculară inițiat de Universiatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. În viitorul apropiat, UMF va înființa primul Centru de Abilități Practice și Simulare în Medicină din zona de vest a țării. Investiția va fi suportată din fonduri europene.
Comentarii prin facebook