Micii producători care vin în piețele din Timișoara să vândă lapte și brânză pot face asta fără teama că-i va scoate afară cineva. Deși de la 1 ianuarie comerțul de acest tip le este permis numai celor care îndeplinesc anumite condiții, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş nu face controale, pentru că așteaptă o documentaţie mai concretă.
Derogarea care permitea comercializarea laptelui neconform, provenit de la vaci din fermele româneşti, a expirat la 1 ianuarie. De acum încolo, în piețe mai pot avea acces doar cei care vând lapte pentru care pot oferi certificate de calitate. Conform normelor UE, producătorii trebuie să nu hrănească vacile în timpul mulsului, să poarte echipament de protecţie și să răcească laptele imediat după muls. Reprezentații Direcției Sanitar-Veterinare încă nu fac controale în piețe, dar spun că toate acestea n-au de ce să sperie micii producători, pentru că reguli existau și până acum. „Aşteptăm o documentaţie mai concretă, dar nici acum nu i se permitea oricui să vândă în piaţă. Comercianții trebuiau să respecte nişte reguli de bază, printre care şi acest aspect al răcirii laptelui”, susține doctorul Viorel Banda, de la Serviciul de Siguranţă a Alimentelor. Producătorii trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar, să aibă o fişă de evaluare a sănătăţii animalelor, carnete de sănătate şi buletine de analize pentru lactate. „Un tanc de răcire costă destul de mult, dar laptele de la două-trei vaci poate fi răcit nu numai prin tanc, ci şi în alt fel. Eu am înţeles încă de anul trecut că ministrul Agriculturii a avut o iniţiativă legată de dotarea primăriilor cu tancuri de răcire”, mai spune Banda.
Comentarii prin facebook