De când primarul Nicolae Robu a preluat în subordine Serviciul juridic, acesta susține că municipalitatea a câștigat cu 25% mai multe procese. Cel mai răsunător succes al ultimului an este, conform edilului, păstrarea în patrimoniul municipalității a clădirii Clinicii de chirurgie a spitalului de copii. În prezent, primăria este parte în peste 3.200 de dosare.
A schimbat organigrama și l-a lăsat fără o parte din obiectul muncii pe secretarul Ioan Cojocari, după ce i-a luat Serviciul juridic. Primarul Nicolae Robu a făcut inventarul acestei măsuri și este foarte încântat de rezultate. „Interacțiunea mea cu serviciul juridic s-a intensificat și pe orice speță se trece pe la mine. Văd despre ce este vorba și, evident, dau anumite linii de conduită cum să apărăm mai bine interesul municipiului Timișoara în toate procesele pe care le avem, indiferent cu cine sunt ele. În cifre, pot să vă spun că 60% din procese au fost câștigate, ceea ce înseamnă cu 25% mai mult decât înainte de mandatul subsemnatului”, explică edilul.
În ultimul an, primăria a avut fix 6.376 cauze, la toate instanțele, dar și la executori judecătorești sau Oficiul de Cadastru. „În 2013 au fost constituite 586 de dosare noi, din care 24 sunt procese pentru obligarea persoanelor care au încălcat disciplina în construcții să intre în legalitate. Au fost pe rol 38 de litigii întemeiate pe prevederile Legii 10/2001, pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pe Legea 112/1995 și restituirea imobilelor”, mai spune primarul Robu.
Cea mai importantă acțiune a fost, conform edilului, câștigarea Clinicii de chirurgie a spitalului de copii. În 2006, primăria a solicitat anularea decizia Ministerului Sănătății de retrocedare a imobilului. Procesul a ajuns la Tribunalul București, care a respins acțiunea PMT. A urmat un apel, admis de Curtea de Apel București, care a trimis cauza la Tribunalul Timiș. „În 2013, instanța a admis acțiunea municipiului TImișoara, dispunând restabilirea situației anterioare de către Cartea Funciară și lăsarea imobilului respectiv în «deplină proprietate și liniștită posesie» în favoarea PMT. S-a făcut recurs de către persoana cu care suntem în litigiu, Reiber Henriette, și s-a respins apelul acesteia de către Curtea de Apel din Timșioara, lăsându-se în favoarea ei doar măsuri reparatorii în echivalent”, a declarat Robu.
Un alt motiv de încântare al lui Nicolae Robu este acela că… instituția primăriei „a fost reprezentată în absolut toate litigiile, atât în Timișoara, cât și în alte localități, inclusiv la ICCJ”! În medie, anul trecut, au fost, zilnic, între 20 şi 50 de dosare la diferite instanţe. La 20 ianuarie 2014, Serviciul juridic mai avea pe rol 3.223 de dosare.
Comentarii prin facebook