Studiu de caz. La primărie vine o firmă, un om de afaceri mai mult sau mai puțin dubios sau – hai să zicem – un balaoacheș cu nume Cârpaci. Și solicită nici mai mult, nici mai puțin decât o ditamai școală (pentru conformitate, Generală nr. 9 de pe bd. Liviu Rebreaunu) având – conform actelor din primărie – „un corp de clădire S+D+2E, centrală termică, sală de sport cu parter și teren construit și neconstruit în suprafață de 7.956 mp”. A, cel mai important, solicitarea este ca transferul să se facă gratuit și pe o perioadă de patru ani. În schimb, firma privată, omul de afaceri sau Cârpaci promite că vor înființa aici o școală și o grădiniță, ambele private. Taxele stabilite sunt următoarele: 6.000 de lei pe an pentru elevi, respectiv 7.000 de lei pentru grădiniță. Având în vedere că un an școlar durează aproximativ nouă luni, vine o taxă de aproximativ 670 de lei pe lună pentru elevi, respectiv 770 de lei pentru preșcolari. Undeva la salariul minim pe economie.
A, iar foarte important: din momentul în care firma, omul de afaceri mai mult sau mai puțin dubios sau Cârpaci fac solicitarea trec doar două săptămâni până când toată afacerea este aprobată în consiliul local. Or, o asemenea promptitudine nu s-a întâmplat niciodată în Consiliul Local Timișoara de când există el. Așadar, ce părere aveți de acest lucru? Nu vă vine să urlați că e un mega-șmen, o golănie și o mârlănie fără egal pe banii timișorenilor? Sunt convins că da!
Problema este că nu e vorba de o firmă sau de un om de afaceri etc., ci de… Mitropolia Timișoara, reprezentată de deja mega-celebrul Paisie Lugojanul. În acest moment, unii vor spune că nu mai e mega-șmen, ci o lucrare creștinească, izvorâtă de cele mai bune intenții ale lui Paisie. Ca să fim corecți, mitropolia susține că școlarizarea este absolut gratuită, banii solicitați fiind doar pentru… mâncare. O prosteală mai mare nici că se poate, doar dacă nu cateringul este furnizat de vreun restaurant cu stele Michelin. Problema este că nu prea există în România astfel de localuri. Că la mijloc nu e lucrarea Domnului, ci mai degrabă a lui Mamona o dovedește inclusiv faptul că cel mai aprig lobby-st al potlogăriei a fost consilierul PSD Radu Țoancă, celebru prin învârtelile sale imobiliare sau de altă natură din CLT.
La urma urmei, care e diferența dintre mitropolie și o firmă oarecare? Și asta fiindcă e cunoscut faptul că Biserica Ortodoxă Română este mai legată de afacerile pământene decât de cele cerești, fiind cel mai profitabil concern din România. Iar șeful suprem al acestui „concern”, indecent de fericitul Daniel este unul dintre cei mai bogătani oameni din România. BOR produce și este implicat în orice: imobiliare, alcool, cherestea, lumânări, posturi Radio și TV, ace, brice și carice. A dat jos cu drujba zeci de mii de hectare de pădure. Face așadar bani din orice, inclusiv din școli, așa cum e cazul de la Generală 9. N-am auzit până acum ca Biserica să ceară imobile fiindcă vrea să facă acolo case pentru bătrâni neajutorați, cămine pentru copiii străzii, adăposturi sociale etc.
Și în cazul de față, eram cel mai mare apărător al proiectului, dacă în spațiul primit moca ar fi fost școlarizați orfani, de exemplu. Sau dacă ar fi fost ajutați și orfani din profitul obținut. Nu, profitul nu se duce pentru ajutorarea aproapelui mai năpăstuit, ci tot în huzurul capilor BOR. Sau în mega-măgăoaia de neam prost, sau cum i-o fi zicând monstruozității care se ridică la București. Nu, BOR este pusă doar pe produs bani. Inclusiv la Timișoara, unde a mai primit pe gratis un imobil pentru o școală privată, iar luna trecută a obținut tot moca un spațiu pe bulevardul Iuliu Maniu, unde și-a făcut un magazin pentru comercializarea de kitsch-uri bisericești.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că nu e prost cel care cere, în cazul de față Mitropolia, ci acela care dă, adică primăria și consiliul local. E de înțeles dorința unora de-a se pune bine pe lângă Cel de Sus, în funcție de păcatele acumulate în viață. Nu înțeleg însă de ce vor să se pună bine pe lângă așa-ziși slujitori ai Domnului, în realitate slugi ale Banului. Iar dacă nu e cumpărare de „indulgențe” pe banii contribuabililor, e ceva mult mai grav…
Comentarii prin facebook