Povestea Capelei „Kimmel”, în care ar fi fost înhumați pe șest trei membri ai clanului Cârpaci, este din ce în ce mai incredibilă. Reprezentanții municipalității încercau să afle cum s-au putut face înhumări în 2005, într-o capelă închisă oficial în 1974, dar au primit un răspuns la care nu se așteptau. Capela nu aparține, de fapt, familiei Kimmel!
În 1974, în capela din Calea Buziașului în care se odihnesc acum – cel puțin teoretic – trei membri ai clanului Cârpaci a fost înhumat Lothar Guttfried Ziegler. Văduva sa, Olga Ziegler, născută Kimmel, și fiul, Lothar Maria Gotfrid Ziegler, au emigrat ulterior în Germania. În 1987, Lothar Maria Gotfrid Ziegler a plătit, în valută, pe o perioadă de 25 de ani, concesiunea locului pe care este construită capela. Între timp, pe fațada capelei au fost montate plăci de marmură cu pozele și numele a patru romi, din care trei săvârșiți deja la cele veșnice: Gheorghe Trifu Toma, decedat în 1983, Constanța Tanța Bociu, moartă în 1995, și Trifu Surică Cârpaci, încetat din viață în 2005.
În conformitate cu scriptele primăriei, Toma și Bociu au fost înmormântați, în 1998, în același cimitir, dar în altă parte! „Concesiunea nu a mai fost achitată din 2012 şi, având în vedere că această capelă reprezintă un monument arhitectural deosebit, care face parte din istoria Timişoarei, propunem includerea ei în lista monumentelor istorice”, a declarat, vinerea trecută, viceprimarul Traian Stoia. Acesta spunea că municipalitatea încearcă să dea de urma lui Lothar Ziegler, pentru a discuta cu el. Noua săptămână a adus însă schimbări radicale de situație. Mai întâi, capela despre care vorbea Stoia s-a dovedit a nu fi… capela Kimmel! Ea a fost ridicată, într-adevăr, în 1850, de Franz Schlichting.
În cimitirul din Calea Buziașului există, într-adevăr, și o capelă Kimmel, aflată la circa 200 de metri de construcția în care se presupune că-și dorm somnul de veci cei trei cetățeni de etnie romă. Urmașii familiei Kimmel trăiesc bine mersi la Timișoara și au fost șocați să afle că în capela lor s-ar fi petrecut astfel de grozăvii. Surse din primărie spun că ei ar fi avut, luni, o discuție cu Traian Stoia, în urma căreia s-a constatat că social-democratul a avut informații eronate de la bun început. Asta, pentru că în scripte cineva a trecut greșit, în loc de Capela Schlichting, Capela Kimmel, drept loc de veci pentru Lothar Guttfried Ziegler. Greșeala datează, se pare, chiar din 1974. „Săpături” mai recente ar demonstra și că romii din clanul Cârpaci ar avea un act de vânzare-cumpărare pentru Capela Schlichting, pe care ar fi plătit 35.000 de euro.
Comentarii prin facebook