Mesajul Excelenţei Sale Martin Roos,
episcop de Timişoara,
cu ocazia Solemnităţii Învierii Domnului
Sfintele Paşti 2014
Fraţi şi Surori în Cristos!
Zilele Pascale pentru a căror celebrare ne-am pregătit în săptămânile trecute, se află în acest an, mai mult ca altădată, sub semnul adevăratei unităţi creştine. Ceea ce nu s-a reuşit a se realiza prin strădanii şi demersuri omeneşti, iată că ne este oferit în acest an de ritmul şi cursul calendarului – cel iulian şi cel gregorian – astfel încât, în perioada 18-21 aprilie 2004, creştinii de pe întregul glob pământesc sărbătoresc moartea şi învierea Domnului nostru Isus Cristos.
Celebrările liturgice care urmează să le parcurgem în acest timp, atât în Biserica apuseană, cât şi cea răsăriteană, sunt deosebit de profunde şi bogate, de o frumuseţe aparte. Prin conţinutul lor şi forma de exprimare, aceste celebrări oferă fiecărui credincios posibilitatea unei aprofundări spirituale prin experimentarea unei participări directe la viaţa Bisericii, în lumina învăţăturii Conciliului Vatican II, unde „actuosa participatio” este un îndemn, dar şi o chemare de actualitate permanentă. În acest sens doresc să adresez şi eu la rându-mi o chemare şi, totodată, să încurajez pe toţi fraţii şi toate surorile, care după ce au parcurs timpul sfânt al pregătirii, să se dedice cu toată generozitatea sufletului pătrunderii misterelor pascale.
Credinţa pascală pe care suntem chemaţi să o medităm în acest timp este una deosebit de complexă şi bogată: prin ea se manifestă încrederea profundă, deschiderea şi comunitatea Bisericii. Acestea semnifică disponibilitate pentru ascultarea mesajului dumnezeiesc, înseamnă har şi putere dăruite nouă cu generozitate; înseamnă fidelitate şi ataşament în comunitatea Bisericii, în unire cu Dumnezeul Tată şi Fiul Său Întrupat prin Duhul lor Sfânt; înseamnă frăţietate faţă de toţi cei pentru care s-a jertfit Isus pe Cruce. Credinţa pascală este, la urma urmei, izvorul adevărat de comuniune pentru toţi credincioşii botezaţi, care prin har şi îndurare mărturisesc astfel biruinţa vieţii asupra morţii.
Deşi aparent întâmplător, mai mult ca sigur că nu este o simplă coincidenţă ca în acest an toţi creştinii să sărbătorească împreună Învierea Domnului Isus Cristos. Este un motiv în plus ca să ne dorim cu toţii bucuria acestei sărbători, pentru ca prin ea să sporească în noi comuniunea păcii şi a harului divin, într-o credinţă statornicită şi o ascultare dăruită a bucuriei Sfintelor Paşti, pe care cu generozitate şi multă înflăcărare să o vestim unii altora în lumea de azi, în timpurile noastre. Bucuria pascală ne oferă tuturor această chemare sfântă: prin mărturisirea noastră şi prin celebrarea acestei Sfinte Sărbători să devenim vestitorii celui pentru noi Înviat.
La marea Solemnitate a Învierii Domnului, îmi îndrept gândurile spre toţi cei care împărtăşesc aceeaşi credinţă şi speranţă, fraţi şi surori în Domnul, spre toţi cei care în ciuda suferinţelor şi a diferitelor încercări nădăjduiesc şi aşteaptă cu sufletul deschis împlinirea făgăduinţelor lui Dumnezeu, spre cei care se arată statornici în purtarea crucii acestei vieţi; îmi îndrept gândurile spre cei bolnavi şi spre cei sănătoşi, spre cei vârstnici şi spre cei tineri, spre cei care sunt singuri, dar şi spre familiile comunităţilor noastre, dorindu-le tuturor ca celebrarea Misterului Pascal să le fie izvor de har, binecuvântare, pace şi bucurii.
„Cristos a Înviat! Adevărat, a Înviat!”
Timişoara, de Sfintele Paşti 2014
+ Martin
episcop de Timişoara
Comentarii prin facebook