Stați la etajul cinci și sunteți abonat Colterm? Atunci știți că, până să vă curgă apă caldă la robinet, trebuie să așteptați minute bune, iar pe factură apa rece ca gheața e facturată drept clocotită. Compania de termoficare caută soluții pentru remedierea acestei probleme. Între timp, a încheiat un proces de retehnologizare care a durat doi ani și a costat peste 46 de milioane de euro.
În doi ani, peste 46 de milioane de euro, bani proveniți în mare parte din fonduri europene, au fost cheltuiți pentru retehnologizarea Colterm. Operațiunea nu va duce însă la scăderea prețului gigacaloriei, ci doar la menținerea acestuia la cotele actuale. Tarifele vor scădea considerabil numai după ce apartamentele vor fi contorizate individual, iar blocurile vor fi anvelopate termic. „Ne-am crezut unici furnizori în piață și este o greșeală imensă. În momentul în care facem contorizarea individuală și venim cu distribuție pe orizontală, ca un fel de alternativă la centrala de apartament, când se va face și anveloparea clădirii, factura va scădea cu mai mult de 25%”, spune Cristian Mircea, directorul interimar al Colterm. Dacă societatea de termoficare nu ducea la bun sfârșit proiectul de retehnologizare, acum era în pericol să nu mai poată funcționa, deoarece nu respecta normele de mediu. Faza a doua a proiectului se referă la reabilitarea a 30 de kilometri din rețeaua de distribuție și transport a Colterm, unde pierderile sunt extrem de mari. Aceasta va începe anul viitor.
Până atunci, în perioada imediat următoare, Colterm încearcă să rezolve o altă problemă: cea a recirculării apei calde. Directorul interimar al companiei a ajuns la o concluzie evidentă pentru toți timișorenii care locuiesc mai sus de etajul doi: când dau drumul la robinet, oamenii așteaptă zeci de minute să vină apa caldă. Totul se întâmplă din cauza lipsei instalațiilor de recirculare, de la punctul termic la bloc. „Majoritatea debranșărilor au fost din cauza apei calde, nicidecum a prețului facturii, ci a faptului că oamenii nu beneficiau de ceea ce plăteau. Am înțeles acest principiu, vor fi primele măsuri pe care le vom lua. În această vară, unde avem consumatorii racordați în totalitate, se vor face recirculări de apă caldă. Se va reface de la punctul termic până la bloc. Așa mi se pare normal, avem o grămadă de blocuri unde nu s-a debranșat nimeni. Este obligatoriu să facem asta”, spune Cristian Mircea.
Conform acestuia, în mod normal, toate blocurile ar fi trebuit să aibă instalații de recirculare. „În unele zone însă n-au fost puse deloc, în altele au fost puse, n-au mai fost schimbate, s-au surpat, au fost închise din punctul termic. La numărul de imobile care sunt în Timișoara, investiția este destul de mare. Este cel mai important lucru, degeaba facem retehnologizare la ceva ce nu are funcționalitate”, a conchis Mircea.
Comentarii prin facebook