După o ședință cu multe scântei și acuze dure aruncate din toate părțile, țărănistul Bogdan Herzog nu este viceprimar! Votul secret a fost 13-1 în favoarea sa, dar nu a fost suficient. S-a votat în cabine, în lipsa liberalilor, a democrat-liberalilor, a lui Petrică Folică și a lui Adrian Orza. Practic, un singur vot a făcut, din nou, diferența.
PSD are majoritate în Consiliul Local Timișoara, dar are probleme cu… un vot! La fel ca la vânzarea sediului de pe Spl. Vladimirescu, diferența între a fi sau a nu fi Bogdan Herzog viceprimar a stat în ștampila unui singur om. Cine a trădat rămâne să afle perdanții. Scorul a fost 13-1, teoretic zdrobitor în favoarea schimbării liberalului Dan Diaconu, dar practic insuficient pentru a-l impune pe țărănist. Într-un circ „a la Teleorman”, vorba unui consilier local, plenul extraordinar de vineri s-a desfășurat într-o sală arhiplină, unde jumătate din participanți au stat în picioare. A trecut pe acolo, la început, și președintele PSD Timiș, Titu Bojin, care, cu un zâmbet pe toată fața, n-a venit decât să vadă cum se desfășoară ostilitățile. Discuțiile au fost încinse de la început, prima problemă fiind desemnarea președintelui de ședință. Deși subiectul este derizoriu, s-a ajuns ca primarul Nicolae Robu să spună că-l sancționează sever pe secretarul Ioan Cojocari, pentru că, în ultimii doi ani, nu s-a votat niciodată un președinte de ședință. După un schimb rapid de replici între Radu Țoancă (PSD) și Ciprian Jichici (PNL), cei doi potențial președinți, s-a supus, în cele din urmă, la vot, iar social-democratul a câștigat.
A urmat un nou scandal, de această dată despre excluderea sau neeexcluderea celor doi țărăniști, Boncea și Herzog. Cele două acte depuse de grupările rivale din PNȚCD i-au stârnit pe liberali și social-democrați, care au început o discuție inutilă despre legalitatea acestora. Alfred Simonis i-a transmis primarului Nicolae Robu că situația este „de râsul curcilor”, dar edilul și-a continuat impasibil discursul. O mare parte din acesta s-a centrat pe articolele din „Vocea Rusiei” și simpatiile pro-Putin ale lui Bogdan Herzog, din care Robu a citat minute în șir, spre uimirea asistenței. După ce i-a spus țărănistului să-l cheme pe Putin ca „să-i împace”, Robu a fost întrerupt de Radu Țoancă, care a prezentat o diploma a lui Herzog emisă de… guvernul american! Ca să nu existe dubii, edilul a spus și care vor fi atribuțiunile viitorilor doi viceprimari. Bogdan Herzog urma să se ocupe de protecția copilului, a familiei și a persoanelor cu handicap, precum și cea a bătrânilor, iar Traian Stoia, care „are vârsta la care poate înțelege problemele acestor persoane”, de cantina socială, de asistența socială și de căminul de pensionari!
I s-a dat cuvântul și lui Bogdan Herzog. „Nu voi veni cu sabia scoasă, vreau să duc înainte proiectele Timișoarei. Eu nu am cu ce să fiu șantajat, pentru că am avut naivitatea, dacă vreți, să-mi exprim deschis punctele de vedere. Sunt filo-german, nu filo-rus, dar cred că trebuie să avem relații bune și cu Rusia, și cu Serbia, și cu Ungaria”, a spus Herzog, care i-a reamintit primarului că a fost alături de liberali la lansarea candidaturii la președinție a lui Crin Antonescu. Robu a replicat că a aflat de curând de simpatiile pro-ruse ale lui Herzog și a fost stupefiat. Circul a continuat, „aplaudacii” politici de mai multe culori prezenți în sală strigând în cor tot felul de lozinci, dintre care s-a remarcat „PDL, DNA”, scandat intens în timpul discursului susținut de democrat-liberalul Ovidiu Ciuhandu. A existat un singur moment de stupoare, în momentul în care Petrică Folică, de la PP-DD, s-a ridicat și a plecat, afișând o figură ofuscată și declarând că nu poate vota un viceprimar cu simpatii rusofile. Plecarea lui Folică avea să fie esențială la final, în momentul votului. Cele două tabere s-au contrat apoi pe aproape fiecare propoziție și, după două ore de la începerea ședinței, s-a anunțat începerea procedurii de vot.
Liberalii și democrat-liberalii au plecat, la fel ca și țărănistul Adrian Orza. Au ieșit din sală și cei doi consilieri PP-DD, iar lipsa lor era să dea peste cap votarea, fiindcă nu exista cvorum. Primarul Nicolae Robu a rămas în sală, pentru a asigura „corectitudinea votării”, și a ajuns repede la concluzia că nu se poate trece efectiv la votare, numărând consilierii rămași. Între timp, Alfred Simonis stătea agitat la telefon, vorbind probabil cu Lucian Taropa, colegul său de la aeroport și consilier PP-DD. În cele din urmă, oamenii „domnului Dan” și-au făcut apariția și a început votul, în cabina amplasată special. S-a terminat repede, s-a numărat repede și… stupoare! Scorul, așteptat să fie 14-0 în favoarea schimbării lui Dan Diaconu, a fost 13-1! Liberalii au revenit în sală și, la un moment dat, au început să cânte „Mulți ani trăiască!” pentru viceprimarul rămas pe funcție. Diaconu a primit astfel, de ziua lui, cel mai frumos cadou, iar social-democrații s-au dus să celebreze, pe jumătate, victoria. Și, eventual, să înceapă căutările pentru trădător.
Comentarii prin facebook