Armistitiul de sub ghilotina

Cu priviri de șarpe și gesturi de scorpion, Titu Bojin (PSD, CJT, președinte) l-a rezolvat pe primarul Nicolae Robu (PNL) cu o pauză de lucru de câteva luni, până după alegerile prezidențiale. Înțelegerea a luat numele de armistițiu și probabil că l-a făcut fericit pe liberal, chiar dacă acesta nu recunoaște vreo înțelegere cu fostul său partener. Mai ales că replierea PSD ar proteja în această perioadă și postul de viceprimar al lui Dan Diaconu. Vrăjit de „șarpe” ori neavând de ales din rațiuni de matematică politică, primarul Robu s-a întors fericit în cabinetul său de mare edil să bage cărbuni în continuarea lucrărilor de modernizare a Timișoarei. Situația lui Nicolae Robu seamănă izbitor de mult cu cea a condamnaților din temnițele medievale. În timp ce zace în beciuri, osânditul aude cum gâdele își ascute securea cu care îi va desprinde capul de corp. Nu știu cine va fi călăul, probabil vreun consilier local PP-DD, vreunul țărănist sau doamna Wolf de la Forumul German, dar sentința e clar venită de la vârful PSD Timiș, nu neapărat de la Titu Bojin.

Imediat după ce a anunțat armistițiul, Titu Bojin a arătat cum se va bucura domnia sa de aceste luni nebeligerante. Nu va merge în Vietnam, nici în concediu în Baleare, ci va pune la punct ultimele detalii ale noii majorități din Consiliul Local Timișoara, cu care îi va reteza mâna dreaptă primarului și va pune capăt unei entuziaste administrații Robu. PSD nu ascunde nicio clipă faptul că aceste luni vor fi dedicate negocierilor cu „greii” PNȚCD, Adrian Orza, Valentin Moldovan și Gheorghe Ciuhandu, confirmând pentru prima dată că fostul primar deține „acte de proprietate” pe voturile consilierilor țărăniști Bogdan Herzog și Flavius Boncea, „drone” ale familiei Ciuhandu în sala de consiliu municipală. La toate acestea, Titu Bojin mai pune umărul la reorganizarea filialei PP-DD Timiș, ca treburile să meargă ca unse atunci când se va da asaltul final, în toamnă, după armistițiu.

Toate aceste pregătiri de război nici măcar nu sunt chestiuni ascunse ale PSD Timiș, ci niște planuri la vedere. Interesant e că, deși e clar ce i se pregătește lui Nicolae Robu, acesta rămâne vrăjit ori resemnat, bucurându-se de generozitatea PSD de a-i acorda edilului liberal timpul și cadrul idilic pentru o bună muncă în administrația locală. Pentru că, nu-i așa?, orașul și județul nu sunt niște SRL-uri cu care te poți juca, ci niște entități administrative ce trebuie conduse de niște oameni responsabili, interesați de binele concetățenilor, nu de niște aventurieri politici, cum se va întâmpla din toamnă. Legitim, la urma urmelor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Bibicu a spus: (iulie 6th, 2014 at 23:51 )

Grămada cere vârf

Ca la orice instituție publică, cu un buget cât de cât, e loc pentru toată lumea, cu atât mai mult cu cât ai o recomandare politică sau există afinități cunoscute cu partidul de la guvernare. Asta a fost ca și o mica paranteză întrucât, evident, în cazul lui Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș și al PSD Timiș, acesta nu a avut nevoie de nicio recomandare politică când s-a lipit de bugetul Aeroportului Timișoara. Pur și simplu, Dan Idolu, în calitate de director al AIT, a ales SC Lugomet SA, firmă ce aparține lui Titu Bojin, pentru lucrări de ”revizie pod rulant”, în valoare de 28.520 RON. Ca Dan Idolu are o mare sensibilitate la numele de Bojin, explică și faptul că, în luna ianuarie 2013, managerul AIT a încheiat un contract, pentru ”evaluare prețuri chirii”, în sumă totală de 4.120 RON, cu un anume…Dionisie Bojin!?! O altă firmă din anturajul PSD Timiș este SC Satimpex SRL, patronată de Traian Sere, partener de vânătoare și prieten intim cu directorul AIT, Dan Idolu. Practic, cei doi sunt colegi de grupă de vânătoare. Firma lui Traian Sere este principalul furnizor de bannere si mash-uri electorale pentru PSD, în perioada campaniilor locale și județene. Revenind la SC Satimpex SRL, de altfel o firmă cu tradiție și un bun renume pe piața bănățeană, site-ul de internet al societății arată că firma se ocupă cu: prelate auto și feroviare, carosări, remorci auto, corturi, copertine, marchize și acoperiri de suprafețe mari. Ciudat, pentru că, conform contractelor de pe AIT, SC Satimpex SRL a prestat cu totul altfel de munci, decat cele cuprinse în ”curriculum vitae” și în portofoliu: ”lucrări poartă îmbarcare” – 194.873 RON și ”constuire substație PSI” – 65.009 RON ”. Și, ca să încheiem cu prietenii de vânătoare ai lui Dan Idolu, în aceeași categorie trebuie incluși și acționarii SC Cons Electrificarea Instal SRL, abonați în toate regimurile politice la banii de pe AIT: ”revizie PT” – 81.860 RON, ”verificare prize” – 10.624 RON, ”închiriere utilaje” – 9.120 RON, ”modernizare PT13” – 385.150 RON, ”întreținere terenuri” – 2.569.710 RON!!!

Turabo a spus: (iulie 9th, 2014 at 00:57 )

Afacerea Turabo! Cel mai bogat bancher din Romania a fost ajutat sa “tepuiasca” Aeroportul International Timisoara cu peste 450.000 de euro!
Posted on July 8, 2014 by Gigi Ilas in Ancheta, Justitie, Pe surse // 0 Comments

Procurorii DNA Timisoara continua sa investigheze modul in care au fost inchiriate spatiile comerciale de pe Aeroportul International “Traian Vuia” Timisoara in ultimii ani, dar si contextul in care principala poarta aeriana a vestului a fost capusata de firmele unor afaceristi cu radacini in lumea politica din Timis, Bucuresti sau Caras-Severin sau, la nivel mai redus, de sereleurile jurnalistilor de casa ai directorului Daniel Idolu.

Considerata o afacere de succes de catre procurorii anticoruptie, in conditiile in care este folosita ca etalon de performanta in evaluarea altor licitatii si contracte de inchiriere de pe AIT, afacerea Turabo este, in realitate, una dintre cele mai mari tepe date aeroportului banatean de catre afaceristii verosi din capitala, valoarea prejudiciului fiind de peste 400.000 de euro. Dar, sa vedem care este istoria acestui “tun” dat la Timisoara de imberbul tepar bucurestean Tudor Dragomir Niculescu, care, la nici 30 de ani, cand a intrat in relatii contractuale cu directorul Daniel Idolul, patrona un lant de 50 de cafenele Turabo, adica o afacere de peste 15 milioane de euro.

In data de 20.10.2008, in baza unui memoriu intocmit de Serviciul Comercial al AIT, conducerea societatii a decis sa scoata la licitatie publica o suprafata de 10 metri patrati, in incinta aeroportului, pentru infiintarea unui bar. S-a stabilit ca licitatia sa aiba loc in 4.11.2008, iar in caietul de sarcini – care, ca un amanunt deloc neglijabil, nu prezenta nici un numar de inregistrare, aspect ce poate fi interpretat si ca o intocmire ulterioara a documentului, cand procurorii au inceput verificarile la sange – s-a evidentiat faptul ca suprafata scoasa la licitatie publica este de 10 mp, iar durata contractului este de un an. Fix!

La caietul de sarcini a fost anexata si o schita ilustrativa, din hasurarile careia, paradoxal, nu reiesea exact nici pozitia viitorului bar, nici suprafata ce urma sa-i fie alocata. Se putea identifica doar un spatiu cu mese de 120 de mp. Jocurile de culise in favoarea viitorului chirias au inceput exact in 4.11.2008, cand trebuia sa aiba loc licitatia publica! Ignorand datele din caietul de sarcini, care fusese achizitionat de cateva firme doritoare de spatiu in aeroport, conducerea AIT decide marirea suprafetei scoase la licitatie de la 10 la 20 mp, majorarea duratei contractului de la 1 la 4 ani, schimbarea termenului de amenjare a spatiului si darii in folosinta a barului de la 30 la 60 de zile, dar si amanarea licitatiei cu o saptamana.

“ Aceste schimbari de ultim moment au fost comunicate, printr-o adresa, doar BRTV Grup, firma din Bucuresti care, pana la urma, a intrat in acel spatiu, fara ca aceste informatii sa ajunga si la ceilati participanti la licitatie. Se poate spune ca, inca din start, a fost restrans cercul participantilor la o singura firma, accesul celorlalti fiind obstructionat in mod ostentativ. Nu s-a intocmit un alt caiet de sarcini, cum ar fi fost corect, in care sa se mentioneze schimbarile majore de situatie, fara sa mai spunem ca noile date nu au fost facute publice, pentru a fi aflate si de ceilalti competitori”, ne-a declarat unul dintre sefii AIT din acea vreme.

La licitatia care a avut loc in data de 12.11.2008 s-a prezentat BRTV Grup Bucuresti, beneficiara jocurilor de culise din partea locatorului, dar si o a doua firma, care detinea deja un spatiu pe aeroport unde functiona o cafenea, pe post de iepure. Cum era de asteptat, BRTV Grup a castigat licitatia si si-a adjudecat spatiul de 20 mp la pretul supraevaluat de 161 euro mp/luna, desi la vremea respectiva in cele mai exclusiviste centre comerciale din oras pretul chiriei la metru patrat era de maximum 35 de euro la Iulius Mall sau 18 euro pe strada Alba Iulia.

“Se foloseau tarife mari pentru inlaturarea competitorilor! Beneficiarii spatiilor adjudecate la preturi astronomice stiau ca vor plati chiria pentru 20 de metri patrati, cat era mentionat in contract, dar in realitate se vor putea folosi peste 100 de metri patrati. Asa a fost si in cazul cafenelei Turabo: pe acte s-a inchiriat o suprafata de 20 de metri patrati, la un pret fara concurenta, dar firma din Bucuresti a folosit 120 de metri patrati. In acest mod, de fapt, ei au inchiriat spatiul din AIT cu 26 euro/ mp. Aceasta era o practica curenta pe aeroport in cazul spatiile comerciale inchiriate cu dedicatie. Licitatiile erau trucate pentru favorizarea clientului care trebuia sa castige! Preturile erau supraevaluate tocmai pentru indepartarea posibililor contracandidati”, spune unul dintre angajatii AIT care au cunoscut aceste practici anticoncurentiale si devastatoare pentru bugetul institutiei.
Dar, misterul afacerii Turabo nu s-a oprit aici! Cafeneaua Turabo a functionat, bine merci, in perioada ianuarie 2009 – octombrie 2009, fara sa fi achitat vreodata chiria datorata pentru spatiul ce i-a fost atribuit in urma falsei licitatii. In mod absolut surprinzator, directorul Daniel Idolu a acceptat amanarea la plata chiriei a teparilor din capitala, pana in octombrie 2009, cand firma a fost evacuata din cauza datoriilor. Mai mult, AIT nu a reusit niciodata sa recupereze aceasta datorie, de aproape 30.000 de euro in scripte si de circa 460.000 in realitate, dintr-un motiv foarte simplu: BRTV Grup Bucuresti a intrat in insolventa!

“Aceste contracte nu pot fi puse la dispozitia presei din motive obiective, fiind documente folosite de organele de cercetare penala intr-un dosar penal deschis impotriva fostei conduceri a Aeroportului Internalional Timisoara”, ne-a transmis directorul Daniel Idolu in urma unei cereri de informatii pe Legea 544, uitand faptul ca acest contract a fost semnat pe vremea in care domnia sa se afla la conducerea aeroportului timisorean.

In tentativa de a sparge misterul din jurul afacerii Turabo, adica a cafenelei care timp de 9 luni a fost gazduita pe aeroportul international din Timisoara in mod absolut gratuit, trebuie sa spunem ca unul dintre actionarii Turabo Grup Bucuresti, cu 10% din actiuni, este si Nicolae Danila, fost consilier special al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a mai indeplinit functiile de administrator special al Bancorex si presedinte al BCR. Conform presei de specialitate, Nicolae Danila este considerat cel mai bogat bancher roman, cu active lichide de peste 21 milioane de euro, depuse in conturi la 14 banci. Actualmente, Nicolae Danila face parte din Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

CJT cumpără o ambulanță specială destinată transportului persoanelor cu risc contagios înalt

Administrația județeană oferă aproape 800.000 de lei pentru cumpărarea unei ambulanțe speciale destinate transportului de persoane înalt contagioase. Finanțarea se face cu bani europeni nerambursabili, iar acum este în curs de derulare licitația pentru cumpărarea autospecialei. Consiliul Județean va dota ISU Timiș cu prima autospecială de transport persoane înalt contagioase. Autospeciala va fi achiziționată cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJT cumpără o ambulanță specială destinată transportului persoanelor cu risc contagios înalt
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Două câştigătoare de cupe europene vor juca la Cupa Poli 75

SCM Poli Timişoara dispută la finalul acestei săptămâni ultimele meciuri de verificare înaintea startului de campionat. Acestea vor avea loc la sala Constantin Jude, vineri și sâmbătă, cu ocazia tradiționalului turneu intitulat Cupa Poli. Echipe din trei țări participă la competiţie, între care și o fostă câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, actuala Champions League. R.K....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două câştigătoare de cupe europene vor juca la Cupa Poli 75
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

combină frigorifică Beko

Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Necesitatea de a cumpăra unei combine frigorifice apare rareori, deoarece un astfel de echipament este achiziționat în așteptarea unei funcționări pe termen lung. De aceea, ar trebui să abordezi cu atenție alegerea unității – trebuie să acorzi atenție dimensiunii, capacității și capabilității produsului, să compari prețul cu bugetul alocat pentru achiziție. Un bun raport calitate-preț...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Administrația județeană oferă aproape 800.000 de lei pentru cumpărarea unei ambulanțe speciale destinate transportului de persoane înalt contagioase. Finanțarea se face cu bani europeni nerambursabili, iar acum este în curs de derulare licitația pentru cumpărarea autospecialei. Consiliul Județean va dota ISU Timiș cu prima autospecială de transport persoane înalt contagioase. Autospeciala va fi achiziționată cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJT cumpără o ambulanță specială destinată transportului persoanelor cu risc contagios înalt
Timișoara are două proiecte importante, pe fonduri europene, destinate unităților din domeniul sănătății. Ambele erau/sunt în pericol de a fi ratate, din cauza accesului pe șantier. Dacă la Clinica Balneo situația e mult mai clară, la Clinica ORL, unde primăria se ”luptă” cu clanurile țigănești, situația e ceva mai încurcată, spune Cosmin Tabără, viceprimarul care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Timișoarei comentează lupta lui Lațcău cu clanurile țigănești: Nu e o luptă, e o chestiune de bun simț
SCM Poli Timişoara dispută la finalul acestei săptămâni ultimele meciuri de verificare înaintea startului de campionat. Acestea vor avea loc la sala Constantin Jude, vineri și sâmbătă, cu ocazia tradiționalului turneu intitulat Cupa Poli. Echipe din trei țări participă la competiţie, între care și o fostă câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, actuala Champions League. R.K....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două câştigătoare de cupe europene vor juca la Cupa Poli 75
Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, consideră că e prematur să se discute despre eventuale candidaturi din PNL pentru a obține… candidatura pentru postul de primar. El spune că în partid nu s-a discutat despre așa ceva, nu a fost lansată nominal nicio candidatură ”pe persoană fizică”, dar prin ceea ce a declarat a și exclus deja...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără, deocamdată nu vrea candidatură pentru postul de primar: E prematur  să facem acum o luptă internă în partid
În perioada 16-30 septembrie, la Dumbrăvița va avea loc a doua ediție a Simpozionului de sculptură sudată – Dumbrăvița 2022 , eveniment organizat de către Filiala din Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Primăriei Dumbrăvița, la care vor participa sculptorii Darius Hulea, Sorin Purcaru și Bogdan Nueleanu. După succesul de anul trecut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eveniment deosebit de artă vizuală: simpozion de scupltură sudată la Dumbrăviţa
Aproape 5.500 de noi cazuri COVID și 24 de decese la pacienți confirmați cu coronavirus au fost raportate în ultima zi, anunță Ministerul Sănătății. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.485 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.015 mai puține față de ziua anterioară....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ COVID. 18 august. Scădere importantă a numărului de noi cazuri, însă în Timiş sunt cinci focare
Pentru o oră de intervenție necesară stingerii unui incendiu de vegetație se cheltuie în jur de 1500 de euro pe oră, iar în acest sezon de vară au fost nu mai puțin de 677 de incendii, s-a discutat în cadrul ședinței  Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Timiș. Costurile totale pentru astfel de intervenții au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul a cheltuit în acest an între două și trei milioane de euro pentru stingerea incendiilor de miriște
Top