Efectul migratiei curvelor (politice) asupra alegerilor prezidentiale in Timis

Așadar, săptămâna trecută s-au văzut și în Timiș primele efecte ale ordonanței de guvern care îi lasă pe aleșii locali să-și caute un nou partid timp de 45 de zile. Un act legislativ discutabil din punct de vedere legal, însă absolut dezgustător din punct de vedere moral, cu mari conotații electorale în ajunul alegerilor prezidențiale. Ordonanța are însă și o mică latură benefică – vorba lui Vasile Blaga – având darul să despartă bărbații de curve.

Cum era de așteptat, în Timiș, PSD și-a tras partea leului, racolând 11 primari (dintre care unul, edilul din Săcălaz, era de mult antamat), trei consilieri județeni, unul din CL Timișoara, plus o grămadă de aleși comunali, viceprimari etc. „Recolta” de traseiști a PSD este însă sub așteptările social-democraților, care au făcut presing om la om la aproape toți primarii din Opoziție. Pupăturile președintelui Titu Bojin n-au avut însă chiar efectul scontat. Cu toate acestea, nu sunt de neglijat nici cele 11 „curve” politice, care au profitat de libertatea de a-și căuta o nouă „centură”. Din cei 11 primari, șase au venit de la PDL, doi de la PNL, doi de la PP-DD, iar unul de la PNȚCD. Zece sunt primari de comune, unul singur fiind de oraș: Recaș.

Ce le-o fi promis Bojin acestora e greu de spus. Dacă nu cumva le-o fi dat plicul înainte, ca la curve. Dacă e vorba de bani de la bugetul județului, e greu de crezut că vechii primar PSD vor privi cu nonșalanță cum noii veniți vor fi racordați la conducta cu bani a CJT . Vorba deja celebrului Marcel Muia: „Noii veniți să stea pe banca de rezerve!”. Din punct de vedere organizatoric, e clar că PSD este cea mai puternică filială de partid din Timiș. Cu sau fără noii veniți. Care oricum, foarte probabil ar fi jucat tot pentru PSD. Astfel că mai mult poate fi doar un joc de imagine, dar și o competiție între filialele PSD din țară cu titlu „Cine aduce mai multe curve în partid”.

Aprioric, al doilea partid care trebuia să beneficieze de ordonanță, PLR, n-a reușit să-și tragă decât niște consilieri locali prin Săcălaz, Cenei sau aiurea. Chiar și liberalii care nu s-au mai „regăsit” în PNL au plecat direct în PSD, nu în formațiunea lui Tăriceanu. Semn că și traseiștii, cât or fi de traseiști, au un mic simț al realității. Adică, dacă tot e să trădeze, n-o să se înscrie în partidul slugă la PSD, ci se duc direct în PSD. La stăpân, adică.

Cu toate că a rămas doar fără doi primari, PNL pare a fi cel mai mare perdant al acestui mercato electoral. Asta, și fiindcă l-a pierdut pe singurul primar de oraș pe care îl avea (cu excepția Timișoarei), Teodor Pavel din Recaș. La aceștia se adaugă mulți consilieri comunali, ba chiar și o organizație întgreagă, cum e cea din Săcălaz. Liberalii au mai pierdut și un consilier județean, câștigând în schimb doi municipali. Astfel, din 18 primari pe care îi aveau în urma alegerilor din 2012, au mai rămas 16, în general edili de comune mici și foarte mici. Aceste pierderi nu miră însă pe nimeni. Ocupat mai mult cu Primăria Timișoara și lansarea primului album muzical, președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a lăsat partidul pe mâna pupilului său, Marian Vasile. Fără experiență politică, fără personalitate, Marian Vasile atrage eventual zâmbete ironice chiar în interiorul partidului. Cu el organizator din partea PNL, Klaus Iohannis ar pierde alerile și într-o comună cu populație de naționalitate exclusiv germană. S-a văzut, de altfel, la alegerile europarlamentare performanța organizatorică a PNL, care a obținut cel mai mic scor din istorie în Timiș. Ca atare, din partea PNL, Iohannis nu va avea prea multe bucurii în Timiș.

Norocul liberalilor se numește PDL, partid care stă infinit mai bine din punct de vedere organizatoric. Dacă democrat-liberalii se vor mobiliza măcar la jumătate din capacitate, vor aduce mult mai multe voturi pentru Iohannis decât liberalii. Aparent perdanți în urma campaniei de transferuri, PDL a rămas totuși cu 29 de primari. De altfel, au plecat doar edili de localități mai mici, rămânând pe baricade toți primarii de orașe pe care îi are, șase în total. Și asta, în pofida divergențelor pe care edilii le-au avut cu conducerea filialei.

Una peste alta, migrațiile politice din Timiș nu vor afecta într-o marte măsură alegerile prezidențiale. În mediul urban mare (Timișoara, eventual Lugoj), oamenii vor vota cu cine cred ei, neavând prea multă nevoie de indicațiile primarilor. Iar în mediul rural, acolo unde primarii au un cuvânt greu de spus, schimbările au fost de prea mică anvergură. Forța organizatorică a PSD nu a crescut foarte mult prin primarii racolați, iar a PDL nu a scăzut prea tare. Fiindcă PNL, repet, nu prea contează din punct de vedere organizatoric.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

alexandru alexandru a spus: (septembrie 15th, 2014 at 17:16 )

curva penala numita pavel din recas spune prin localitate ca a trecut la psd ptr binele nostru,o victima a sistemului.daca era in psd la alegerile din 2012 nu-l vota nimeni,un jeg uman

pooolica ciomica a spus: (septembrie 15th, 2014 at 17:45 )

Ma bucur ca eu nu am fost facut curva de catre domnul Ino, ca doar m-a angajat chiar matroana dumnealui, domna Nico.

alin gorscovoz a spus: (septembrie 15th, 2014 at 18:32 )

INO , te rog nu uita si performanta „senzationala” scoasa de echipa lui viceprimarului Diaconu la europarlamentare : fantoma lui Mircea Diaconu era sa obtina mai multe voturi ca PNL in Timisoara …Sa-ti propui cel putin 30% din voturi si sa realizezi aproape jumatate este totusi o performanta de cascadorii rasului ..

partinitor a spus: (septembrie 15th, 2014 at 21:40 )

Domnule Ino in ultima perioada ati devenit FF Violent (in limbaj si pareri)! Cred ca presa trebuie sa aiba si un rol educativ, dar violenta dumneavoastra este FF Daunatoare! Si sunteti FF Partinitor!

Avram a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:11 )

Domnule Ino uitati-va la ce face psd si dupa aceea sa vorbim de partea dreapta, nu este prea bine ca sa beti sprituri cu pnl-istii si dupa aceea sa dati in ei. sau ati uitat de seriile cu vin alb de pe terase :)?

Raul a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:46 )

Marian Vasile daca era asa de slab nu scotea scorul pe judet asa de mare fata de Timiosara care are primar si vice-primar! Deci baiatul este competent si demonstreaza prin lucruri vizibile, nu ivizibile ca promisiunile lui taica Bojinelu care isi aduna in jur numai clientii DNA-ului! :))

Tanase a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:52 )

Macar PNL a luat oamenii care i-au sustinut in CL si cand erau in PP-DD nu ca si ceilalti care se plimba ca pasarile calatoare :))

Claudia a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:02 )

Toti va luati de omul care trage enorm de mult, ma si mir cum rezista omul acesta ca il vad numai la televiziuni si reportaje ca sa ajute judetul facut praf de tomatele minune. Ino chiar asa mult il dispretuiesti pe acest tanar sau te-au prins si pe tine psd-isti cu acele treburi si te strang cu usita :D?

InoCENT a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:24 )

Draga Ino acuma bati palma cu psd-ul si tu care te declarai de dreapta, zilele trecute aveai articole ca sustii pe liberali si acuma dai in ei. ce sa intelegem noi cetatenii de aici?

Alinush a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:34 )

De acum o sa începem sa iti spunem Nino-Nino….ptc ai devenit roșu ca sirena psd-ista. Chipurile, nici nu cerți, nici nu umfli foarte tare PSD-ul, dar lovești în PNL și Marian Vasile și îi ridiculizezi maxim…Cum te mai suporți de câtă obiectivitate și deontologie dai dovadă, măi Ino Ino ?

Dea a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:41 )

Mirare ca inca nu ai inceput sa apari si tu Ninho pe la intalnirile de la arsenal Park impreuna cu ala ce i duce servieta lui Mos teaca de la pressalert, jalnic sa te iei de oamenii care trag pentru cetateni si nu pentru ei cum fac acolitii tai. pacaliciule, ce zic eu pacalici, trompeta :))!

Dina a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:48 )

Pacat de oamenii care trag si au ramas fara posturi din cauza celor din psd ca le stricau combinatioanele si au decis sa isi puna oamenii lor, daca ajunge ponta presedinte ramane Roamnia cu 5 mil de locuitori si pot Cristestii sa isi faca avere cum au facut si pana acuma :)!

alingorscovoz a spus: (septembrie 16th, 2014 at 12:33 )

Ino vezi ce patesti daca te legi de „maretul si inteleptul ” conducator liberal MCV … te toaca „guerilla liberala” …nu te supara pe ei vor ramane vesnic niste catelusi anonimi…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Duminică se deschide oficial, de cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, Târgul de Paști de la Timișoara

La Timișoara se deschide, duminică, Târgul de Paști. Evenimentul coincide cu începutul sărbătorilor pascale catolice. Astfel, la finalul Liturghiei pascale catolice, estimat la ora 12:30, Alaiul Primăverii, animat de îngerul gigantic al Asociației Teatru pe Roți și de un grup de copii de la școala de dans Mini-Mini Reflex, va porni de la Domul Romano-Catolic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duminică se deschide oficial, de cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, Târgul de Paști de la Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Timișoara se deschide, duminică, Târgul de Paști. Evenimentul coincide cu începutul sărbătorilor pascale catolice. Astfel, la finalul Liturghiei pascale catolice, estimat la ora 12:30, Alaiul Primăverii, animat de îngerul gigantic al Asociației Teatru pe Roți și de un grup de copii de la școala de dans Mini-Mini Reflex, va porni de la Domul Romano-Catolic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duminică se deschide oficial, de cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, Târgul de Paști de la Timișoara
Ziua Jandarmeriei este marcată la Iulius Town prin activități dedicate tuturor membrilor familiei, susținute de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș. Sâmbătă, 30 martie 2024, în Iulius Gardens, începând cu ora 14.00, vor avea loc prezentări de tehnică și echipament, expunere de autovehicule speciale, dar și demonstrații de dresaj canin. Mai mult, cei mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town
Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Top