Valorificarea potențialului turistic al râului Bega a devenit una dintre prioritățile ADETIM și ale partenerilor care s-au implicat în acest proiect. Până în 2030, Bega va deveni o atracție turistică internațională, de pe urma căreia nu vor beneficia doar Timișoara, ci întreg județul Timiș.
Dezvoltarea turismului pe de-a lungul canalului Bega este un proiect încă în derulare, iar miercuri au fost prezentate potențialele strategii de dezvoltare care urmează să fie aplicate. Prin „Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia” se urmărește transformarea canalului Bega într-o destinație turistică recunoscută pe plan internațional, care să ofere experiențe remarcabile prin plimbări cu ambarcațiuni, sport sau cultură. Din punct de vedere turistic, Timișoara nu este neapărat o locație unicat, motiv pentru care este nevoie de cât mai multă promovare pentru a pune orașul în atenția turiștilor de pretutindeni. Astfel, fără mare sau munte, Timișoara trebuie să le aducă turiștilor ceva inedit.
Turismul pe canalul Bega și turismul în oraș reprezintă două elemente care depind unul de celălalt. Pentru ca Bega să devină o atracție turistică, primul pas este reabilitarea canalului, astfel încât transportul turistic să fie posibil. Cei care ar putea fi interesați de Timișoara trebuie, de asemenea, să poată accesa cu ușurință detalii despre posibilitățile de cazare, obiectivele turistice sau obiectivele culturale de patrimoniu. Pentru a face aceste informații cât mai accesibile, s-a adus în discuție și posibilitatea ca oamenii să poată cumpăra bilete la teatru, concerte sau la muzee printr-un simplu SMS. Această aplicație ar oferi, spre exemplu, și informații despre obiectivele turistice, dar și posibilitatea de a cumpăra bilete pentru transportul în comun.
În prim-plan este și creșterea brandului „Canalul Bega”, care deși, este un proiect ce depinde de întreaga infrastructură turistică a zonei, trebuie să fie aplicat și ca obiectiv de sine stătător. Mai mult, pentru ca Timișul, Timișoara și Canalul Bega să devine zone de interes este nevoie și de o implicare a populației. Dacă toți acești pași ar fi întruniți, s-ar beneficia foarte mult și la nivel local. Spre exemplu, o creștere a turismului de 5% ar putea să aducă sume de aproximativ opt milioane de euro. „Oricine care locuiește în această zonă și care își dorește să trăiască mai bine și mai frumos, să aibă un mediu plăcut în jurul lui, trebuie să se gândească la faptul că această dezvoltare, prin turism, a arealului canalului Bega poate să aducă o plus valoare și nivelului de trai. De aceea facem toate aceste lucruri, să ne meargă mai bine împreună tuturor… în zona canalului Bega”, a declarat Menuța Iovescu, unul dintre coordonatorii proiectului.
Comentarii prin facebook