La finele săptămânii trecute, Constantin Ostaficiuc își dădea demisia din funcțiile de președinte al PDL Timiș și co-președinte al așa zisului nou Partid Național Liberal. Părea un gest de noblețe luat în urma unei mari victorii electorale. Bine, dacă ne luăm după unii din PDL, contribuția lui Ostaficiuc la aceste alegeri a fost la fel de mare cu cea a lui Ion Iliescu de descoperire a crimelor comunismului. Dar nici nu mai contează acest lucru. Ideea este că, potrivit mai multor surse, această demisie n-a prea fost un act unilateral de voință, așa cum se spune în astfel de cazuri. Mai exact, lui Ostaficiuc i s-a sugerat de la centru pe un ton destul de imperativ că ar trebui să facă pasul înapoi. Fie și pentru faptul că noul partid ar avea nevoie de oameni mai noi și mai curați. Dacă nu e altceva la mijloc.
Astfel, ar fi foarte bine pentru fostul „Brand” al politichiei bănățene ca solicitarea de la centru să nu aibă legătură cu o pădure din Nădrag. Un dosar care pare să fi fost redeschis de procurori, în acest avânt al depistării retrocedărilor ilegale. Povestea nu este chiar așa veche și o s-o reamintesc pe scurt. Niște șmecheri din Nădrag, în frunte cu controversatul afacerist Florin Măran, au înființat în 2005 o așa-zisă Asociația Societatea Forestieră Anonimă Nădrag. Cică o continuatoare a Societății Anonime Forestiere Nădrag, care a funcționat din 1924 până în 1948. În anul următor, Măran and compania revendică nu mai puțin de 11.280 hectare de pădure în Nădrag, care ar fi aparținut asociației interbelice.
Facem o mică pauză, pentru a aminti cine este acest Măran, unul din „băieții deștepți” din Timiș. Patron a două firme de construcții, Tehnocer și Dateco, el a fost abonat la contracte cu consiliul județean în perioada 2001-2004, pe când această instituție era condusă de PSD-istul Dan Ioan Șipoș. Pe atunci, Măran era înfocat admirator al social-democrației. Venirea PDL-istului Ostaficiuc în fruntea CJ Timiș în 2004 n-a însemnat decuplarea lui Măran, devenit mare PDL-ist, de la bugetul instituției. Ba, din contra, contractele au devenit și mai bogate și mai frumoase. Ba, una din firmele sale, Tehnocer, este ajutată să promoveze în liga mare, primind comenzi și de la Drumurile Naționale. Ba chiar și de la CJ Caraș-Severin, acolo unde patrona un alt „baron” PDL, Sorin Frunzăverde. După alegerile din 2012, Măran își reevaluează din nou opțiunile politice și redevine PSD-ist. Motiv pentru care, sub conducerea lui Titu Bojin, firmele sale continuă cu și mai mare aplomb să fie racordate la bugetul județean. De altfel, între Măran și Bojin ar exista o relație gen naș-fin.
Să ne întoarcem acum la pădurea din Nădrag, o afacere evaluată la aproape 40 de milioane de euro. Fostul prefect de sorginte liberală Ovidiu Drăgănescu a refuzat retrocedarea, în pofida unor presiuni. În 2009, a venit însă Mircea Băcală, numit de PDL. Printre primele acte semnate a fost chiar această restituire ce se va dovedi a fi ilegală. Foarte grijuliu cu șmecherii din Nădrag, Băcală chiar a vorbit de „defrișări ilegale făcute de Direcția Silvică pe proprietatea altuia”. Or, nu este un secret că Băcală nici la WC nu mergea fără știrea și acordul lui Ostaficiuc. Darmite să semneze o astfel de retrocedare. Romsilva s-a opus însă din răsputeri acestui matrapazlâc, urmând o serie de procese. Mai trebuie spus că au fost și PSD-iști care au tras tare pentru tunul lui Măran. Unul care s-a opus, Nicușor Țâțu, a fost îndepărtat din fruntea Direcției Silvice, fiind înlocuit cu un anume Ioan Palconi, foarte binevoitor cu drujbașii din Nădrag. Dintr-o figură puternică a PSD Timiș, Țâțu a devenit anonim în partid. În fine, după mai multe procese, s-a dat sentința finală în acest caz, retrocedarea fiind considerată ilegală, fiind folosite acte false.
Cu puțin timp în urmă, Florin Măran a ajuns în atenția procurorilor pentru deja clasica potlogărie cu facturi false în combinație cu țiganii din Strehaia. După o noapte petrecută după gratii, el se află acum în arest la domiciliu. Or, în astfel de momente, oamenii au o aplecare pentru scris și povestit despre cum, cine, când și, mai ales, cât. Fiindcă omul cică ar fi făcut „investiții” (se poate citi și șpagă) semnificative pentru a obține pădurea. Pe care le-a cam pierdut, lucru deloc plăcut pentru unul care s-a crezut „tata șmecherilor” din Timiș. Și n-ar vrea s-o lase chiar așa, chiar dacă ar trebui să facă autodenunț.
Comentarii prin facebook